Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:47 27 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lupta in instanta pentru hotararea privind autorizatiile de construire Consilierul Adrian Gheorghita a dat in judecata CJC

ro

16 Mar, 2010 03:42 1396 Marime text
Consilierul judeţean PD-L Adrian Gheorghiţă cere în instanţă anularea Hotărârii nr. 362/21.10.2009.

Actul se referă la aprobarea procedurii de avizare de către structurile de specialitate constituite în cadrul Consiliului Judeţean Constanta a documentaţiilor pentru eliberarea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire de competenţa de emitere a primăriilor comunelor din judeţul Constanţa, pentru toate categoriile de construcţii altele decât locuinţe individuale şi anexele gospodăreşti. Reamintim că la momentul aprobării, hotărârea a stârnit un val de nemulţumire din partea majorităţii primarilor, aceştia fiind de părere că limitează autonomia locală şi contravine principiului descentralizării.

În acţiunea depusă la instanţă, la sfârşitul lunii trecute, consilierul judeţean Adrian Gheorghiţă precizează că „hotărârea este profund nelegală şi încalcă dispoziţiile exprese ale Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii astfel cum a fost modificată de Legea 261/2009". Democrat-liberalul arată în cererea de chemare în judecată că procedura adoptată de CJC încalcă prevederile art. 4 alin. lit. e) din Legea 50/1991 care prevede că primarii comunelor eliberează autorizaţii (şi certificatele de urbanism) pentru lucrările care se execută pe teritoriul lor administrativ. „Nicăieri în cuprinsul legii nu se prevede obligativitatea pentru primarii comunelor de a solicita aviz de la vreo comisie de specialitate a Consiliului Judeţean înainte de emiterea certificatelor de urbanism sau a autorizaţiilor de construire", susţine consilierul judeţean Adrian Gheorghiţă, avocat de profesie. Potrivit art. 45 din Legea 50/1991, CJC poate analiza şi aviza cererile pentru emiterea certificatelor de urbanism şi documentaţiile pentru emiterea autorizaţiilor de construire, de competenţa primarilor, doar în cazul în care unităţile administrative nu au constituite încă structuri de specialitate în acest scop. O astfel de acţiune a fost depusă, potrivit democrat-liberalului, şi de către Prefectură.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii