Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:03 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lupta intre procurori si avocati

ro

23 Jun, 2002 00:00 2433 Marime text

Pro si contra

Zilele trecute, avocatii celor care sunt implicati in dosarul Petromin au organizat o conferinta de presa * In cadrul acesteia, aparatorii au adus unele acuze reprezentantilor Parchetului * La randul lui, reprezentantul Parchetului, procurorul general Valentin Pavel, a organizat, ieri, o intalnire cu reprezentantii mass-media * El a dorit sa clarifice cateva lucruri pentru ca opinia publica sa fie cat mai bine informata

In urma cu cateva zile, Ionel Hasotti, Valeria Zamfir si Nicolae Mihalica, avocatii celor care sunt arestati in procesul Petromin, au organizat o conferinta de presa la Baroul Avocatilor. Ei au incercat sa explice mai pe larg ziaristilor prezenti ca, in opinia lor, arestarea clientilor lor este ilegala si constituie o incalcare a normelor de procedura. In alta ordine de idei, avocatii au mai mentionat ca s-a procedat la modificarea unor pretinse erori materiale din mandatele de executare care fusesera revocate anterior prin hotarare irevocabila. "Totul nu este decat o comanda a partidului de guvernamant. La baza nu stau decat luptele politice intense dintre Adrian Nastase si Traian Basescu. Desi numele clientilor nostri este asimilat cu cel al lui Traian Basescu, acestia nu au nici o legatura cu liderul politic. Basescu este un neobrazat si avea obligatia morala de a spune macar ca toate contractele au fost vizate cu acordul a patru ministere si al prim-ministrului de atunci, respectiv, Petre Roman", a declarat Ionel Hasotti. Tot in cadrul intalnirii respective au fost aduse acuze reprezentantilor Parchetului.

Replica Parchetului

La randul sau, procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta, Valentin Pavel, a organizat, ieri, o intalnire cu reprezentantii mass-media pentru a clarifica situatia. Inca de la inceput, el a declarat ca nu cunoaste cu exactitate ce s-a discutat la conferinta respectiva, dar, fata de cele semnalate in presa locala, doreste sa faca unele precizari, nu in ideea de replica, dar pentru ca opinia publica sa inteleaga cat mai bine lucrurile. "Daca clientii nostri sunt cu adevarat vinovati, de ce au stat in libertate in mod ilegal cinci luni de zile, pentru ca ei sa fie arestati? Sa raspunda atunci Parchetul de ce a asteptat atat pentru a-i aresta", a spus avocatul Ionel Hasotti la conferinta organizata miercuri. Referitor la aceste acuze, procurorul general Valentin Pavel a declarat: "Nu cred ca cei trei "corifei" ai Baroului Constanta au facut o astfel de afirmatie, ceea ce ar dovedi necunoasterea atributiilor procurorului si a unor prevederi din Codul de Procedura penala". Punerea in executare a pedepsei inchisorii se face prin emiterea unor mandate de executare de catre instanta de judecata, in cazul celor implicati in dosarul Petromidia, de Tribunalul Constanta care se trimit organelor de politie spre executare. Deci, nu Parchetul este organul care se ocupa de executarea unor sentinte penale definitive. Faptul ca judecarea unor cereri de revizuire sau alte cereri, in cai extraordinare de atac, se afla stramutata la Galati nu este de natura sa suspende executarea pedepselor, iar executarea lor este tot de competenta Tribunalului Constanta, ca instanta de executare.

Procurorii fac politica penala, indiferent de culoarea politica

Valentin Pavel a mai spus ca printre atributiile Ministerului Public se numara si aceea de a supraveghea respectarea legii in activitatea de punere in executare a hotararilor judecatoresti, precum si a altor titluri executorii. Din aceasta perspectiva si potrivit unor ordine interne, periodic, procurorii verifica aceste aspecte la instante si la locurile de executare a pedepselor. Plecand si de la semnalele din mass-media, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta a efectuat o astfel de actiune. In urma acesteia, procurorii au ajuns la concluzia ca, printr-o interpretare gresita a legii, nu s-au emis de Tribunalul Constanta aceste mandate. In opinia procurorilor, acesta este motivul pentru care s-a introdus o astfel de cerere prin care se doreste restabilirea legalitatii. Referitor la afirmatia avocatului Hasotti, cum ca totul nu este decat o comanda politica, procurorul general Valentin Pavel a tinut sa precizeze: "Nu se poate vorbi de o imixtiune a politicului in Justitie sau unele "smecherii" ale procurorilor, ci este vorba de lege, de interpretarea si aplicarea corecta a ei". El a mai spus ca, daca ar fi fost vorba de asa ceva, in anul 1998, atunci cand Calin Marinescu si colegii sai au fost condamnati, ar fi intervenit politicul sa nu fie condamnati. De asemenea, in acest an, cand alte partide sunt la putere, s-ar fi putut interveni pentru ca sentinta sa nu fie executata. In opinia procurorului general, tocmai acest lucru dovedeste neinterventia politicului si perseverenta procurorilor in aplicarea legii, indiferent de partidul ce se afla la putere. "Suntem slujbasii legii si obligati sa facem politica penala, indiferent de culoarea politica", a declarat Pavel. In incheierea conferintei, reprezentantul Parchetului a tinut sa mai mentioneze ca actiunea Parchetului care vizeaza modul de verificare in care sunt puse in executare hotararile judecatoresti definitive nu a vizat numai acest caz. In aceeasi situatie se mai afla inca 24 de cazuri in care sunt implicati cetateni straini. In aceste dosare, procurorii nu mai au ce sa execute, deoarece acestia nu au avut interdictia de a nu parasi Romania, si bineinteles ca acum sunt disparuti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii