Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:15 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mafia araba contamineaza mediul de afaceri

ro

13 Jan, 2004 00:00 912 Marime text

Crima organizata opereaza in Constanta prin aproximativ 300 de firme-fantoma

Curtea Suprema de Justitie a trimis recent in judecata un grup de noua infractori acuzati de contrabanda * Unul dintre cei noua era roman, iar ceilalti erau cetateni arabi * Prin intermediul a peste o mie de firme-fantoma plasate in toata tara acestia faceau contrabanda de milioane de dolari * Potrivit comisarilor Garzii Financiare din Constanta, la nivelul judetului nostru au fost depistate pana acum aproximativ 300 de firme-fantoma * Acestea actioneaza preponderent in domeniul comertului cu cereale, carburanti, alcool, fier vechi * La Constanta, mafia araba are cele mai multe si ermetice legaturi * Conform unor surse din cadrul Biroului de Supraveghere si Combatere a Crimei Organizate din cadrul IPJ Constanta, exista nenumarate piste de cercetare, dar penetrarea sistemului este extrem de dificila si periculoasa

La sfarsitul anului 2003, un grup format din noua persoane, dintre care opt irakieni si un roman, a fost trimis in judecata de Curtea Suprema de Justitie. Acestia au fost acuzati de rularea ilegala a importante sume de bani obtinuti prin intermediul a nu mai putin de 1000 de firme-fantoma. Prin aceste firme se efectuau afaceri de sute de miliarde de lei si milioane de dolari, prin contrabanda cu diverse produse. Pentru romanul Radu Vasile si irakienii Haidar Ali Iezen, Mohamed Omar, Jebrail Zaben, Aziz Khalid, Foad Zaaly, Ammar Taha, Abdelah Farag si Abu Hamudi Al Taeeb s-a dispus judecarea lor in stare de arest de catre Tribunalul Bucuresti. In urma cercetarilor s-a ajuns la concluzia ca cei noua au dezvoltat afaceri in mai toate localitatile importante din tara. Potrivit rechizitoriului, in perioada 1999-2003, a actionat si inca mai actioneaza un grup infractional bine organizat, format din cetateni irakieni si de alte nationalitati arabe, care in colaborare cu cetateni romani au manipulat importante sume de bani prin intermediul firmelor-fantoma. Constituirea societatilor comerciale fantoma se facea folosindu-se de identitati si documente false, sediile sociale ale societatilor infiintate fiind fictive. Scopul acestor firme-fantoma este, in principal, sustragerea de la controlul fiscal sau ca alt paravan infractional. In acelasi scop au fost cesionate si nenumarate firme care au avut mari datorii la stat, in scopul bine gandit de sustragere de la plata contributiilor. Societatile comerciale astfel infiintate au fost plasate altor membri ai retelei de crima organizata, in vederea administrarii. Banii negri se obtineau prin contrabanda cu diverse produse, de la alcool, tigari si aparatura electronica la produse petroliere, cereale, fier vechi etc. De asemenea, prin intermediul acestor firme se practicau evaziunea fiscala, inselaciunea cu consecinte deosebit de grave, spalarea de bani negri. Potrivit procurorilor care instrumenteaza activitatea infractionala a grupului, cei care efectuau operatiuni comerciale si bancare prin intermediul acelor societati-fantoma nu ar fi solicitat deblocarea conturilor pentru a intra in posesia sumelor de bani. Identificarea si obtinerea de informatii noi in legatura cu alti membri ai retelei mafiote sunt extrem de dificile din cauza refuzului manifestat de infractorii depistati de a colabora cu autoritatile. Acestia neaga participarea la vreo actiune de contrabanda si refuza dezvaluirea numelor celorlalti membri ai grupului mafiot.

Legea tacerii si fabrici de stampile

Atat cei noua mafioti, cat si ceilalti inca nedepistati de organele de cercetare sunt organizati in "celule" formate din grupuri de doi pana la trei indivizi, mai multe celule formeaza un "grup", acestea fiind coordonate de catre un membru al grupului, care guverneaza actiunile in asa fel incat sa nu poata fi nevoie sa existe un contact direct. Astfel, posibilitatea de a putea cunoaste "face to face" un astfel de sef este extrem de mult redusa. In cazul arestarii vreunuia din membrii grupului, in aceste conditii identificarea "capului" este mai mult decat dificila. Combinatiile si afacerile se ghideaza, de obicei, prin intermediul telefonului mobil, folosindu-se in general doar cartele reincarcabile, numerele de apelare fiind schimbate cu regularitate. De asemenea, sunt folosite mesajele scrise pe adrese de E-mail, precum anunturi in "Mica publicitate". Romanul arestat in grupul celor noua, Radu Vasile, lucrase o perioada buna de timp la Monetaria Statului, dupa care infiintase o societate comerciala care avea ca obiect de activitate confectionarea de stampile. In urma perchezitiei, la domiciliul sau au fost descoperite stampile cu impresiile unor diverse departamente din cadrul Ministerului Finantelor si matrite ale stampilelor unor diferite societati comerciale inexistente.

Urme la Constanta

In opinia comisarilor din cadrul Garzii Financiare Constanta, la nivelul judetului nostru au fost identificate intre 270 si 300 de firme-fantoma. Multe dintre aceste firme descoperite de comisarii nostri au functionat, in opinia unor specialisti in domeniu, exact dupa modelul societatilor administrate de cei noua indivizi. Modul de operare, precum si categoriile de marfuri traficate corespundeau stilului. La nivelul judetului Constanta, prejudiciul estimat prin actele de inaintare catre organele Ministerului Public este de aproximativ 317,654 miliarde lei in cursul anilor 2002 si 2003. Valoarea marfurilor si a sumelor confiscate de comisarii Garzii Financiare este de aproximativ 44,430 miliarde lei, confiscarile fiind dispuse spre valorificare prin intermediul societatii comerciale "Uni Media Management" SRL din Constanta. De la surse din cadrul Biroului de Supraveghere si Combatere a Crimei Organizate IPJ Constanta am aflat ca in judetul nostru exista una dintre cele mai puternice si bine organizate structuri de crima organizata. Penetrarea acestei structuri este foarte dificila si periculoasa, mai ales ca "manipulantii" sunt cetateni de origine araba, infiltrarea unui agent fiind aproape imposibila. La prima vedere, toti lucreaza "curat", dar exista nenumarate piste si informatii care, daca ar putea fi probate, ar putea declansa un puternic cutremur in randul acestor afaceristi. Exista totusi, la aceasta ora, cateva fire si indicii care vor conduce la deconspirarea, cat de curand, a unei importante retele de societati comerciale de intermediere a contrabandei cu diferite marfuri, care actioneaza la nivelul judetului Constanta si care nu sunt straine de activitatile grupului celor noua cercetati la Bucuresti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii