Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:35 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marinari eliberati din Yemen

ro

26 Feb, 2004 00:00 2535 Marime text

Cei trei navigatori arestati in Yemen urmau a fi eliberati din inchisoare in cursul serii de ieri

Ultimii trei marinari romani inchisi in Aden urmau sa fie eliberati in cursul serii de ieri * Cazul navigatorului roman care a fost gasit inecat in portul yemenit Aden a condus la arestarea a sase marinari romani * In seara de 16 ianuarie, se efectuase schimbul de echipaj la bordul navei "Napht al Yemen 6", cu numai doua zile inainte ca Ion Ungureanu sa fie gasit inecat * Politia Maritima din Yemen a arestat, la cateva zile dupa moartea marinarului, pe toti romanii de la bordul vasului * Retinerea marinarilor romani s-a facut pe baza unor supozitii conform carora Ion Ungureanu ar fi fost ucis cu mai multe lovituri in cap * Trei dintre navigatori au fost eliberati in urma cu o saptamana * Un consul roman s-a deplasat la Aden si a intervenit pentru rezolvarea situatiei * In arest au mai ramas retinuti secundul navei, un fitter si un motorist * In cursul zilei de ieri, oficialii romani sositi in Aden au reusit sa convinga autoritatile yemenite de nevinovatia romanilor arestati * Dosarul "Ungureanu" a fost finalizat de politistii din Aden, iar in cursul serii de ieri se astepta decizia eliberarii din inchisoare a celor trei marinari ramasi arestati

Cadavrul lui Ion Ungureanu, in varsta de 55 de ani, a fost descoperit in dimineata de 19 ianuarie 2004 plutind in apropierea navei "Napht Al Yemen 6", pe care fusese ambarcat in functia de motorist. Acesta disparuse de la bordul vasului amintit inca din seara de duminica, 18 ianuarie a.c. Vasul "Napht Al Yemen 6", fost "Oltina", este un tanc petrolier si apartine companiei de bunkeraj "Navcom" Constanta. Nava practica voiaje cu combustibil intre doua porturi din Marea Rosie, Aden si Hodeidah, ambele apartinand Republicii Arabe Yemen. Ion Ungureanu sosise la bordul navei "Napht Al Yemen 6" in cursul serii de vineri, 16 ianuarie, zi in care s-a efectuat schimbul de echipaj al navei. O data cu Ungureanu au venit in acelasi schimb de echipaj si alti sapte navigatori romani, toti indeplinindu-si formalitatile de ambarcare in aceeasi zi. La numai doua zile de la sosirea la bord, duminica seara, a fost semnalata disparitia lui Ungureanu. Acesta era motorist si trebuia, conform fisei postului, sa efectueze cartul 12-4 in compartimentul masini. Observand faptul ca motoristul nu s-a prezentat la post, ofiterul de cart a alarmat echipajul. A doua zi dimineata, luni, 19 ianuarie, cadavrul lui Ungureanu a fost descoperit plutind langa bordul dinspre larg al vasului (nava era acostata inca la cheu). Echipajul navei a alertat autoritatile portuare din Aden, cadavrul fiind scos din apa si transportat la morga spitalului din orasul Aden.

Arestati imediat

Dupa descoperirea cadavrului lui Ungureanu, Politia Maritima din Aden a arestat, fara a motiva cu nimic gestul, pe cei sase romani din echipajul vasului. Restul echipajului, care era compus din alti 13 marinari, arabi si filipinezi, a fost efectiv ignorat de politistii arabi, nefiindu-le luata nici macar o declaratie verbala. Timp de 30 de zile, marinarii arestati au beneficiat de un tratament inuman in inchisoarea din Aden, acestia dormind direct pe betonul celulei, primind hrana o data pe zi si asta doar daca era adusa de agentul navei. Astfel, timp de o luna de zile, Gheorghe Toma- comandant, Ion Firica- secund, Vasile Stoian- sef mecanic, Teodor Iordache- ofiter punte, Ion Tudor- motorist si Vasile Osan- fitter au zacut intr-o singura celula din inchisoarea din Aden. Politia din Aden, fara a avea o baza oficiala, afirma ca pe corpul lui Ion Ungureanu au fost depistate la nivelul capului urme de lovituri cauzate de un obiect dur. Rezultatul autopsiei nu fusese facut public. In urma cu o saptamana, la Aden a sosit consulul roman Cosmin Talpeanu, care, dupa negocieri indelungi, a reusit sa scoata din arest trei din cei sase marinari retinuti. In inchisoare au ramas secundul navei, fitterul si motoristul. Nu se stie ce gandire subtila au arabii din Aden, dar situatia creata a culminat in urma cu doua zile, cand un alt navigator roman, sosit la schimb pentru o alta nava, in acelasi port Aden. a fost si el arestat de politia locala, fiind suspectat si acesta in acelasi caz. Mai multi oficiali romani si diplomati aflati la Aden au reusit, in cursul zilei de ieri, sa concentreze atentia autoritatilor yemenite asupra cazului romanilor arestati, asteptandu-se in cursul serii de ieri obtinerea deciziei de eliberare din inchisoare si a celorlalti trei navigatori romani. In cazului dosarului "Ungureanu", politistii yemeniti au afirmat ca ar fi incheiat cercetarile in cursul zilei de ieri, dar nu au facut public rezultatul investigatiilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii