Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:42 14 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marte la Planetariul din Constanta

ro

29 Aug, 2003 00:00 1420 Marime text

Planeta a fost privita de cateva sute de persoane, printr-un telescop si doua lunete astronomice

Peste doua sute de curiosi au vizualizat, miercuri noaptea, planeta Marte, la Planetariu * Ei au trecut peste superstitiile care spun ca acest fenomen prevesteste catastrofe naturale si razboaie * Astronomii Planetariului au avut grija ca toti cei prezenti sa poata privi fenomenul, pana dupa miezul noptii * Pentru observare s-au folosit un telescop si doua lunete astronomice * In mod obisnuit, vizitatorii Planetariului nu pot face observatii astronomice, din lipsa fondurilor * Numarul si entuziasmul participantilor i-au facut pe ghizii Planetariului sa promita ca vor organiza si alte observari, chiar daca o fac benevol

Dupa cum se stie, planeta Marte s-a apropiat miercuri de Terra la o distanta de "numai" 55758 de kilometri. Fenomenul este cu atat mai important cu cat o apropiere similara a celor doua planete a avut loc tocmai in anul 55538 i.Hr., in vremea paleoliticului inferior, iar urmatorul moment va avea loc in anul 2287. Aparitia planetei a fost asteptata cu mult interes, mai ales ca pe Terra s-a dezvoltat un adevarat mit in legatura cu Marte. Dupa cum se stie, ea a fost populata de imaginatia pamantenilor cu martieni, un fel de omusori de culoare verde. De aceea, multi au fost dezamagiti atunci cand, dupa intoarcerea unei sonde trimise pe Marte, oamenii de stiinta au demonstrat ca acolo nu exista viata. Apropierea lui Marte de Pamant a adus dupa sine si suspiciunile astrologilor, care au gasit explicatia mai multor evenimente nefaste petrecute in lume si au prevestit o perioada de dezastre naturale si razboaie.

Curiosii au stat pana dupa miezul noptii

Cu cateva zile inainte de momentul apropierii maxime a celor doua planete, astronomii au putut observa pe Marte detalii care, altfel, se observa foarte greu, cu aparatura performanta. Specialistii s-au temut de aparitia unei furtuni de nisip, care ar fi putut perturba vizualizarea. Norocul a fost insa de partea pamantenilor, caci pe planeta rosie a fost liniste. Numai norii au ingreunat vizibilitatea. Joi seara, incepand cu ora 20, admiratorii fenomenelor astronomice au inceput sa se adune pe platoul din fata Planetariului din Constanta. Ei stiau din anunturile publice pe care le facusera astronomii Planetariului ca au sansa unica sa vada planeta Marte. Doua-trei sute de persoane s-au inghesuit sa admire un fenomen pe care nu vor mai avea prilejul sa il vada niciodata. Muzeograful Nicolae Suciu, care a fost de serviciu in seara de joi, impreuna cu colegii sai ajutati si de cativa astronomi amatori, au stat la dispozitia curiosilor, in marea lor majoritate constanteni. Astronomii au folosit pentru vizualizare telescopul din cupola observatorului si doua lunete astronomice. "Cerul nu a fost prea grozav, dar am reusit sa prindem ferestre. Pana la urma, toti cei prezenti au reusit sa vada planeta Marte, chiar daca a fost nevoie sa trecem de miezul noptii. Ei au plecat incantati de aici", ne-a declarat Suciu. Observatorul are o cupola cu diametrul de cinci metri, care este actionata de un motor electric si se deschide prin culisare. Astfel, telescopul poate fi orientat spre orice zona a boltii, in functie de locul in care se afla astrul ce urmeaza a fi studiat. Telescopul, fabricat in Germania, are un obiectiv de 150 de milimetri si o putere maxima de apropiere de 375 de ori.

Nu sunt bani pentru privit in stele

Seara de miercuri la Planetariu a fost cu atat mai speciala cu cat, in mod curent, vizitatorii nu au posibilitatea sa faca observatii directe ale astrelor. Ei pot viziona spectacolul "Cunoasterea cerului de vara", un documentar despre bolta cereasca si miscarea astrelor intr-o noapte de vara, pot vizita cladirea observatorului, fara insa a face observatii astronomice. La toate acestea se adauga expozitiile de gen gazduite de Planetariu: "Civilizatia cosmosului", "Cosmonautica in filatelie", "Eclipsa totala de soare din 1999" si "Navigatia astronomica". Expozitiile cuprind instrumente astronomice, machete ale navelor cosmice, aparate si instrumente folosite in navigatia marina, fotografii si vitralii. Angajatii Planetariului spun ca si-ar dori sa poata oferi vizitatorilor vizionari directe ale astrelor si nu doar aceste modalitati scolastice de cunoastere, precum documentare sau expozitii. Neajunsul e ca Planetariul nu are bani sa mai angajeze oameni pentru un schimb de noapte, care sa poata oferi vizionari ale astrelor. Cu toate acestea, se pare ca participarea unui numar neasteptat de mare de vizitatori la vizionarea din noaptea de miercuri i-a determinat pe muzeografii Planetariului sa mai organizeze vizionari, chiar daca o vor face din pasiune, in mod voluntar.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii