Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:24 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Maşini, apartamente şi valută, „colectate" la grămadă Cât au luat procurorii de la suspecţii din dosarul Portul

ro

17 May, 2012 00:59 2776 Marime text
sechestru_Eugen_Bogatu.jpgNu mai puţin de 19 persoane, suspectate de corupţie organizată săvârşită în porturile şi vămile constănţene, au fost „văduvite" de procurorii anticorupţie de bunurile agonisite cu drag şi spor. Suspecţii faptelor de corupţie şi-au luat adio de la apartamente, garaje, sume de bani, dar şi de la propriile autoturisme. ZIUA de Constanţa vă prezintă situaţia centralizată a bunurilor ridicate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în urma anchetei Portul. Pentru a nu exista interpretări de orice natură, facem precizarea că prezentarea se va face în ordinea menţionată în rechizitoriul DNA. Bunurile vor rămâne sub sechestru până la pronunţarea unei sentinţe definitive în cauză.

În rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi prin care directorii vămilor constănţene, alături de şefii portuari, dar şi de senatori constănţeni, au fost deferiţi instanţei se arată că s-a dispus instituirea sechestrului asigurător pe bunurile a 19 din cei 39 de suspecţi din ancheta devenită cunoscută generic drept „dosarul Portul". Menţiunile legate de aceste aspecte sunt cuprinse la secţiunea „Situaţia măsurilor asigurătorii, a sumelor de bani date / luate ca mită şi a confiscărilor ce se impun în cauză". Primul acuzat de la care DNA a „colectat" este Bani Mustafa Akram Nasser Abdel Rahman. Procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurător în august 2011 „asupra bunurilor de orice natură şi oriunde s-ar găsi acestea", până la concurenţa sumelor de 4.300 USD şi 1.500 de lei. Cel de-al doilea suspect vizat de sechestrul DNA este Amer Ali, care are sechestru pe bunuri până la concurenţa sumelor de 681.159 USD şi 24.800 de lei.

1.000 de euro de la Bogatu

Mai exact, procurorii DNA vor să-i ia două imobile situate în Bucureşti, constând în două terenuri intravilane şi două clădiri, fiecare dintre construcţii cu o valoare de peste 400.000 de lei. În plus, Amer Ali riscă să rămână şi fără un autoturism Kia Sorento, de 12.500 de euro, fiindu-i puse sub sechestru şi sumele de bani sechestrate la percheziţii, adică 29.535 USD şi 47.285 de lei. Următorul pe lista neagră a indivizilor cu bunurile colectate de DNA este Eugen Bogatu. Ceea ce atrage atenţia la situaţia lui Bogatu însă, este faptul că, deşi DNA îl consideră printre liderii grupării infracţionale din porturile constănţene, acestuia i-a fost pusă sub sechestru suma de... 1.000 de euro. Ceva mai „ciufulit" a ieşit Sorin Budăi, pentru care sechestrul DNA a fost pus pe sumele de 10.000 de lei şi 4.000 USD. În topul sumelor relativ mici confiscate de DNA se strecoară cu uşurinţă şi Mihai Ciobanu şi Mihai Culea, care au consemnat la CEC suma de câte 500 USD fiecare în vederea acoperirii sechestrului DNA. Ahmad El Haj, cetăţeanul arab cu mandat de arestare preventivă emis în lipsă pe numele său, ar fi trebuit să aibă un sechestru pe bunuri până la concurenţa sumei de 18.100 USD, însă „nu au fost identificate bunuri în vederea aplicării măsurii asigurătorii dispuse". Pe de altă parte, lucrul nu e de mirare, având în vedere că nici suspectul nu a fost găsit pentru a fi adus în faţa justiţiei. Mergând mai departe, nici pentru Adrian Milea, căruia DNA-ul ar fi vrut să-i ridice bunuri în valoare de 13.500 USD, nu au fost identificate obiectele ce ar putea fi puse sub sechestru. În cazul lui Laurenţiu Mironescu, se arată că politicianul a depus la CEC suma de 8.000 de lei, „pe numele său şi la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie", banii fiind declaraţi sechestraţi.

Sechestru de un milion de dolari

Campion al bunurilor de care a fost văduvit, Rouchdi Mohamad s-a ales cu sechestru de 1.016.650 USD. Mai exact, i-au fost sechestrate două terenuri şi o jumătate de apartament, imobile situate în Bucureşti, dar şi sumele de bani ridicate la percheziţii, adică 128.300 de lei, 38.411 USD şi 1.900 de euro. La rândul său, Claudiu Olteanu s-a ales cu sechestru pe apartamentul din Constanţa, până la concurenţa sumei de 23.800 de euro, iar Lucian Păun a depus la CEC suma de 2.500 USD, pe numele său şi la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Cătălin Aurelian Pilcă, un alt „greu" al dosarului Portul, are sechestru pe 8.000 de lei, sumă de asemenea depusă la CEC la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Valentin Roşculeţ are sechestru pe apartament până la concurenţa sumei de 15.700 USD, iar Ionuţ Scrioşteanu a depus la CEC suma de 5.700 USD, pe numele lui şi la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. La rândul lui, Dragoş Iulian Tudoran s-a ales cu două case de locuit sechestrate, ambele construcţii fiind situate în Constanţa, dar şi cu cele două garaje puse, de asemenea, la dispoziţia procurorilor anticorupţie. De la Valentin Ţiripan au fost ridicate sumele de 51.500 de lei, 4.700 USD şi 350 de euro, banii fiind consemnaţi la CEC, pe numele lui şi la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Nu în ultimul rând, Qing Zhang pare să se fi „fofilat" de la sechestrul DNA, întrucât deşi „s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor de orice natură şi oriunde s-ar găsi acestea, aflate în proprietatea inculpatului, până la concurenţa sumei de 11.200 RON", „nu au fost identificate bunuri în vederea aplicării măsurii asigurătorii dispuse". Zhang încheie lista suspecţilor cu bunuri sechestrate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii