Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:47 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Memorialul copiilor ucisi

ro

06 Feb, 2003 00:00 1297 Marime text

Ideea unui monument inedit, in trei exemplare: la New York, Betleem si Constanta

Artistul plastic Curty Anghel, vrea sa realizeze un monument care sa ii omagieze pe toti copiii omorati in lume, in cursul istoriei * Acesta poate fi un semnal de alarma pentru protectia reala a copiilor fara aparare * E vorba de o troita, un muzeu omagial si o baza de date pe internet, cu dovezi ale tuturor crimelor ale caror victime au fost copii * Troita si muzeul vor fi amplasate la sediul UNICEF de la New York si in orasele Betleem si Constanta * Autorul a reusit deja sa creeze o pagina on-line de prezentare a proiectului * In acest moment, el se afla in blocaj, pentru ca nu a gasit sprijin financiar pentru continuarea proiectului

"M-am gandit sa aduc o ofranda pruncilor care au murit in intreaga lume, de-a lungul istoriei. Copiii au fost cei mai expusi razboaielor, experimentelor cinice ale adultilor si chiar dezastrelor naturale. Acest proiect se vrea un semnal de alarma fata de protectia copiilor, care exista mai mult pe hartie", ne-a marturisit autorul, artistul plastic constantean Curty Anghel. Proiectul va cuprinde trei sectiuni. Prima va fi o expozitie cu caracter permanent, care va sustine ideea proiectului. Aceasta expozitie va fi gazduita de un spatiu organizat sub forma unui interior de casa taraneasca romaneasca, dotat cu toate elementele caracteristice unui astfel de habitat. Muzeul va adaposti o expozitie de icoane realizate de copii din Constanta si nu numai. A doua componenta a proiectului este o baza de date pentru documentare. Aceasta va prezenta toate atrocitatile comise impotriva copiilor din lumea intreaga, cu argumente istorice, statistici, materiale audio-video, fotografii. Aceasta parte a proiectului exista deja in varianta on-line. La adresa http://childrenmemorial.homestead.com/memorialul_copiilor.html exista o prezentare a proiectului, precum si o lista a abuzurilor comise impotriva lor. Spre exemplu, numai pentru secolul XX exista o lista a razboaielor si a altor evenimente nefericite la care au fost expusi copii: cele doua Razboaie Mondiale, Razboiul civil din Spania, Revolutia si Razboiul civil din Rusia, dictatura comunista si cea fascista, Revolutia si Razboiul civil din China, razboaiele din China si Indochina, dictatura din Cuba, Revolutia din Ungaria, dictatura din Cambodgia, Razboiul din Afganistan, invazia din Cehoslovacia, regimul de apartheid din Africa de Sud, Revolutia din 1989 din Romania, Razboiul din Transnistria, evenimentele din Cecenia, razboaiele din fosta Iugoslavie, Iran, Irak, Liban, Libia, Israel, Algeria, Congo, Somalia, Yemen. Autorul incrimineaza, de asemenea, ceea ce el numeste "Metode civilizatoare moderne". E vorba de formatiuni militare si paramilitare alcatuite din copii, sclavajul si sclavajul sexual infantil, violenta infantila, retelele de pedofili, crimele rasiale, omorurile comise in Brazilia de catre gardieni publici si politisti asupra copiilor strazii, pruncuciderile, avorturile, laboratoarele secrete cu "cobai infantili", accidente de orice fel, dar mai ales cele mari de gen Cernobal. O alta categorie de abuzuri o reprezinta lagarele de exterminare, dezastre naturale sau bolile mortale.

"Si noi vrem imunitate, domnilor parlamentari!"

Baza de date poarta numele generic "Unde sunt cei care nu mai sunt?", iar grija pentru copii, considera autorul, ar trebui sa stea sub semnul indemnului Mantuitorului Hristos: "Lasati copiii sa vina la Mine si nu-i opriti, caci unora ca acestia va fi Imparatia cerurilor" (Luca 18, 15-17). Site-ul se deschide cu replica dureroasa a copiilor aflati in dificultate: "Si noi vrem imunitate, domnilor parlamentari!". Expozitia va fi completata cu fotografii si articole de presa care au scos la lumina diverse atrocitati comise de-a lungul timpului asupra copiilor. In fata muzeului, autorul va aseza o troita conceputa de el. E vorba de o cruce cu simboluri arhetipale, dupa model maramuresean, caci, in viziunea artistului, in Maramures s-au pastrat cel mai bine traditiile autentice ale spiritului romanesc. Un astfel de complex expozitional va fi instalat la Constanta. "Unii m-au sfatuit sa fie asezat in imediata apropiere a Asezamintelor Sfantului Mina, pe malul ghiolului. Eu mi-as dori, totusi, sa fie in curtea Spitalului de Urgenta Constanta". Al doilea va fi asezat la sediul UNICEF din New York, ca expresie a omagiului adus victimelor atacului de la 11 septembrie. Artistul doreste chiar sa propuna ca fiecare tara membra a UNICEF sa aiba, la New York, un spatiu expozitional pe aceeasi idee. A treia locatie urmeaza sa fie orasul Betleem, chiar pe locul in care se afla moastele celor 14.000 de prunci ucisi din porunca lui Irod, atunci cand a aflat ca s-a nascut Iisus.

Artistul nu a gasit sprijin financiar

Troita va avea trei-patru metri inaltime si va fi realizata din lemn de stejar. Cu toate ca realizarea acestei prime parti nu ar costa prea mult, artistul nu a reusit pana acum sa gaseasca sprijin financiar pentru realizarea ei. La solicitarile lui, autorul a primit doar replici de genul: "Ce, sunt copiii mei?", sau "Iar despre SIDA si alte nenorociri? Ne-am saturat!". Curty Anghel nu doreste sa isi faca un titlu de glorie din acest proiect: "Va fi creatia acestui popor. Nu vreau sa o fac eu, caci nu sunt reprezentativ pentru acest neam". Din acest motiv, autorul nu vrea sa isi faca un ONG prin care ar putea sa adune bani pentru un proiect, mai ales ca multe organizatii neguvernamentale din Romania au fost implicate intr-o serie de scandaluri si nu doreste ca si aceasta idee sa fie privita cu suspiciune. De aceea, Curty Anghel se afla in prezent in blocaj. El a reusit sa adune ceva material documentaristic, are schita troitei si a gandit si structura spatiului expozitional, dar nu poate sa isi puna in practica ideea. "Nu doresc sa politizez acest proiect si nu as vrea ca ea sa fie pusa in practica de vreun partid sau altul, de aceea mi-as dori o colaborare cu Biserica si societatea civila", mai spune autorul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii