Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:53 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Microbuzul mortii Cinci morti, patru grav raniti si trei supravietuitori

ro

06 Nov, 2009 01:05 9680 Marime text
cap_2.jpgCel mai negru accident de pe şoselele constănţene din ultimii ani. Şoferul microbuzului de transport persoane a pierdut controlul volanului, după ce s-a aplecat după foaia de parcurs din torpedo. Şase ambulanţe, echipaje SMURD şi pompierii de la Descarcerare s-au chinuit să salveze supravieţuitorii. Patru persoane au ajuns, în stare gravă, la spital, iar trei au scăpat ca prin minune cu doar câteva zgârieturi.

Cel mai negru accident de circulaţie din judeţul Constanţa din ultimii ani a marcat ziua de ieri, pe drumul naţional DN 22C, în dreptul localităţii Piatra, lângă Lacul Taşaul. Cinci vieţi au fost spulberate într-o clipă, iar pentru salvarea celorlalte patru, medicii fac eforturi supraomeneşti.

Microbuzul morţii

Potrivit reprezentanţilor firmei „Trace Trans"din Tulcea, patronată de Gheorghe Mihalache, microbuzul le aparţinea şi era un Sprinter, înmatriculat TL 97 FYA, nou-nouţ. Microbuzul de transport persoane începuse cursa la 11.30, din Constanţa, cu destinaţia Tulcea, având la bord 11 pasageri, plus şoferul. Potrivit acestora, conducătorul auto, Nicolae Cojocea, în vârstă de 54, din Medgidia, era şofer profesionist cu o experienţă în condus de peste 30 de ani.

accident.jpgConjunctura fatidică

În urma anchetei preliminare a lucrătorilor Serviciului Poliţiei Rutiere (SPR) Constanţa, ceasul morţii a bătut pentru cei implicaţi în accident în jurul orei 12.15. Din declaraţiile supravieţuitorilor reiese că impactul mortal s-a produs în clipa în care şoferul Sprinter-ului s-a aplecat spre torpedo să ia foaia de parcurs. Microbuzul a derapat şi a fost proiectat chiar în colţul trailer-ului, B 25 UTS, ataşat TIR-ului B 55 UTS, condus de Ilie Boghiţiu, în vârstă de 38 de ani, angajat al „Universal Transport" din Sibiu.

I-a ales moartea

Şoferul microbuzului, Nicolae Cojocea, în vârstă de 54 de ani, şi cei care au avut ghinionul să ocupe locurile din stânga, de la geam, Cristina Decu, în vârstă de 21 de ani, Ionel Dănilă, în vârstă de 55 de ani, Elena Sandu, în vârstă de 52 de ani, şi Maria Stamule, în vârstă de 60 de ani, nu au avut nicio şansă. Au murit pe loc la impact, seceraţi de metalele TIR-ului în care s-au izbit violent. Patru pasageri, de pe locurile din dreapta, Maricel Matei, Petru Giulsei, Anca Marin şi Stamate Hristu au fost grav răniţi. Doar trei persoane au scăpat cu câteva zgârieturi şi au ieşit pe picioare dintre fiarele contorsionate. Şoferul TIR-ului nu a păţit nimic, însă a intrat într-o stare puternică de şoc.

accident_2.jpgDescindere de forţe la locul carnagiului

La locul accidentului au fost trimise două echipaje de descarcerare, cinci ambulanţe şi echipajul SMURD. Pompierii au aşteptat ca poliţiştii de la Rutieră să facă măsurătorile, pentru a-i putea recupera şi transporta pe răniţi la Urgenţa Spitalului Clinic Judeţean Constanţa. Poliţiştii de la Rutieră au adus efective care să degajeze carosabilul şi să permită deplasarea cât mai rapidă a ambulanţelor. Victimele au început să ajungă în Urgenţă începând cu ora 13.30, la aproape o oră de la producerea accidentului, timp în care au stat în agonie. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului, dr. Florian Stoian, în Urgenţă au ajuns patru răniţi. Doi dintre ei au fost duşi imediat în sala de operaţii şi supuşi unei intervenţii chirurgicale, întrucât au ruptură de splină, iar în cazul unuia se pare că este vorba şi despre ruptură de rinichi. Ceilalţi doi, o femeie şi un bărbat, sunt într-o stare stabilă, iar medicii îi investighează.

A văzut moartea cu ochii

Marian Edner, din Pecineaga, unul dintre cei trei supravieţuitori care a ieşit pe picioare din microbuz, povesteşte scenele şocante care s-au derulat în faţa ochilor săi. Bărbatul spune că s-a urcat în autobuz în jur de ora 11.00 şi a ocupat locul din spatele şoferului, de pe partea dreaptă, locul din stânga sa fiind ocupat de o fată tânără, pe care a văzut-o murind lângă el. După impact, bărbatul s-a dat jos din autobuz şi a început să plângă în hohote.

O tragedie asemănătoare a marcat şoselele constănţene pe 11 august 2008, când alte cinci persoane şi-au pierdut viaţa şi patru victime au ajuns în agonie la spital. Drumul naţional DN3 şi-a luat atunci tributul, între localităţile Murfatlar şi Valu lui Traian. Impactul devastator s-a produs într-o sâmbătă seara, când doi fraţi, iubita unuia dintre ei şi copiii celuilalt se întoceau de la iarbă verde. În Volkswagen-ul Passat, înmatriculat CT 09 VMD, au murit cu toţii, după ce şoferul a intrat într-o depăşire riscantă pe contrasens. Riscul a fost mortal. Maşina a spulberat un Opel Astra, înmatriculat CT 89 BOK, în care se aflau patru personae din Medgidia, care se întorceau acasă de la plajă. În urma impactului, cele două maşini s-au făcut praf, fiind aruncate de o parte şi de alta a drumului. În Passat, singurii care mai dădeau semne de viaţă erau doi copii aflaţi pe bancheta din spate a maşinii, Silviu Manea, de nouă ani, şi sora lui, Mihaela, de 14 ani. Lângă ei zăceau fără suflare tatăl lor, Ilie Manea, de 37 de ani, fratele lui, Valentin, aflat la volan, şi Ionelia Jipa, de 26 de ani, care ocupa scaunul din dreapta şoferului. Situaţia era la fel de tragică şi în Opel. Constantin Manea, de 53 de ani, şoferul maşinii, şi soţia sa, Mariana, de 46 de ani, erau morţi, iar Elena Isăică, de 40 de ani, şi fiica ei, Ioana, de 16 ani, aflate pe bancheta din spate, erau grav rănite.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • flori 14 Jun, 2011 15:29 AU TRECUT 1 AN SI 7 LUNI SE APROPIE 2 ANI SI TOT NU POT SA CRED CA TATA NU MAI ESTE;NU AVEA NICI O VINA SINGURA LUI VINA ESTE CA SA URCAT IN MICROBUZ.NEVASTA SOFERULUI ESTE O NESIMTITA MAI SCRIE SI PRINTESA TA NELA CAND BARBATA_SU A OMORAT OAMENI NEVINOVATI.NU POT SA CRED CA TATA NU MAI ESTE SI OCHII NU MI SAU USCAT NICI UN MINUT SI NU IL VOM UITA NICIODATA.DUMNEZEU SA AI ODIHNEASCA PE TOTI IN AFARA DE SOFER CA NU POT SA IL IERT NICIODATA CHIAR DACA E MORT SA NU AIBA ODIHNA IN MORMANT
  • cata tulcea cartier dallas 19 Jan, 2011 21:16 d-zeu sai ierte pe morti si condoleante rudelor
  • flori 10 Nov, 2009 09:24 dumnezeu SA AI IERTE PE TOTTI DAR PE SOFERUL AUTOCARULUI NU CA MI-A OMORAT TATAL AN VENIT DUPA 3 ANI ACASA SA AMI VAD TATAL MORT ;NU A MAI APUCAT CRACIUNUL CAND MA ASTEPTA EL ACASA LA OMORAT DAR SI PE MINE MA OMORAT ODATA CU EL CA ERA VIATA MEA TATICUTUL MEU IUBIT NU TE VOM UITA NICIODATA AN MEMORIA LUI DANILA IONEL 55 DE ANI
  • VUlpe Oana 07 Nov, 2009 14:11 DUmnezeu s-o ierte.Fosta colega de clasa si la un moment dat de banca.E greu de inteles cum intr-o secunda viata cuiva de stinge..Multa putere familiei si prietenilor
  • Zeus 06 Nov, 2009 02:16 Dumnezeu sa o ierte pe Cristina si pe toti ceilalti. A fost o colega de liceu. Era o fata plina de viata.