Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:13 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mig-uri, amfibii, elicoptere, VIP-uri prizoniere Cum se desfăşoară un complex exerciţiu militar româno-american (galerie foto)

ro

15 Aug, 2012 01:56 2522 Marime text
10_nave_nave_desant.jpgAstăzi a avut loc ultima fază a exerciţiul Summer Storm 2012, la care au participat peste 700 de militari români şi americani, atât în poligonul de la Capu Midia, cât şi în raioane maritime din apropierea coastei româneşti.

Echipe mixte formate din români şi americani au asigurat rolurile de combatanţi din ambele tabere. „Alături de militarii din Statele Unite, urmărim să creştem nivelul de interoperabilitate tactică în ceea ce priveşte operaţiile amfibii şi ale celor de evacuare a necombatanţilor din teritoriul inamic", a declarat comandorul Constantin Ciorbea, director al exerciţiului.

Operaţiunea din ultima zi a evenimentului a presupus evacuarea din teritoriul inamic a personalului unei ambasade, ţinut captiv de combatanţi inamici.

Exerciţiul a început prin infiltrarea pe ţărm a unor trupe de recunoaştere, care au direcţionat de la sol, către poziţiile inamice, tirul a două avioane Mig-21 Lancer, care aparţin Forţelor Aeriene Române.

Următoarea fază a presupus desantul a două plutoane de infanterie marină româneşti, alături de 110 militari ai Corpului de Infanterie Marină din Statele Unite, care au neutralizat apărarea inamicilor din zona litorală.

Trupele au pornit atacul de la bordul navei USS Fort McHenry, vas care se află în serviciul marinei SUA din anul 1983. Nava a participat de-a lungul timpului atât la acţiuni militare, cât şi la cele de tip civil precum curăţarea petei de petrol provenite după scufundarea vasului Exxon Valdez.

După încheierea asaltului iniţial, transportoarele amfibii au format un convoi şi şi-au început deplasarea către obiectivul final, recuperarea personalului unei ambasade. În drumul lor, infanteriştii marini au întâlnit un pachet cu conţinut suspect, pe care o echipă de genişti, membrii Divizionului 175 Scafandri, l-au detonat preventiv.

Odată eliminată ameninţarea, convoiul şi-a urmat traseul către o serie de clădiri în care erau ţinuţi prizonierii, unde au întâmpinat rezistenţă din partea inamicului. Doi membri ai personalului ambasadei au fost evacuaţi în siguranţă, iar un al treilea, rănit, a fost cărat de militari către punctul de extracţie.

Două elicoptere, un IAR 330 Puma şi un Puma Naval, au asigurat ultimii paşi pentru eliberarea prizonierilor de pe teritoriul inamic.

„Suntem foarte mulţumiţi de colaborarea cu partenerii noştri din România, iar exerciţiul a fost un adevărat succes. Forţa de asalt mixtă s-a dovedit eficientă în îndeplinirea misiunii de extracţie a VIP-urilor din teritoriul inamic", a spus colonelul David Gruss, responsabilul de exerciţiu al părţii americane.

Instruirea în comun a militarilor a cuprins, timp de şase zile, activităţi de planificare şi executare a operaţiilor de debarcare, activităţi de recunoaştere şi securizare a plajei, patrulare, trageri de infanterie, evacuare de non-combatanţi, luptă urbană şi operaţiuni de cercetare prin luptă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii