Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:04 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Miliarde aruncate pe carton si sarma la Complexul rupestru de la Basarabi

ro

23 Jan, 2004 00:00 1464 Marime text

Directorul SC "Coral" SRL nici nu mai stie cat a castigat din reparatia monumentului

Complexul rupestru de la Basarabi este lasat in paragina si se degradeaza pe zi ce trece * Pana la punerea in practica a unui proiect de anvergura, Ministerul Culturii a platit mai multe lucrari de salvare, care au costat cateva miliarde bune * Doua dintre ele au fost realizate, in 1999 si 2000, de firma de constructii SC "Coral" SRL din Tulcea * Directorul firmei de constructii, Cornel Georgescu, declara ca interventia s-a rezumat la un acoperis din carton, un gard de metal si schimbarea unor scari de acces in interior si ca a incasat doar cateva zeci de milioane lei * Angajatii biroului de presa al ministerului sunt insa de alta parere: nu precizeaza exact lucrarile efectuate de SC "Coral", dar recunosc ca au platit firmei peste 360 milioane lei * In schimb, panoul montat in fata monumentului nu mentioneaza termenul de executie, iar la fata locului, in afara de gardul metalic, nu se observa nici o schimbare

Cotidianul ZIUA de Constanta a publicat, zilele trecute, un articol in care atragea atentia asupra starii precare in care se afla un monument unic: Complexul rupestru de la Basarabi. Situl de la Basarabi-Murfatlar este un complex religios timpuriu, de monahism primitiv, datat in secolele IX-X - bisericute, tunele de acces, morminte sapate in masivul de creta ce strajuieste in prezent malurile Canalului Dunare - Marea Neagra. Ansamblul a fost descoperit in mod accidental in 1957, cu ocazia inceperii unei exploatari moderne de calcar. Ceea ce impresioneaza la Basarabi-Murfatlar sunt inscriptiile sapate in peretii de creta: un prelat in vesminte de slujba, un porumbel - simbol binecunoscut al Duhului Sfant, mai multe cruci. Pe langa simbolurile crestine, pe peretii monumentului apar si inscriptii misterioase ce nu au legatura cu crestinismul, simbolul labirintului, o prova de corabie, desene cu animale ce se reproduc si inscriptii cu caracter runic, ce par a argumenta trecerea pe aici a populatiilor nordice. Specialistii nu au ajuns insa la un consens cu privire la suprapunerea simbolurilor unor civilizatii atat de diferite, mai ales ca nu au existat suficiente fonduri pentru o cercetare exhaustiva.

Nepasarea autoritatilor

In anii `60-`70, fosta Directie a Monumentelor Istorice a proiectat si a executat partial lucrarile de restaurare-conservare, in vederea introducerii monumentului in circuitul stiintific si cultural. Dupa desfiintarea institutiei, lucrarile au fost abandonate. De aceea, o parte a monumentului este protejat de o constructie de beton, in timp ce pentru restul nu au mai fost bani si s-a apelat la o solutie de compromis - o sandrama cu schelet de lemn (in prezent putreda), acoperita cu carton gudronat. In timp, acoperisul a cedat, un monument unic ramanand in bataia ploilor si a vanturilor. Arheologii avertizeaza ca inscriptiile din bisericute se pot distruge foarte usor din cauza cretei, care e un suport extrem de fragil. De altfel, acest lucru s-a si intamplat, caci multe dintre ele nu mai exista sau sunt foarte sterse. Un alt dusman al monumentului il reprezinta neavenitii care pot intra fara probleme in incinta, situl nefiind protejat corespunzator. La toate acestea se adauga neglijenta autoritatilor locale - Primaria Basarabi - care s-au multumit sa aseze un panou ce informeaza ca aruncatul gunoaielor in zona este interzis. Acest lucru nu a impresionat insa pe nimeni, caci in vecinatatea monumentului se afla groapa de gunoi a orasului Basarabi.

Viitor luminos, prezent tragic

In prezent, se vorbeste despre o hotarare de guvern privind trecerea din domeniul public al statului in domeniul public al judetului Constanta a Ansamblului rupestru Basarabi. Astfel s-a nascut ideea unui proiect impresionant, care contine doua componente - cercetarea si restaurarea propriu-zisa a ansamblului religios, precum si proiectarea si executia constructiei care va adaposti acest ansamblu. Proiectul de amenajare cuprinde si un ansamblu turistic cu hoteluri, moteluri, centre comerciale diverse, zone de agrement. Pana la punerea in practica a acestui proiect deosebit de costisitor, Oficiul National al Monumentelor Istorice, ce apartine Ministerului Culturii si Cultelor, a decis sa se efectueze lucrari de reabilitare a constructiei de protectie. Un panou asezat in fata complexului informeaza ca au fost executate lucrari de interventie de urgenta. Beneficiarul este Ministerul Culturii si Cultelor - cel care a si platit lucrarea din bani publici -, iar executant este firma de constructii SC "Coral" SRL din Tulcea. Cel putin ciudat e faptul ca pe panou nu exista nici un termen de executie a lucrarii, iar constructia rudimentara ce protejeaza monumentul nu pare a fi suferit nici un fel de imbunatatiri.

Directorul SC "Coral" nu stie cat a castigat la Basarabi

Pentru a ne edifica, am cerut relatii biroului de presa al Ministerului Culturii si Cultelor. Dupa ce am insistat in repetate randuri, am primit un raspuns oficial, cu o formulare ambigua. Din text reiese ca, de-a lungul anilor, au fost efectuate o serie de lucrari de reabilitare a monumentului, in regim de urgenta: "reparatii la sarpanta si la invelitoarea de carton asfaltat de la acoperisul provizoriu, refacerea esafodajelor din lemn si izolarea acceselor provizorii in toate compartimentele sitului si extinderea rigolei existente". Toate aceste lucrari au costat, impreuna cu proiectarea, miliarde bune. Documentul nu precizeaza care a fost exact contributia SC "Coral" SRL la toate acestea, ci doar faptul ca firma a primit 360.000 milioane lei. Pentru a vedea care este punctul de vedere al reprezentantilor firmei de constructii, am luat legatura si cu SC "Coral" SRL Tulcea. "Am efectuat, intr-adevar, lucrari de urgenta acolo. Nu era vorba de multi bani, cateva zeci de milioane. Au fost redirijate apele ce vin de pe versanti, au fost refacute scarile din interior, a fost montat un gard de protectie". Cat despre acoperis, punctul cu adevarat nevralgic al problemei, Georgescu nu putut sa afirme cu tarie ca el a fost reparat: "A fost pus inca un rand de carton. Poate ca intre timp s-a distrus... Si o folie de protectie la interior. Nu stiu, poate ca s-a furat intre timp!". Georgescu a gasit o explicatie puerila si pentru absenta de pe panou a informatiilor privind termenul de executie al lucrarii, spunand ca poate acesta s-a sters intre timp. Il informam pe directorul SC "Coral" SRL ca acesta s-ar fi sters numai daca ar fi fost scris cu creta din bisericute, caci toate celelalte elemente grafice de pe panou sunt intacte si nici nu lasa loc pentru un eventual termen de executie! In toata povestea ne surprinde ca directorul firmei de constructii declara ca a castigat mult mai putin decat in realitate la Basarabi si ne intriga faptul ca ministerul nu vrea sa spuna exact pe ce lucrari a dat bani societatii "Coral" SRL. Ancheta noastra va continua, pentru a afla modul in care ministerul a cheltuit celelalte fonduri, pana la suma, deloc neglijabila, de cateva miliarde de lei din bani publici.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii