Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:15 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Mineriada" eolienelor ia amploare Locuitorii din Cogealac, audiati cu mic, cu mare

ro

11 Aug, 2010 01:14 2077 Marime text

cap_2.jpgJudecătoria Constanţa a amânat pentru sâmbătă judecarea propunerii de arestare a viceprimarului Mihai Dore

Situaţie fără precedent la Cogealac: toată comuna participă la anchetă! Mult mediatizatul scandal al eolienelor, în urma căruia a fost arestat primarul Hristu Cati, este pe cale să ia amploare încă şi mai mult, întreaga comună riscând să fie cercetată în cauză. Prezent ieri la Judecătoria Constanţa, unde trebuia să se judece propunerea de arestare preventivă a viceprimarului din comună, liderul PNŢCD Aurelian Pavelescu a precizat că aproape toată comuna a fost chemată la audieri. Printre cei care au venit la instanţă pentru a-l susţine pe vice s-a numărat şi Tudorel Chesoi, liderul PNŢCD Constanţa.

Aurelian Pavelescu a declarat ieri că sunt multe aspecte care ridică semne de întrebare în legătură cu modul în care a fost instrumentat cazul Cogealac de către anchetatori. Pavelescu a precizat, de asemenea, că este posibil să fie audiată toată comuna, având în vedere modul în care se desfăşoară ancheta şi actele care au fost întreprinse de procurori până la acest moment. „Am senzaţia, legat de acest dosar, că cineva este cu un pas înaintea noastră şi spune presei ce urmează să se întâmple", a mai adăugat liderul PNŢCD. În altă ordine de idei, este de menţionat că, pentru a doua oară de când procurorii au cerut arestarea preventivă în lipsă a viceprimarului din Cogealac, Mihai Dore, implicat în scandalul eolienelor, judecătorii au amânat analizarea solicitării anchetatorilor de emitere a mandatului. Motivul? Informaţii venite de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca, potrivit cărora, deşi vicele urma să fie supus ieri unei intervenţii chirurgicale, acesta se poate deplasa. În consecinţă, instanţa a apreciat că Dore poate şi trebuie să fie prezent la judecarea cererii de arestare. Noul termen de judecată a fost fixat pentru data de 14 august, la ora 12.00. „Prin prezenta, se adevereşte că pacientul Dore Mihai (...) este internat din data de 04.08.2010 în clinica II de Chirurgie Generală din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti cu diagnosticul: plagă abdominală hipocondrul stâng nepenetrantă, suprainfectată", se arată în adeverinţa medicală semnată de doctorul Mihnea Avram.

Dore, la „comanda grupului de talibani"

Procurorii constănţeni au cerut arestarea preventivă a viceprimarului după ce au constatat că acesta se sustrage anchetei, neprezentându-se când a fost citat. „Inculpatul este viceprimarul comunei Cogealac, calitate în care, în mod direct, a sprijinit prin aderare efectivă şi acte de susţinere directă asocierea infracţională iniţiată de primarul Cati Hristu, în scopul îndepărtării prin forţă fizică a firmei CEZ Romania SRL, cu care era în litigiu", se arată în propunerea de arestare. De menţionat că procurorii nu s-au dat în lături nici cu această ocazie de a folosi termenul de „talibani" pentru identificarea grupului de scandalagii: „făcând parte din «comanda grupului de talibani» - aşa fiind denumit grupul de presiune folosit de primarul comunei pentru realizarea intereselor sale, inculpatul Dore Mihai a participat la mobilizarea oamenilor în data de 26.07.2010, pentru a pune în practică atacul asupra firmei CEZ Romania SRL". Oamenii legii au stabilit că, în timp ce primarul şi mai mulţi agresori s-au deplasat spre sediul unuia dintre punctele de lucru ale firmei, Dore s-a îndreptat spre un al doilea astfel de punct, unde se retrăsese firma de pază.

Caterpillar, pe post de „blindată de atac"

„Inculpatul Dore Mihai s-a plasat la adăpostul unui utilaj Caterpillar, condus de inculpatul arestat Copilescu Pavel, împreună cu mai multe persoane, utilaj pe care îl foloseau pe post de blindată de atac, şi au iniţiat intrarea în forţă pe teritoriul - proprietate privată, unde se refugiaseră agenţii de pază". În plus, procurorii au pus accentul, în propunerea de arestare, pe multiplele încercări de a-l audia pe vice: „în pofida demersurilor repetate a eliberării unui mandat de aducere şi a unor acte efective de căutare, atât la domiciliul său cât şi la toate locaţiile cunoscute, învinuitul nu s-a prezentat, vădindu-se cu prisosinţă că a fugit în scopul de a se sustrage urmăririi penale". „Pentru a face efectivă dovada sustragerii, facem trimitere la actele procedurale care justifică cu prisosinţă această afirmaţie", au subliniat procurorii. Mai mult, aceştia au amintit că nu este pentru prima dată când viceprimarul din Cogealac intră în conflict cu legea penală.

„Manifestări tribale" şi multiple dosare penale

Conform anchetatorilor, acesta a fost condamnat pentru săvârşirea unei infracţiuni de ultraj la poliţist şi a fost cercetat pentru delapidare, însă a fost încetată urmărirea penală în acest al doilea caz, dat fiind că s-a prescris fapta. Totodată, Dore mai este cercetat şi în dosarul nr. 1303/P/2010 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, acuzaţiile fiind de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi loviri sau alte violenţe. Întâmplător sau nu, procurorii au precizat că Dore se sustrage de la urmărirea penală şi în această cauză. Printre „metehnele" care ar impune arestarea sa preventivă, anchetatorii amintesc comportamentul său violent, dar şi faptul că s-ar fi erijat în liderul grupării de „talibani", ca urmare a arestării primarului Hristu Cati. „Este inadmisibilă, apreciem chiar ca o manifestare tribală, activitatea acestui inculpat ca şi a celorlalţi, de a mobiliza şi inflama oameni pentru a săvârşi atacuri de acest gen, cu atât mai mult faptul fiind grav şi pentru că inculpatul are calitatea de viceprimar al comunei, iar obligaţiile şi îndatoririle sale sunt cu totul altele", au mai adăugat procurorii. „A gândi altfel", au conchis aceştia, „înseamnă că s-ar putea permite oricărui mic leader local sau mai mare - după caz - să genereze şi să conducă acţiuni de tip mineriade pentru realizarea unor interese private, prin eludarea competenţei autorităţilor statale, autorităţilor judecătoreşti şi a oricăror forme de supremaţie a legii". Rămâne de văzut dacă şi judecătorii vor fi de aceeaşi părere.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 11 Aug, 2010 16:30 Nici un PARTID POLITIC nu mai are ce cauta in PRIMARIILE din ROMANIA. Primariile trebuie DEPOLITIZATE, deparazitate de AFACERISTI AVARI dupa COMISIOANELE europene sau ale MAFIEI RUSESTI...
  • TYTY 11 Aug, 2010 11:26 Si impuscati si arestati si judecati ... Speram ca instanta de judecata sa dea dovada de profesionalism si sa faca dreptate. Se apropie alegerile locale. Este necesara schimbarea . Sa punem in fruntea judetului oameni capabili.Cu cei actuali ne-am lamurit. Sa vina la Cogealac sa bea niste apa .. Poate scapam de ei mai repede...
  • IOANA 11 Aug, 2010 10:39 Autoritatile au facut exces de zel,asta deoarece sunt implicate persoane politice.Cati Hristu are dreptate vorbim pe acte ,ca nu trebuia sa actioneze asa e alta poveste.