Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:33 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Culturii descopera Atlantida la Medgidia

ro

15 Jan, 2004 00:00 1281 Marime text

Pe site-ul institutiei guvernamentale, municipiul de pe malul Canalului se afla sub apele marii

Pagina de Internet a ministerului are rolul de a oferi date despre activitatile specifice * Mai grav e ca multe din aceste informatii sunt gresite si duc la interpretarea lor hilara * Reporterii nostri au descoperit ca in lista cu obiectivele arheologice ale judetului, la Medgidia, apar mai multe situri subacvatice, ce s-ar afla pe "platforma continentala a litoralul romanesc al Marii Negre" * Cum platforma continentala se afla sub apele marii, ne intrebam daca "specialistii" de la minister nu stiu acest lucru sau daca, dimpotriva, isi inchipuie ca Medgidia e oras litoral * Am incercat, in zadar, sa lamurim gafa cu vreun oficial de la minister, caci am fost pasati de la unul la altul * Faptul ca nimeni nu vrea sa isi asume o astfel de eroare nu ne-a mirat prea mult, dar ramane de vazut daca macar ea va fi indreptata

Chiar daca ne-am obisnuit sa descoperim la tot pasul urmele ignorantei crase ale unor "specialisti" platiti din bani publici, o eroare flagranta a angajatilor Ministerului Culturii si Cultelor poate participa cu succes la un concurs al celor mai mari gafe stiintifice. Asa cum era firesc, am cerut explicatii despre acest subiect mai multor persoane oficiale din minister, dar nimeni nu stia nimic, astfel incat am fost plimbati de la Ana la Caiafa.In dorinta de a informa cetatenii despre potentialul cultural al Romaniei si activitatile specifice desfasurate in acest domeniu, ministerul ofera mai multe informatii specifice pe pagina de Internet oficiala a acestei institutii. Mai grav e ca multe din aceste informatii sunt gresite si duc la interpretarea lor hilara. La www.ministerulculturii.ro, cei interesati pot afla date despre viata cultelor, muzee si expozitii, arte vizuale, arheologie, biblioteci, centre culturale din strainatate, patrimoniu, agenda celor mai importante activitati culturale si alte lucruri interesante. Accesand pagina de patrimoniu, am incercat sa identificam mai multe situri arheologice din judetul Constanta. Asa cum era si firesc, am descoperit ca judetul nostru se afla pe unul din locurile fruntase in Romania in ceea ce priveste numarul si importanta obiectivelor arheologice. Preistorie, civilizatie geto-daca, greaca si romano-bizantina din belsug. Ceea ce ne-a atras atentia au fost cateva situri arheologice din Medgidia: rezervatia arheologica subacvatica nationala - epoca greaca, si situri arheologice subacvatice din epoca elenistica, romana, romano-bizantina si medievala. Desi nu auzisem niciodata de astfel de obiective la Medgidia, am luat informatia de pe pagina web ca una corecta si ne-am gandit ca poate toate aceste situri arheologice ar putea fi sub apele Canalului Dunare-Marea Neagra. Ipoteza ne-a fost imediat rasturnata de o alta specificatie de pe site - toate aceste obiective arheologice de la Medgidia s-ar afla pe "platforma continentala a litoralul romanesc al Marii Negre". Pentru cine nu cunoaste semnificatia acestei sintagme, informatia ar putea sa treaca drept corecta; in realitate insa, conform definitiilor de specialitate, "Platforma continentala cuprinde spatiul submers din fata tarmului nostru. Este o campie litorala invadata in postglaciar de apele Marii Negre. Platforma continentala coboara de la nivelul zero (tarmul) la adancimi de 180-200 m, dar la distante mari de uscat. Este acoperita doar cu ape marine caracteristice stratului superficial". In aceste conditii, ne-am intrebat unde s-a strecurat confuzia. Sa nu cunoasca "specialistii" ministerului ce inseamna platforma litorala, sau poate ei cred ca Medgidia e un oras la Marea Neagra?

Incurcate sunt caile... ministerului

Pentru a lamuri enigma, am luat legatura cu Ministerul Culturii si Cultelor. De la secretariat, ni s-a sugerat sa intrebam la biroul de relatii cu presa. Acolo, o persoana care nu s-a recomandat ne-a spus ca nu are nici o idee despre subiectul care ne intereseaza si ne-a pasat Directiei Monumentelor Istorice, sugerandu-ne sa luam legatura cu consilierul Dan Nicolae. Cum si acesta s-a aratat depasit de situatie, ne-a recomandat sa stam de vorba cu directorul Angelescu, dar care nu era de gasit, caci il insotea pe ministrul Teodorescu intr-o vizita la Cotroceni. In consecinta, consilierul ne-a propus sa continuam periplul printre oficialii ministerului si sa incercam la inspectorul ce raspunde de zona Constanta, Cornelia Stoica. Nici ea insa nu a putut sa ne raspunda la intrebari: "Nu stiu ce sa va spun. Daca e vorba de situri subacvatice, ele sunt amplasate sub apele marii, la Tomis, Callatis, Histria si e vorba in special de porturile antice, inundate ulterior. Ca sa fiti mai siguri, incercati la Centrul de calcul, caci ei au facut pagina de Internet", ne-a sugerat Cornelia Stoica. Asa cum era firesc, la Centrul de calcul am plecat cu si mai putine sanse, caci creatorii paginii de Internet aveau obligatia numai sa introduca datele oferite de specialistii in arheologie de la minister. Asadar, in acest punct s-a inchis un cerc vicios care ne-a aratat inca o data ca, in astfel de situatii, nimeni nu vrea sa isi asume o eroare, mai ales daca ea e flagranta. Ramanem cu un gust amar in urma acestui periplu zadarnic, dar speram ca "departamentul de dezinformare" al misterului sa corecteze eroarea de pe pagina de Internet.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii