Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:10 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mira TV GMB, plina de ilegalitati

ro

21 Oct, 2003 00:00 1937 Marime text

Societatea GMB Computers, reclamata la autoritati

Dupa aparitia in cotidianul ZIUA de Constanta a unui articol referitor la societatea de cablu GMB Computers, au inceput sa apara reactii ale cetatenilor * In localitatile Cernavoda, Topraisar si Nicolae Balcescu, GMB Computers transmitea programe TV prin cablu fara a poseda autorizatie in acest scop * Societatea a fost somata de catre CNA pentru nerespectarea grilei de programe * GMB a primit si o amenda in valoare de 50 de milioane de lei pentru difuzarea de programe pentru adulti * Directorul tehnic al societatii, Cezar Teodor, recunoscuse initial ca societatea la care lucreaza nu are autorizatie de functionare, dar ca documentele necesare obtinerii acesteia ar fi depuse # Vizand aspectele mai sus-amintite, au fost depuse reclamatii la Politia Economica, Administratia Financiara si Garda Financiara

Cazuri referitoare la tendinta anumitor societati de a pirata efectiv serviciul de transmitere sau emitere de programe TV prin cablu au fost destul de intens mediatizate. Ca de obicei, au existat si reactii ale autoritatilor vizavi de aceste aspecte, dar rezultatele nu au fost totusi cele scontate in cele mai multe cazuri. Conform legislatiei inca in vigoare, cele trei organisme guvernamentale speciale care au menirea de a reglementa si controla activitatea acestor societati de cablu, si anume Consiliul National al Audiovizualului, Ministerul Comunicatiilor si Inspectoratul General de Comunicatii, au emis prevederi si reguli clare in scopul desfasurarii activitatii societatilor de cablu.Cazul societatii GMB Computers din Constanta este un exemplu clasic in ceea ce priveste concurenta de tip "underground" cu societatile de cablu autorizate. In unul din numerele trecute ale cotidianului nostru am relatat despre activitatea ilicita efectuata de cei de la GMB Computers in domeniul transmisiei de semnal TV prin cablu in cateva din localitatile judetului Constanta. In urma unor sesizari din partea unor abonati ai acestei societati, am adus la cunostinta opiniei publice faptul ca GMB Computers emitea semnal TV fara a avea autorizatie in localitatile Cernavoda, Topraisar si Nicolae Balcescu, din judetul Constanta. Facand investitii exagerate fata de nivelul actual al pietei CATV si in lipsa autorizatiei tehnice de functionare ce trebuia emisa de Ministerul Comunicatiilor, societatea GMB a intins retele de televiziune in cele trei localitati amintite si a inceput sa incaseze de la cetateni banii de abonamente.

Amenzi fara efect

Inspectoratul General de Comunicatii a efectuat recent un control la sediul GMB din localitatea Cernavoda, in vederea aflarii motivelor pentru care societatea incriminata emitea semnal TV prin retelele sale de cablu, fara a poseda autorizatie. Angajatii societatii au sustinut ca nu incaseaza taxe de abonament, ci numai emit semnale de testare a retelei. Afirmatiile celor de la GMB au fost demontate de existenta unor chitante de incasare a abonamentelor, emise pe numele abonatilor societatii din Cernavoda. Cazul Cernavoda nu este singular, aceeasi speta fiind valabila si in comunele Topraisar si Nicolae Balcescu. Societatea GMB a fost suspectata ca nu a respectat Legea audiovizualului, deoarece a fost sanctionata de Consiliul National al Audiovizualului cu o somatie si o amenda in valoare de 50 de milioane de lei, pentru nerespectarea grilei de programe si difuzarea de programe pornografice fara un sistem de decodare. Interpelat de noi, directorul tehnic al societatii GMB Computers, Cezar Teodor, a recunoscut ca societatea nu poseda autorizatia, spunandu-ne totusi ca ar fi avut un buletin de masuratori ale retelei de cablu, emis de Inspectoratul General de Comunicatii. In completare, Cezar Teodor ne-a spus ca GMB poate emite semnal si fara autorizatie. Vizavi de somatia si amenda de 50 de milioane primita de cei de la CNA, Cezar Teodor a recunoscut aceste lucruri, dar a precizat ca amenda a fost primita pentru transmiterea neautorizata de CNA a unor pachete de canale TV. Amanunte despre explicatiile date de reprezentatul GMB le-am prezentat in amanuntime in materialul nostru anterior.

Ploua cu reclamatii

Impotriva activitatii desfasurate de societatea GMB Computers au fost depuse, in ultimul timp, mai multe reclamatii la Politia Economica Constanta, Garda Financiara Constanta si Administratia Financiara. Cetateni afectati de activitatea acestei societati au reclamat faptul ca, prin emiterea fara autorizatie a semnalului TV, societatea respectiva deruteaza efectiv clientii pe care i-a convins sa apeleze la serviciile sale, acestia punand problema daca intr-adevar reprezentantii societatii aveau dreptul legal de a incasa banii de abonamente si de a emite chitante fara valoare fiscala. Pe langa acest lucru, exista semnale ca si alte societati de cablu, autorizate de altfel sa emita semnal TV, ar fi luat atitudine dura impotriva acestui aspect, deoarece politica comerciala a GMB a adus mari prejudicii acestora, multi clienti fiind atrasi de capcana preturilor mici intinsa de GMB.In urma acestor semnale, am cautat sa verificam daca intr-adevar exista depuse astfel de reclamatii la institutiile mai sus-mentionate sau daca fenomenul autosesizarii s-a petrecut si in institutiile constantene. Cel din urma aspect a fost, asa cum ne-am si asteptat, inexistent, in schimb am gasit ca la Politia Economica Constanta au fost depuse plangeri in acest sens, dar nu inainte ca unii dintre reprezentantii Politiei sa spuna ca, de fapt, nu ar fi fost de competenta acestora investigarea unor astfel de probleme. La Garda Financiara, comisarul sef Cornel Garimovici ne-a confirmat existenta unor astfel de reclamatii, spunandu-ne ca "se lucreaza intens la rezolvarea lor". La fel, si la Administratia Financiara au fost depuse reclamatii. Intr-una din aceste reclamatii, GMB este banuita de fals in declaratii, deoarece in urma unei inspectii efectuate de reprezentanti ai Inspectoratului General de Comunicatii, la Cernavoda, un anumit inspector din cadrul IGC ar fi intocmit un proces-verbal de constatare pe baza unor informatii si declaratii false ale celor de la GMB. Astfel ca din continutul respectivului proces-verbal ar fi reiesit faptul ca GMB nu incasa bani de la abonati, cu toate ca, in realitate, incasa contravaloarea abonamentelor fara a fi emis documente fiscale, potrivit legii. Contactat telefonic de catre redactorii nostri, unul dintre reprezentantii Inspectoratului General de Comunicatii ne-au spus ca, din punctul lor de vedere, totul ar fi in regula, dar daca IGC ar primi reclamatii in acest sens, sigur se vor lua masuri. Dar cand am intrat mai in profunzimea problemei, insistand pe modul in care a fost intocmit procesul-verbal in Cernavoda, acestia si-au adus aminte ca deja vorbisera prea mult prin telefon si ca ne oferisera si asa prea multe informatii. Ramane acum de vazut cum vor actiona fiecare dintre institutiile enumerate mai sus, si anume Garda Financiara, Politia Economica, Administratia Financiara etc., in vederea rezolvarii situatiei create, situatie asupra careia vom reveni cu siguranta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii