Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:00 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Miracolul Dervent

ro

14 Sep, 2004 00:00 2502 Marime text

Credinciosi din toata tara vin la Crucea de Leac si Izvorul Tamaduirii

Crucile de Leac si Izvorul Tamaduirii cheama aici, tot timpul anului, credinciosi din toata tara veniti la inchinare, sau chiar simpli turisti curiosi sa vada odoarele manastirii * Traditia spune ca inceputurile binecuvantate ale acestui loc trebuie cautate in timpul predicii Sfantului Apostol Andrei in Dobrogea * Se spune ca patru ucenici de-ai marelui apostol au fost martirizati, iar in acel loc au rasarit din pamant tot atatea cruci de piatra * Doua dintre ele au fost distruse in timpul stapanirii otomane * Celelalte doua au fost redescoperite dupa Razboiul de Independenta de un cioban surdo-mut care astfel a devenit sanatos * In prezent, credinciosii vin in numar mare la Dervent pentru a se inchina la Crucea de Leac din care picura mir si pentru a bea apa din Izvorul Tamaduirii * Staretul manastirii, parintele Andrei, a vazut multi oameni vindecandu-se de boli considerate incurabile * Mii de credinciosi sunt asteptati astazi la Dervent pentru a participa la hramul manastirii

Mii de credinciosi sunt asteptati astazi, cu prilejul hramului, la manastirea Dervent, unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj din Dobrogea. Crucile de Leac si Izvorul Tamaduirii cheama aici, pe malul Dunarii, tot timpul anului, credinciosi din toata tara veniti la inchinare, sau chiar simpli turisti curiosi sa vada odoarele manastirii. Sprijinita pe o traditie bimilenara, manastirea Dervent s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, imbogatindu-se cu o biserica aratoasa si un corp de chilii pentru calugari, precum si spatii de cazare pentru oaspetii care doresc sa ramana peste noapte.Traditia spune ca inceputurile binecuvantate ale acestui loc trebuie cautate in timpul predicii Sfantului Apostol Andrei, cel care a adus Evanghelia lui Hristos in Dobrogea. Ucenicii marelui apostol au continuat propovaduirea Invataturii lui Hristos in lunca Dunarii, dupa plecarea Sfantului Andrei la Patmos pentru a primi moarte martirica. In secolul III, predica a patru dintre ucenici, un preot si trei fecioare, a fost incununata cu aceeasi moarte muceniceasca. Dupa ce au fost omorati in chinuri groaznice, corpurile lor au fost aruncate in Dunare. Pe locul martirajului au "inflorit" patru cruci din piatra. In timpul administratiei otomane in Dobrogea, doua dintre ele au fost distruse de un musulman, unul dintre mai-marii locului. Traditia spune ca Dumnezeu l-a pedepsit, caci intregul sau domeniu a fost mistuit de flacari intr-o noapte. Dupa Razboiul de Independenta, cele doua cruci au fost redescoperite in urma unui miracol. Se spune ca ciobanul satului Galita, situat la cativa kilometri de manastire, a adormit intr-o noapte pe platoul ce domina Dunarea. Pentru ca nu avea unde sa isi puna capul, a gasit o piatra acoperita de buruieni. Era chiar una dintre cruci. Cand s-a trezit ciobanul, desi surdo-mut din nastere, a auzit vantul rascolind trestiile de pe lacul Galita si talangile oilor. Tot satul s-a bulucit spre locul cu pricina, unde oamenii au reusit sa gaseasca cele doua cruci. Din acea zi, Crucile de Leac au devenit loc de pelerinaj si inchinare pentru crestinii din zona. Pe acel loc a fost construita o mica manastire, distrusa de un incendiu in 1934, rezidita ulterior. In vremea comunistilor, manastirea a fost transformata intr-o ferma a IAS Ostrov. In 1993 a inceput constructia dependintelor ce urmau sa adaposteasca chiliile, staretia, trapeza si toate celelalte.

Bolnavi vindecati la Dervent

Una dintre cruci a fost adapostita de un paraclis, ce are perete comun cu biserica. Ea a fost acoperita in urma cu cativa ani de o ferecatura de argint, cu rol de protectie. Din capatul de sus al crucii picura incontinuu mir pe care credinciosii il aduna si se ung cu el, pentru vindecarea bolilor trupesti si sufletesti. Credinciosi din toata tara vin aici tot timpul anului si petrec ceasuri sau chiar zile intregi de rugaciune langa cruce. La Dervent sunt adusi foarte multi bolnavi grav, in speranta ca Dumnezeu se va milostivi de ei si ii va vindeca. Actualul staret al manastirii, parintele Andrei, a vazut multe minuni petrecute la cruce: orbi, ologi, bolnavi psihic care au plecat vindecati de la Dervent. La Crucea de Leac vin si foarte multi demonizati. Oameni pe care diavolul a pus stapanire. Oameni constienti de acest lucru, care sunt cuprinsi de crize infioratoare atunci cand demonul se revolta, "ars" de rugaciunile din timpul slujbelor. Preotii se roaga pentru ei, citindu-le Moliftele Sfantului Vasile cel Mare si unii, in functie de credinta, reusesc sa scape. Apropiatii manastirii isi amintesc de parintele Elefterie, staret la Dervent pana in 1990, ale carui rugaciuni impotriva demonilor i-au scos pe multi posedati din umbra raului. Credinciosii care ajung la Dervent beau apa din izvorul situat la cateva sute de metri de manastire, caruia ii atribuie calitati tamaduitoare. Traditia spune ca Izvorul Tamaduirii a luat nastere atunci cand Sfantul Apostol Andrei a lovit cu toiagul in piatra pentru a le da sa bea ucenicilor insetati. La sarbatoarea de astazi sunt asteptati mii de credinciosi si cativa ierarhi ai Bisericii Ortodoxe.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii