Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:01 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mobilizaţi pentru protest „Revendicările“ Curţii de Apel Constanţa

ro

21 Oct, 2010 00:00 1387 Marime text

Judecătorii Curţii de Apel Constanţa se pregătesc de protest, în cazul în care situaţia o va impune. Concret, aceştia solicită revenirea la indemnizaţiile avute la data de 1 iunie 2010, aviz negativ asupra constituţionalităţii proiectului de lege privind salarizarea bugetarilor, dar şi preluarea bugetului instanţelor de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acestea sunt însă doar câteva dintre hotărârile adoptate la Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Constanţa.

Întrunirea a avut loc la începutul acestei săptămâni, iar una dintre primele hotărâri adoptate cu unanimitate, în urma dezbaterilor, se referă la proiectul legii salarizării unice a personalului plătit din fonduri publice. Conform comunicatului remis presei, cu unanimitate de voturi, judecătorii de la Curtea de Apel Constanţa au decis să solicite revenirea, începând cu data de 1 ianuarie 2011, la indemnizaţiile avute la data de 1 iunie 2010. Totodată, cu aceeaşi unanimitate, magistraţii cer adoptarea grilei şi a textelor de lege propuse de Consiliul Superior al Magistraturii, ca urmare a consultărilor cu instanţele şi asociaţiile profesionale. În acelaşi comunicat, semnat de purtătorul de cuvânt al instanţei, judecător Ecaterina Grigore, se mai arată că magistraţii de la Curtea de Apel Constanţa cer Ministerului Justiţiei să dea aviz negativ, din punctul de vedere al constituţionalităţii, proiectului de lege privind salarizarea bugetarilor şi a legii de implementare a acesteia pentru anul 2011.

Nemulţumiri privind răspunderea magistraţilor

În ceea ce priveşte proiectul de lege pentru răspunderea magistraţilor, Adunarea generală a cerut Ministerului Justiţiei şi CSM să susţină varianta iniţială, „în sensul abrogării textului articolului 99 litera h din Legea nr. 303/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare“. Menţionăm că, art. 99 lit.h din Legea 303/2004 se referă - în forma actuală - la abaterea constând în „exercitarea funcţiei, inclusiv nerespectarea normelor de procedură, cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă, dacă fapta nu constituie infracţiune“. „Cu unanimitate de voturi“, se arată în comunicat, „Adunarea generală a judecătorilor solicită Ministerului Justiţiei să renunţe şi, în acest sens, să transmită oficial instanţelor renunţarea la propunerea privind completarea art. 99 lit.h prin introducerea ca abatere disciplinară a nerespectării normelor de drept material în cadrul procedurilor civile“, se arată în comunicatul instanţei.

Bugete trecute la Înalta Curte

Al treilea aspect asupra căruia Adunarea generală a magistraţilor Curţii de Apel Constanţa şi-a expus un punct de vedere unanim a fost cel legat de preluarea bugetului instanţelor de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Astfel, judecătorii cer Ministerului Justiţiei şi ÎCCJ „să stabilească cât mai urgent posibil calendarul trecerii gestiunii bugetului curţilor de apel, al tribunalelor, tribunalelor specializate şi al judecătoriilor, de la Ministerul Justiţiei la ÎCCJ (...) astfel încât la data de 1 iunie 2011, acest buget să fie gestionat de către reprezentantul puterii judecătoreşti, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie“. Pe de altă parte, magistraţii mai cer ca termenul de intrare în vigoare a legii pentru accelerarea reformei în justiţie să fie mărit la cel puţin 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Judecătorii spun că o astfel de măsură se impune „pentru o implementare adecvată a dispoziţiilor acestei legi, mai ales în ce priveşte modificările de competenţă în materia penală“. În plus, magistraţii de la Constanţa mai solicită ca CSM şi Ministerul Justiţiei „să ia măsurile necesare pentru suplimentarea posturilor din schemele de personal (judecători, grefieri şi grefieri arhivari) al curţilor de apel, aceste instanţe urmând a primi o largă competenţă în materie penală“. Nu în ultimul rând, aceştia mai solicită să se ia măsuri pentru „resurse financiare pentru spaţii adecvate, necesare desfăşurării activităţii în raport de noua competenţă“. În cazul în care solicitările nu le vor fi ascultate şi nu se vor lua măsurile pretinse în acest sens, judecătorii Curţii de Apel Constanţa spun că „îşi exprimă determinarea de a relua protestele în forma exercitată în luna septembrie 2009“.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii