Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:34 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Munca la negru in constructii este paradisul pentru patroni

ro

11 May, 2002 00:00 3690 Marime text

Afaceri imobiliare cu terenuri in concesiune

Intre "Hanul Piratilor" si Tabara Navodari se afla un frumos cartier de vile * Loturile pe care au fost construite acestea au fost concesionate de Primaria Navodari * Caunei George, din Pitesti, colonel in rezerva in armata, are, dupa informatiile noastre, 20 de loturi in concesiune, precum si o firma de constructii care se ocupa cu ridicarea locuintelor in aproape toata zona * Primarul orasului Navodari a spus ca George are doar trei terenuri si ca nu a instrainat nici unul * El a vandut, pana in prezent, cel putin o concesiune si a preluat lucrarile de constructii pentru vile * Oamenii lui Caunei se ascund de presa si nu recunosc ca lucreaza la negru * Desi amenzile pentru plata la negru ajung la 100 de milioane, colonelul in rezerva poate plati, deoarece o vila costa aproape 100 de mii de dolari

Despre vanzarile terenurilor concesionate catre alti posesori s-a scris si inca se va mai scrie; de asemenea, despre munca la negru s-au spus destule, dar nimeni nu a luat inca o masura drastica pentru a reduce numarul administratorilor de firme, care prefera sa se sustraga de la plata obligatiunilor catre stat si angajeaza diferite persoane pe care le platesc cu o suma destul de mica, in schimbul unor munci foarte dificile, cum ar fi lucratorii din constructii. Pana mai ieri, nimeni nu ar fi banuit faptul ca intre "Hanul Piratilor" si Tabara de la Navodari, in "cartierul de vile", zona ce a fost scoasa la licitatie prin concesiune de Primaria orasului Navodari, George Caunei, din Pitesti, colonel in rezerva in armata, ar fi posesorul a 20 de loturi, pe care le-a obtinut in concesiune, si in acelasi timp administratorul firmei de constructii care se ocupa de ridicarea unor superbe vile in zona mentionata anterior.

Povestea a inceput joi dupa-amiaza, cand la Spitalul Judetean Constanta au fost adusi de doua ambulante, la interval de 15 minute, Mihai Verban, in varsta de 48 de ani, din Constanta, si Gheorghe Cazaparu, de 51 de ani, din comuna Gheraiesti, judetul Neamt. Cei doi se aflau in stare grava si, dupa ce au primit primul-ajutor in camera de garda de la Chirurgie, au fost transportati in sectia Ortopedie cu diagnosticul politraumatism prin agresiune si, respectiv, traumatism cranio-facial si fractura intercostala prin agresiune. Reporterii cotidianului ZIUA de Constanta au inceput o ancheta imediat dupa ce au aflat unde au fost agresati cei doi. In acest sens, ne-am deplasat la Spitalul Clinic Judetean, unde am incercat sa purtam un dialog cu Mihai Verban si Gheorghe Cazaparu. Ambii parca au venit cu o "placa" invatata pe de rost. Ei au declarat ca lucreaza de aproximativ o luna la o vila aflata in constructie in "cartierul de vile" din apropierea localitatii Navodari. Intrebati daca lucreaza "la negru" in constructii, Mihai a declarat, dupa mai multe ezitari, ca nu a semnat nici un contract de munca pana acum. Nici unul dintre cei doi nu si-a amintit numele firmei de constructii la care sunt angajati. Mai mult, ei nu stiau nici macar numele sefului de echipa. In schimb, isi aminteau numele celui care i-a agresat. Adrian Alexandru Neacsu i-a batut pe cei doi cu o ranga, dupa ce au consumat impreuna aproximativ opt kilograme de vin. Vazand ca nici unul dintre cei aflati in spital nu stie sau nu vrea sa ne spuna nimic despre munca pe care o presteaza, despre firma care i-a angajat si despre faptul ca lucreaza la negru, reporterii cotidianului ZIUA de Constanta s-au deplasat la sediul Politiei din Navodari. Aici am stat de vorba cu ofiterul de serviciu, care ne-a vorbit despre incidentul petrecut, dar a omis sa ne informeze despre ceea ce era mai important: "munca la negru". Ofiterul ne-a declarat ca cei trei s-au incaierat dupa ce au consumat bauturi alcoolice peste limita normalului, iar Adrian Neacsu, in varsta de 34 de ani, domiciliat in satul Piatra, comuna Mihail Kogalniceanu, le-a aplicat celorlalti doi mai multe lovituri cu o ranga in zona capului si in alte parti ale corpului. Politistul a mai spus ca Adrian Neacsu a fost retinut de Politia Navodari si dus apoi in arestul IJP Constanta, de unde va fi trimis la Parchet, cu propunere de arestare preventiva. Neacsu a mai fost condamnat anterior pentru talharie si mai avea de executat aproximativ doi ani de inchisoare. La intoarcerea din Navodari, reporterii cotidianului ZIUA de Constanta au continuat investigatiile la vila in care a avut loc conflictul. Aici am incercat sa stam de vorba cu cei trei muncitori pe care i-am vazut la etajul I al constructiei aflate in proprietatea lui George Caunei. Muncitorii au refuzat categoric sa poarte un dialog cu reporterii ZIUA, cu toate ca am incercat sa-i contactam prin toate mijloacele.

Eu sunt mic, nu stiu nimic!

Nici unul dintre ei nu a coborat din camera, dar, in cele din urma, am vazut un alt muncitor care a iesit din vila. Contactat de noi, si acesta a continuat sa ne relateze povestea pe care am auzit-o si de la cei doi aflati in spital. El ne-a spus insa ca lucreaza aici de numai o saptamana si ca nu a semnat un contract cu firma de constructii - care, de altfel, nici nu stie cum se numeste - si ca, deocamdata, este in probe pentru doua saptamani. Imediat insa a venit la noi un tanar bine imbracat, care avea si un telefon mobil. Se pare ca cei aflati in vila l-au anuntat pe acesta, el fiind omul de baza al administratorului firmei de constructii, precum si al proprietarului constructiei. Dupa discutiile purtate cu tanarul, de altfel destul de inteligent, ne-am dat seama ca oamenii lui George Caunei au usile deschise la Politia din Navodari. Cert este ca tanarul, desi a incercat de fiecare data, cu abilitate, sa raspunda pe ocolite la fiecare intrebare, vorbind mult fara sa spuna nimic, in cele din urma, fara sa-si dea seama, ne-a spus: "Si, pana la urma, ce daca lucram la negru, fiecare dintre noi incercam sa mancam o paine, si daca s-o termina lucrarea aici, o sa plec in alta parte, asa cum am plecat si de la Sinaia, unde am lucrat tot in constructii". Interesant de remarcat este faptul ca si acest tanar ne-a spus aceeasi poveste frumoasa despre angajarea lui, in urma cu o luna, la aceeasi firma al carei nume nici el nu-l cunoaste. De fapt, nici numele patronului nu-l stia si tocmai ce-l aflase de la noi.

"Cooperativa" din Pitesti

Pentru a sti mai multe despre afacerile lui George Caunei, colonel in rezerva in armata, a carui sotie este notar public in Pitesti, l-am contactat pe primarul orasului Navodari, Ion Dobre, care a afirmat ca George Caunei are doar trei loturi in concesiune, pe care, dupa stiinta sa, nu le-a instrainat. Reporterii nostri au fost insa informati ca unul din loturi a fost vandut. Noi am aflat de asemenea, din surse sigure, ca are de fapt 20 de loturi si lucreaza la construirea unor vile pe toate aceste loturi, precum si pe multe altele din aceeasi zona. El foloseste, pentru munca in constructii, muncitori necalificati pe care-i plateste la negru.

Constructii de zeci de mii de dolari efectuate de o firma fantoma

Cert este ca, pentru a construi o vila, iti trebuie cel putin trei echipe a cate cinci muncitori, dar pentru a construi 20 de vile iti trebuie mult mai multi. Iar sa dea atatia bani la stat, este deja o problema majora pentru Caunei. Dupa informatiile noastre, o vila precum una din cele ale lui George Caunei se poate vinde si cu 100 de mii de dolari, iar pentru constructia ei iti trebuie doar 50 de mii, din care aproximativ 15 mii ii primesc muncitorii. Legea 130/1999, modificata prin Ordonanta 528, sanctioneaza administratorii care accepta "munca la negru" cu amenzi intre 50 si 100 de milioane de lei. Dar ce sunt 100 de milioane de lei pe langa 100 de mii de dolari. Important de retinut este faptul ca firma de constructii a lui Caunei are sediul in alt judet si nu are punct de lucru in Constanta. Mentionam insa ca orice firma care nu are punct de lucru in zona in care isi desfasoara activitatea mai mult de un an trebuie sa posede o autorizatie de la Inspectoratul Teritorial de Munca. Noi am aflat, insa, ca George Caunei nu poseda o asemenea autorizatie. Vom reveni cu amanunte socante din domeniul afacerilor imobiliare cu loturi in concesiune in editiile urmatoare ale cotidianului nostru.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii