Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:38 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nedemnii apărători Condamnările penale, risc de excludere din profesie pentru avocaţi

ro

12 Mar, 2012 00:29 4541 Marime text
cap_7.jpg„Jur să respect şi să apăr Constituţia şi legile ţării, drepturile şi libertăţile omului şi să exercit profesia de avocat cu cinste şi demnitate. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!", spun avocaţii la intrarea în profesie

Relativ recent condamnat la închisoare cu suspendare pentru infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere, în speţă refuzul de a se supune recoltării probelor în vederea stabilirii alcoolemiei, avocatul Valentin Marin, din cadrul Baroului Constanţa, riscă să rămână fără robă. În Legea privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat se arată că „este nedemn de a fi avocat cel condamnat definitiv prin hotărâre judecătorească la pedeapsa cu închisoare pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei". La acest moment, hotărârea pronunţată de judecătorii constănţeni împotriva avocatului nu este definitivă, Valentin Marin deja declarând recurs. Totuşi, în contextul în care Direcţia Naţională Anticorupţie pare să trimită în judecată pe bandă rulantă avocaţi acuzaţi de diferite fapte penale săvârşite cu intenţie, s-ar putea aprecia că situaţia avocatului constănţean nu este singulară.

În ceea ce priveşte strict Constanţa, este de asemenea de menţionat că judecătorii constănţeni pot lăsa un alt avocat fără robă, trimis în judecată de procurorii DNA pentru infracţiuni de corupţie. Concret, este magistraţii Tribunalului Constanţa au în atenţie cazul lui Stelian Duţă, avocat din cadrul Baroului Dolj, pe care Anticorupţia l-a acuzat de trafic de influenţă. În aceste condiţii, ZIUA de Constanţa vă prezintă situaţiile reglementate de lege prin care un avocat certat cu legea penală ar putea rămâne şomer. „Jur să respect şi să apăr Constituţia şi legile ţării, drepturile şi libertăţile omului şi să exercit profesia de avocat cu cinste şi demnitate. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!". Acesta este angajamentul pe care şi-l iau toţi avocaţii la intrarea în barou, depunând un jurământ în faţa consiliului baroului. Jurământul poate fi depus şi fără formula religioasă, începând direct cu „Jur pe onoare şi conştiinţă!". Cu toate acestea, indiferent dacă îl invocă sau nu pe Dumnezeu sau dacă iau drept garant propria conştiinţă, se pare că până şi avocaţii mai calcă uneori în străchini, vorba vine. Situaţie în care riscă inclusiv excluderea din profesie.

Ce zice legea

 

Aşa cum am precizat anterior, articolul 14 din Legea privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, se arată la articolul 14 că „este nedemn de a fi avocat cel condamnat definitiv prin hotărâre judecătorească la pedeapsa cu închisoare pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei". La fel de nedemn de a fi avocat este „cel care a săvârşit abuzuri prin care au fost încălcate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, stabilite prin hotărâre judecătorească, sau a săvârşit abateri disciplinare grave, sancţionate cu măsura excluderii din profesie, ca sancţiune disciplinară", dar şi „cel căruia i s-a aplicat pedeapsa interdicţiei de a exercita profesia, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească sau disciplinară", precum şi „falitul fraudulos, chiar reabilitate". Mai departe, la articolul 27 din textul de lege menţionat anterior, articol ce reglementează încetarea şi suspendarea calităţii de avocat, este stipulat: „Calitatea de avocat încetează (...) dacă avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat, conform legii". Totodată, legea mai prevede faptul că instanţele judecătoreşti şi parchetele Ministerului Public sunt obligate să înainteze consiliului baroului orice plângere făcută împotriva unui avocat şi să îl înştiinţeze despre orice acţiune de urmărire penală sau de judecată pornită împotriva unui avocat.

Condamnat pentru refuz de recoltare probe

avocat_-_sediu_Baroul_Constanta.jpg

Avocatul răspunde disciplinar dacă nu respectă prevederile legii respective, pentru nerespectarea deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale baroului sau ale uniunii, dar şi pentru orice fapte săvârşite în legătură cu profesia sau în afara acesteia, „care sunt de natură să prejudicieze onoarea şi prestigiul profesiei sau ale instituţiei". În ceea ce priveşte sancţiunile disciplinare pe care le riscă un avocat, acestea sunt mustrarea, avertismentul, amenda de la 50 la 500 de lei, interdicţia de a exercita profesia pe o perioadă de la o lună la un an, dar şi excluderea din profesie. Totodată, „în caz de abatere evidentă şi gravă, instanţa disciplinară poate lua măsura suspendării avocatului din exerciţiul profesiei până la judecarea definitivă a cauzei". Revenind la cazul avocatului Valentin Marin, pe data de 10 februarie 2012, judecătorii Curţii de Apel Constanţa l-au găsit vinovat de infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere. Concret, apărătorul a fost condamnat pentru „refuzul, împotrivirea sau sustragerea conducătorului unui autovehicul (...) de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabiliri alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanţe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora". Pedepsită cu închisoarea de la doi la şapte ani, potrivit legii, fapta avocatului constănţean a atras o pedeapsă de cinci luni de închisoare din partea judecătorilor constănţeni, „osândă" care, de altfel, a fost suspendată condiţionat, pe un termen de încercare de doi ani şi cinci luni. Avocatul a declarat recurs, iar procesul se va relua la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii