Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:26 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicusor, la bara

ro

08 Feb, 2008 00:00 1528 Marime text
1202413120.jpg

"Jur sa spun adevarul si sa nu ascund nimic din ceea ce stiu, asa sa-mi ajute Dumnezeu" - acestea au fost primele cuvinte ale lui Nicusor * Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, a fost audiat ca martor intr-un dosar de coruptie

Presedintele CJC a fost propus ca martor al apararii de catre avocatul inculpatilor Constantin Babus, Ionel Pilat si Marius Tarcatu. Inca de la ora 8.00, Constantinescu si-a facut constiincios aparitia pe treptele Tribunalului. Nu a trebuit sa astepte foarte mult, caci sedinta a inceput, iar martorul a fost chemat la bara. Presedintele CJC a povestit despre modul in care terenul, de la care a pornit intreaga "afacere", a fost scos la vanzare. Dupa cum era de asteptat, totul a fost facut in conformitate cu legea. Potrivit declaratiei martorului audiat ieri, Gheorghita Corbu, directorul agentiei SAPARD, ar fi incercat sa intervina pe langa Nicusor Constantinescu, pentru a scadea pretul terenului pe care Dumitru Burcin vroia sa-l cumpere. Constantinescu a declarat ca a refuzat sa dea curs solicitarii lui Corbu, pentru ca pretul i se parea rezonabil. Presedintele CJC a declarat ca, in seara in care cei trei inculpati au fost retinuti, el a fost sunat de Nicu Terzi, proprietarul terasei Colonadelor, care i-a relatat continutul discutiei pe care a avut-o cu Dumitru Burcin. "De la Terzi am aflat ca Burcin i-a zis ca daca socrul lui Pilat ii vinde lui terenul vecin cu Terasa Constanta, atunci el este dispus sa-si retraga denuntul si a precizat ca ii pare rau ca au ajuns sa fie arestati trei oameni nevinovati", a explicat Nicusor Constantinescu.

Procurorii ii vanau pe Mazare si Nicusor

De o insemnatate aparte a fost afirmatia presedintelui CJC potrivit careia procurorii DNA ii vanau in fapt pe el si pe primarul Radu Mazare. "Inainte de retinerea inculpatilor de catre procurorul DNA de la Bucuresti, in audierile de la Constanta si Bucuresti, Tarcatu mi-a zis ca procurorii DNA i-au facut oferta sa scape de acuzatii daca declara impotriva lui Mazare si a mea cum vor ei. Acelasi lucru mi-a confirmat primarul ca l-a aflat de la Babus", a declarat Constantinescu. In ciuda afirmatiilor incendiare la adresa DNA facute de Constantinescu, procurorul DNA prezent la sedinta, Beatrice Sisman, nu a gasit de cuviinta sa faca vreun comentariu sau sa puna vreo intrebare in acest sens. Sau in orice alt sens, ca tot veni vorba. De altfel, singurul aport al procurorului in cauza a fost actul de prezenta. Revenind la declaratia presedintelui CJC, acesta a enumerat posibile motive de razbunare pe care le-ar fi putut avea Dumitru Burcin pentru a face denuntul impotriva celor trei. A fost amintita, printre altele, si apartenenta la partide politice diferite. Cand a venit randul intrebarilor pentru avocatul lui Dumitru Burcin, acestea s-au lovit, inainte de opozitia instantei cum ar fi fost firesc, de opozitia avocatului celor trei inculpati. Totusi, realizand ca o astfel de atitudine poate parea cel putin suspecta, avocatul inculpatilor a revenit asupra pozitiei sale initiale. Acesta a afirmat ca "nu vrem ca reprezentantii presei din sala sa ramana cu senzatia ca martorul incearca sa se sustraga de la intrebari" si apoi a revenit cu intrebari suplimentare pentru martorul Constantinescu, la care acesta a raspuns constiincios. Una din intrebarile adresate martorului de catre partea adversa care a incins spiritele a fost legata de interventia lui Corbu pe langa Constantinescu. "Daca spuneti ca vanzarea terenurilor nu ar fi putut fi influentata de niciun membru al comisiei si niciun angajat al Primariei, atunci cum va explicati interventia lui Corbu la dvs., de ce credeti ca a venit exact la dumneavoastra", l-a chestionat avocatul lui Burcin pe presedintele CJC. "Aceasta este o intrebare tendentioasa. Daca Burcin si Corbu au incercat sa incalce legea, nu inseamna ca si eu o incalc", a raspuns Nicusor Constantinescu.

Gabi Stan, martorul lui Babus

Intr-un final, dupa mai bine de o ora si jumatate in care a vorbit in fata instantei, presedintele CJC a fost liber sa plece. Pentru termenul din 28 februarie a fost citat, printre altii, si viceprimarul Gabriel Stan. In urma cu aproape trei ani directorul Directiei Administrarea Domeniului Public si Privat din Primaria Constanta, Constatin Babus, este acuzat de luare de mita. Alaturi de el este cercetat si Marius Tarcatu, seful Compartimentului de Urbanism si Amenajari Teritoriale, din cadrul CJC, acuzat de complicitate la luare de mita. Pe de alta parte, in sarcina lui Ionel Pilat, directorul Directiei Servicii Publice din Primarie, i se retine infractiunea de santaj. Cei trei au ajuns in atentia anchetatorilor in urma unui denunt formulat de Dumitru Burcin, patronul restaurantului Pelican. Acesta a afirmat ca Babus i-a cerut 20.000 de dolari in toamna anului 2002, pentru a-i facilita intrarea la negocierea directa in vederea cumpararii terenului aferent restaurantului Pelican. Oamenii legii au stabilit totodata faptul ca banii i-ar fi parvenit lui Babus prin intermediul lui Tarcatu. In acelasi dosar, Pilat, care era la vremea aceea director adjunct in cadrul Primariei, este cercetat pentru savarsirea infractiunii de santaj.

Scris de: {autor}Cecilia ZAREA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii