Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:27 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu te pui cu şefii DNA Magistratul Ţene s-a judecat cu Anticorupţia pentru pensia de serviciu

ro

09 Nov, 2011 02:52 4194 Marime text
DNA_Ioana_Tene3.jpgÎn ceea ce priveşte adeverinţa buclucaşă solicitată de fostul şef DNA Constanţa, noul act a fost eliberat cu respectarea prevederilor articolului 82 alineat 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, aşa cum a hotărât Tribunalul Constanţa

Procurorul Ioana Ţene, fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa, şi-a dat în judecată fostul loc de muncă. În faţa judecătorilor Tribunalului Constanţa, cea care a fost timp de patru ani procurorul şef al Serviciului Teritorial Anticorupţie Constanţa s-a aruncat la mila curţii, metaforic vorbind, şi a cerut adeverinţă pentru pensie de serviciu. Sensibilizată, instanţa i-a admis cererea. Şi a hotărât ca DNA-ul să-i plătească şi avocatul, al cărui onorariu s-a ridicat la aproape 1.000 de lei. La rândul ei, Direcţia nu s-a lăsat călcată în picioare, chiar şi de un fost şef, şi a declarat recurs împotriva hotărârii.

Pentru contextualizare, este de precizat că magistratul Ioana Ţene, pensionată cu grad de procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, preciza în ultima declaraţie de avere completată înainte de pensionare că avea un teren, două apartamente, un Hyundai Santa Fe şi datorii totale de peste 117.000 de lei. Catalogată drept unul dintre aşa-numiţii „pensionari de aur" ai Constanţei, fostul magistrat Ioana Ţene a fost eliberată în noiembrie 2010 din funcţia de procuror şef al Serviciului Teritorial Anticorupţie Constanţa al DNA. Nu a trecut mult, iar fostul magistrat şi-a dat în judecată fostul loc de muncă, după ce a constatat că nu-i mai venea pensia de serviciu. „Gâlceava" cu DNA-ul a pornit de la o adeverinţă eliberată de Direcţie, act în baza căreia fostul şef al DNA Constanţa nu putea beneficia şi de pensia de serviciu. În acest context, Ioana Ţene s-a adresat iniţial Curţii de Apel Constanţa, unde a fost înregistrat dosarul cu numărul 1403/36/2010, însă magistraţii acestei instanţe au realizat în scurt timp că, de fapt, competenţa de soluţionare a cauzei i-ar aparţine Tribunalului. Pe cale de consecinţă, dosarul a fost declinat instanţei Tribunalului, unde a fost înregistrat pe data de 31 mai 2011, la Secţia civilă, materia juridică „Litigii de muncă", păstrând însă numărul de la Curte.

Avocatul, plătit de DNA

În dosar, Ioana Ţene avea calitatea de reclamant, fiind reprezentată de avocatul angajat Cristina Toxin, din Baroul Constanţa, fostă judecătoare. Şi pentru că nimic nu este gratis, avocatul a încasat şi el o sumă frumuşică, anume 996 de lei. Dar, nu-i nimic. Că instanţa a decis ca onorariul avocatului să fie achitat tot de DNA. Că doar, vorba aia, Direcţia Naţională Anticorupţie a îndeplinit rolul de pârât în proces. Foarte interesant, încă de la prima înfăţişare în dosar, cererea fostului şef DNA Constanţa a fost admisă de judecătorii Tribunalului. „Admite acţiunea", se arată în minuta instanţei. „Anulează adeverinţa nr. 825/16.08.2010 emisă de DNA. Obligă pe pârâtă să emită pentru reclamantă o nouă adeverinţă în conformitate cu dispoziţiile articolului 82 alineat 1 din Legea nr. 303/2004". Chiar mai mult decât atât, judecătorii au obligat DNA-ul să-i plătească reclamantei suma de 996 de lei, cu titlul de cheltuieli de judecată - onorariu avocat. Hotărârea putea fi atacată cu recurs în termen de zece zile de la comunicare. Cale de atac pe care Direcţia Naţională Anticorupţie a folosit-o cu prisosinţă, pe Portalul instanţelor de judecată fiind înregistrate două recursuri ale Anticorupţiei, primul declarat în ianuarie, iar cel de-al doilea în octombrie. În ceea ce priveşte adeverinţa buclucaşă solicitată de fostul şef DNA Constanţa, noul act a fost eliberat cu respectarea prevederilor articolului 82 alineat 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, aşa cum a hotărât Tribunalul Constanţa. Foarte interesant, articolul cu pricina prevede faptul că „judecătorii şi procurorii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură se pot pensiona şi pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării". Ţinând cont de faptul că Ioana Ţene deţinea o funcţie de conducere înainte de pensionare, s-ar putea trage concluzia că baza de calcul pentru pensia de serviciu ar fi şi ea una destul de frumuşică.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii