Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:07 05 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O carte mai ales teologica

ro

02 Sep, 2004 00:00 924 Marime text

Intr-o formula deschisa tuturor iubitorilor de cultura, intr-un stil cald dar nervos, jurnalistul Ciomazga invita la meditatie

Mult asteptatul roman "Lucrarea" al jurnalistului Cornel Constantin Ciomazga se va lansa maine la Muzeul de Arta din Constanta, la ora 11.00, iar poimaine la Hotel "President" din Mangalia, la aceeasi ora, in prezenta autorului. La evenimentul organizat de cotidianul ZIUA de Constanta sunt asteptati toti iubitorii de cultura, pentru a intampina cel mai vandut roman in librariile din Romania. Cartea va fi prezentata de Doina Pauleanu, critic de arta, director al Muzeului de Arta, si Carmen Raluca Serban, redactor-sef adjunct al revistei de cultura "Ex Ponto".

"Lucrarea" este un roman atipic. Autorul a pus un pariu complicat pe care se pare ca l-a si castigat. Spun "se pare" pentru ca "roadele" se vor vedea mai tarziu. Despre "Lucrarea", o carte tulburatoare, dupa cum a numit-o presa inca inainte de aparitie, se pot spune multe. Ea poate fi citita in mai multe feluri, caci e o parabola. Autorul pune in discutie temele majore ale contemporaneitatii, pe care le leaga prin episoade epice de un neverosimil atat de firesc, incat este acceptat pe loc. Cred insa ca ea este in primul rand o carte a sufletului, o carte teologica. Teologica intr-un sens larg caci, daca trimiterile la Scriptura si Sfintii Parinti ai Bisericii sunt riguroase, autorul evita cu multa nonsalanta limbajul uneori demonetizat al teologiei contemporane. Este o carte teologica pentru ca autorul este un prizonier al lui Hristos. Personajele din Culmea cu Arini se afla intr-o uriasa panza de paianjen, in mijlocul unor tesaturi de care nici macar nu isi dau seama. Firescul vietii lor este firescul cu care traim cu totii intr-o lume complet desacralizata. Prea plina pentru ca sa mai incapa si Dumnezeu. Caci lumea este un fel de Culmea cu Arini. O spune chiar autorul. Personajul principal, jurnalistul, este cel care cauta adevarul. Este K, personajul lui Kafka din "Castelul", care stie ca drumul ce duce spre desavarsire nu are capat. Nimeni nu se poate considera ajuns in Castel. In Imparatia lui Dumnezeu, vrea sa spuna Ciomazga. "Lucrarea" si-a propus sa ofere solutii de iesire din labirintul existential al lumii contemporane. Este o carte apologetica. Apologia crestinismului ortodox, in toata profunzimea lui. Sub pretextul unor etape ale desfasurarii epice, personajele discuta despre religiile lumii, sfintenie, sexualitate, rugaciune. Despre violenta, perfidie, imoralitate, precum si despre castitate, sinceritate si blandete. Din tot acest mozaic multicolor, pe masura ce te adancesti in labirint incep sa se schiteze din ce in ce mai clar solutiile. E ceea ce spune si autorul in textul de pe contracoperta: "Nu vrei sa stii cum traiesc sfintii? Dar cum ucide diavolul? Cum se ajunge cu adevarat in iad si cum se poate smulge cineva din moartea cea vesnica, nu vrei sa afli? Intra! Nu te sfii si nu ezita. Mergi pana la capat! Ai dreptul si sansa sa vezi si sa intelegi toate acestea. Cand vei iesi vei fi diferit! Vei sti poate mai bine ce este Omul, Sufletul, Ingerul si Daimonul, ce este Eresul, Akedia si Metanoia, ce este Viata si Moartea, iar peste toate ce este Mantuirea si cum se poate dobandi".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii