Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:00 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oameni de afaceri, trimişi în judecată de procurorii DNA Constanţa

ro

06 Dec, 2012 02:48 1788 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a doi constănţeni acuzaţi, printre altele, de înşelăciune, evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals în formă continuată. Afaceri necurate la Constanţa ar mai fi făcut şi Wensen Luo, administratorul SC United Electric Industry SRL. Acesta este acuzat de evaziune fiscală în formă continuată, uz de fals în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată.

Primul constănţean, Ali Saim Omer, a fost deferit instanţei de judecată, cauza penală în care acesta are calitatea de inculpat aflându-se pe rolul Judecătoriei Medgidia. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie spun că Omer este acuzat de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, şi înşelăciune. Mai mult decât atât, în sarcina bărbatului s-au mai reţinut şi două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual, în formă continuată.

În cercetarea lor, procurorii DNA susţin că „la data de 20 mai 2008, cu ocazia formulării cererii de acordare a sprijinului financiar în cadrul Schemei de plată unică pe suprafaţă pentru anul 2008, (n.r. Ali Saim Omer) a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului privind suprafaţa totală de teren pretins deţinută în vederea exploatării agricole şi a inserat date nereale în cuprinsul planurilor de detaliu (planşe fotografice) puse la dispoziţie de către reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - Centrul Judeţean Constanţa.

În această modalitate, inculpatul Omer a obţinut pe nedrept suma de 130.440 lei (echivalentul a aproximativ 35.419 euro), reprezentând fonduri europene F.E.G.A. şi F.E.A.D.R. şi fonduri din bugetul naţional", conform DNA. De menţionat că APIA Constanţa s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 130.440,40 lei, iar în vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatului. Cel de-al doilea constănţean trimis în judecată de DNA este Alexandru Ştefăniţă Mardale, administrator al SC „Delta Trans Util" SRL Constanţa. Acesta este acuzat de două infracţiuni de evaziune fiscală, folosire, cu rea-credinţă, de bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, transmiterea fictivă a părţilor sociale sau a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, în scopul sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia şi uz de fals, în formă continuată.

Mardale este acuzat că, în perioada iulie 2008 - mai 2009, în calitate de administrator de drept al SC Delta Trans Util a omis să evidenţieze în contabilitatea societăţii veniturile realizate din livrări de mărfuri şi prestări de servicii, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale.

„În această modalitate, inculpatul Mardale Ştefăniță Alexandru a creat în dauna bugetul general consolidat al statului un prejudiciu în cuantum total de 4.686.258 lei, echivalentul a 1.175.276 euro, reprezentând impozit pe profit şi TVA.

Inculpatul Mardale Ştefăniţă Alexandru a folosit în interes personal suma de 15.530.989,60 lei, încasată din valorificarea de mărfuri şi prestarea de servicii către partenerii comerciali, pe care a ridicat-o în numerar din conturile firmei sale pe baza unor documente false, respectiv 53 de borderouri de achiziţii cereale de la persoane fizice", conform DNA. Nu este de trecut cu vederea faptul că Marius Andronache, unul dintre colegii de dosar ai lui Mardale pe vremea când cauza penală se afla în atenţia ofiţerilor Serviciului de Investigare a Fraudelor, figura în 17 societăţi comerciale.

Furnizori nereali

După cum menţionam şi mai sus, afaceri necurate la Constanţa ar fi făcut şi Wensen Luo, administratorul SC United Electric Industry SRL. Acesta este acuzat de DNA de evaziune fiscală în formă continuată (26 acte materiale), uz de fals (26 acte materiale) în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată (32 acte materiale). În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada octombrie 2007 - februarie 2011, Wensen Luo, în calitate de administrator, a evidenţiat în contabilitatea acestei firme operaţiuni comerciale fictive, constând în aprovizionări cu produse electrocasnice şi prestări servicii, prin folosirea a 26 de facturi fiscale emise de furnizori nereali din judeţele Giurgiu, Constanţa şi municipiul Bucureşti. „În această modalitate, bugetul statului a fost prejudiciat cu suma de 6.662.763,13 lei (echivalentul a 1.719.910,98 euro, calculat la cursul mediu din perioada infracţională reţinută în cauză)", au conchis procurorii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii