Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:18 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ordinea 62, printre infractorii de rând Cum devine Banias „procesoman"

ro

22 Sep, 2011 01:00 1148 Marime text
cap_6.jpgNoua plângere a senatorului Mircea Banias reprezintă cel de-al patrulea proces intentat în tot atâtea luni împotriva deciziei DNA, „performanţă" juridică ce i-ar putea aduce politicianului PDL un (probabil) bine-meritat loc în clasamentul aşa-zişilor procesomani

Cu o nouă prelungire a interdicţiei de a părăsi ţara fără încuviinţarea organelor de anchetă în dosarul de mega-corupţie în care este acuzat de aderare la grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la delapidare, senatorul PDL Mircea Banias riscă să devină, vrând-nevrând, procesoman. Concret, în cursul zilei de azi, magistraţii Completului 4 al Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor analiza cea de-a patra plângere formulată de politicianul PDL împotriva deciziei procurorilor de a-i prelungi interdicţia de a părăsi România, fiind acuzat de grave fapte de corupţie.

Banias a fost pus sub acuzare la sfârşitul lunii mai, în mega-ancheta de corupţie care vizează anihilarea sistemului paralegal de vămuire a mărfurilor în porturile constănţene. Imediat după punerea sub acuzare, faţă de senator s-a luat măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara fără încuviinţarea organelor judiciare. Date fiind numeroasele constrângeri pe care le-a adus cu sine respectiva interdicţie, dar şi faptul că se consideră nevinovat, iar motivarea procurorilor pentru prelungirea măsurii restrictive de libertate este mereu aceeaşi, senatorul a atacat la Înalta Curte decizia anchetatorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de a prelungi interdicţia cu încă 30 de zile. Plângerea lui Banias reprezintă cel de-al patrulea proces intentat în tot atâtea luni împotriva deciziei DNA, „performanţă" juridică ce i-ar putea aduce senatorului PDL un (probabil) bine-meritat loc în clasamentul aşa-zişilor procesomani. Nu este însă de trecut cu vederea faptul că plângerile cu pricina reprezintă în fapt nimic mai mult decât singura modalitate prin care politicianul îşi poate afirma, la acest moment, nevinovăţia în instanţă, fiind un demers legal şi legitim, conform surselor avizate.

Plângeri identice

Revenind la plângerea formulată de Banias - cea de a patra de acest gen, după cum afirmam mai sus - , aceasta a fost înregistrată pe rolul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sub numărul 7403/1/2011, având ca obiect „plângere împotriva ordonanţei procurorului privind măsurile preventive (art. 140 indice 2 Cod procedură penală)", iar Mircea Banias fiind inculpat în cauză. Plângerile anterioare formulate de PDL-ist au fost înregistrate sub numerele 6138/1/2011, 5284/1/2011 şi respectiv 4538/1/2011. De precizat că toate cele trei acţiuni au fost respinse definitiv de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Plângerea de astăzi va fi judecată de Completul 4 al Secţiei penale, alături de recursuri ale diverşilor alţi indivizi condamnaţi fie pentru trafic de droguri, fie pentru omor, fie pentru viol. Dosarul Banias are numărul de ordine 62, dintr-o listă de 65 de cauze. De altfel, poate nu este de trecut cu vederea faptul că printre obligaţiile impuse de interdicţia de a părăsi ţara se numără şi faptul că Mircea Banias trebuie să se prezinte o dată pe săptămână la Poliţie, să dea cu subsemnatul în evidenţele anchetatorilor.

Condiţiile libertăţii

Mai exact, potrivit articolului 145 din Codul de procedură penală, pe durata celor 30 de zile în care este valabilă interdicţia, politicianul trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire penală sau, după caz, la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea de organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere sau ori de câte ori este chemat, să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme. De menţionat, de asemenea, că Banias nu are voie să ia legătura cu ceilalţi suspecţi din dosar. Rămâne de văzut dacă a patra plângere va fi cu noroc pentru senatorul devenit procesoman, împotriva voinţei sale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii