Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:49 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patronii din Mangalia isi expun in mod deliberat societatile infractorilor

ro

22 Apr, 2009 00:49 1848 Marime text
bancomat_cu_pisica.jpg„Valul" de tâlhării şi spargeri ce a avut loc în ţară, în ultimele luni, s-a abătut şi asupra Mangaliei. În preajma sezonului estival, când numărul infractorilor creşte de câteva zeci de ori în sudul litoralului, patronii de societăţi comerciale ar trebui să îşi ia măsuri sporite de securitate. Dar nu se întâmplă aşa, iar poliţiştii din zonă spun că numărul spargerilor va creşte, în cazul în care aceste societăţi nu realizează pericolul ce le paşte... 

O casă de schimb valutar cădea pradă infractorilor, în luna decembrie a anului trecut. La începutul lui 2009, o casă de pariuri era spartă mult prea uşor, autorii dispărând cu 10.000 de lei. În numai câteva luni, pe trei bancomate din Mangalia erau montate dispozitive de tip „pisică", numărul păgubiţilor fiind încă necunoscut.

Potrivit legii, patronii de societăţi comerciale sau băncile nu au nicio obligaţie să îşi asigure paza: „Conform Legii 333/2003, administratorii de firme au obligaţia să se ocupe de paza firmei, cu mijloace electronice şi pază umană. Există însă, totodată, un vid al legislaţiei. Se spune că trebuie să existe sistem electronic de pază, dar nu se specifică şi cât de performant trebuie să fie acesta. Astfel, şi în cazul unei bănci şi în cel al unei societăţi comerciale, sistemul ar trebui să cuprindă fire încastrate în zid, sistem de protecţie a alimentării, alimentare electrică dublă şi aşa mai departe. Din câte am constatat noi, în decursul anilor, din motive pur financiare, societăţile din Mangalia au un sistem de pază antiinfracţional foarte slab", ne-a precizat comisar-şef Nicolae Mustăţea, adjunctul şefului Poliţiei Mangalia.

Poliţiştii spun că legea ar trebui să prevadă ce fel de sistem antiinfracţional ar trebui montat fiecărei societăţi în parte - sistem pentru bănci, pentru societăţi comerciale, pentru schimb valutar etc.

Aşa se face că unele dintre societăţile din oraş şi-au montat fie camere video - total inutile, pentru că de cele mai multe ori infractorii poartă măşti şi, deci, nu pot fi recunoscuţi, fie numai sisteme de alarmă, caz în care pot fi prinşi numai nişte hoţi ageamii, lipsiţi de experienţă. „Timpii de intervenţie sunt stabiliţi între administratorul firmei şi societatea care asigură paza. Aceşti timpi se negociază, dar, tot din raţiuni economice, patronii-proprietari aleg „versiunea" ceva mai îndelungată a intervenţiei. Un hoţ specializat reuşeşte să fure banii sau obiectele vizate şi să dispară în cel mult trei minute...", afirmă comisar-şef Nicolae Mustăţea.

camera_video_banca.jpgPaznicii de peste 60 de ani nu fac faţă hoţilor

O alternativă a camerelor de supraveghere sau a sistemelor anti-efracţie este paza umană. Dar, spun poliţiştii din Mangalia, şi aici sunt destul de multe probleme. Cei mai mulţi dintre paznici sunt pensionari, cu vârste de peste 60 de ani. „Legea este destul de prost aplicată în acest caz", spune adjunctul şefului Poliţiei Mangalia. „Pe fişa medicală scrie întotdeauna că sunt persoane apte de muncă, dar cei mai mulţi sunt la vârsta la care nu mai poţi face faţă unui infractor tânăr. Paznicii, în special cei de la bănci, ar trebui să fie persoane tinere, valide din punct de vedere fizic".

Un semnal de alarmă trag oamenii legii din localitate în ceea ce priveşte paza umană a băncilor. Majoritatea acestora nu beneficiază de serviciile paznicilor, fiind oricând expuse riscului unui atac armat. Faptul că există un vid legislativ o dovedeşte chiar Legea 333/2003, în cadrul căreia este prevăzută o singură infracţiune. Aceasta face referire la desfăşurarea de activităţi de pază sau protecţie, de proiectare, producere, instalare şi întreţinere a sistemelor de alarmă împotriva efracţiei sau a componentelor acestora fără atestat sau fără licenţă de funcţionare, prevăzută de lege, şi care se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • DAN 22 Apr, 2009 16:58 Daca si Mustatea(vesnicul concurent la orice functie din politie) isi da cu parerea este clar dece nu mai sunt retinuti hotii in Mangalia.