Pedeapsa cu intarziere Arestat la zece ani dupa condamnare
Pedeapsa cu intarziere: Arestat la zece ani dupa condamnareCaz aproape halucinant în instanţele constănţene. Un bărbat a aflat că a fost condamnat la zece ani de închisoare abia după tot atâţia ani de când a fost pronunţată sentinţa de condamnare, când au venit mascaţii de la DIAS să-l ducă în penitenciar. În aceşti ani scurşi de la momentul la care a fost condamnat şi până ce a fost încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Poarta Albă, Paulin Minea, de 46 de ani, habar n-a avut că a fost judecat, găsit vinovat şi condamnat definitiv. În prezent, bărbatul se află în continuare în penitenciar, unde după rejudecarea cazului de către Înalta Curte ca urmare a admiterii recursului peste termen declarat prin avocatul Apostol Armeanu, Minea a fost condamnat la opt ani de închisoare.
Povestea lui Paulin Minea a început pe 23 august 1996, când a fost cooptat ca asociat al SC Rom Car SRL Constanţa de către asociatul unic de până atunci, Constantin Cătălin Răcaru. În aprilie 1997, proaspătul asociat a primit procură pentru a reprezenta interesul societăţii şi a efectua operaţiuni bancare în conturile firmei. Potrivit rechizitoriului Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, din 5 ianuarie 1999, prin care a fost trimis în judecată pentru înşelăciune, pe 1 septembrie 1997, Paulin Minea s-a înţeles cu Gheorghe Grecu, administratorul SC Prod Ind Com SRL, din Năvodari, căruia i-a spus că firma sa este interesată să cumpere 200 de tone de fier vechi. „Cei doi au convenit ca firma din Năvodari să livreze cantitatea de fier vechi firmei din Constanţa, care urma să achite contravaloarea printr-un ordin de plată", au spus procurorii constănţeni.
Neînţelegeri la plată
După alte cinci zile, Paulin Minea s-a întâlnit iar cu Gheorghe Grecu şi, în prezenţa mai multor angajaţi ai SC Prod Ind Com SRL, i-ar fi spus acestuia că a introdus deja ordinul de plată la bancă şi că marfa ar putea fi ridicată. „Fiind convins de afirmaţiile inculpatului, Grecu Gheorghe a livrat către firma din Constanţa 200 de tone de fier vechi, în valoare totală de 84.960.000 de lei (nr. vechi)". „Pe lângă livrarea efectivă a cantităţii de fier, Grecu Gheorghe a prestat şi celelalte operaţiuni şi servicii necesare, iar conform facturilor, SC Rom Car SRL trebuia să plătească în total suma de 105.559.600 de lei (nr. vechi)", au mai arătat procurorii. Potrivit rechizitoriului, Grecu şi-a dat seama ulterior că banii nu fuseseră livraţi, dar ar fi primit asigurări de la Minea că plata va fi efectuată. „Astfel a solicitat băncii să cesioneze în favoarea SC Prod Ind Com SRL Năvodari suma de 130.000.000 de lei (nr. vechi), dintr-un acreditiv din care, la acea dată, dispunea SC Rom Car SRL de la partener străin". Totuşi, pentru că Rom Car SRL nu a efectuat exportul pentru care fusese emis respectivul acreditiv, acesta a expirat fără a fi utilizat. Cu alte cuvinte, Prod Ind Com nu şi-a mai primit cele 130.000.000 de lei vechi. Singurele declaraţii date de Paulin Minea au fost cele de la urmărirea penală, în care a precizat că a existat o înţelegere între el şi Gheorghe Grecu privind cesionarea acreditivului, iar cu altă ocazie a afirmat că SC Rom Car SRL Constanţa avea relaţii de colaborare cu SC Relton SRL - care a introdus la BTR un ordin de plată.
Nu a fost citat
Totuşi, după cum a reţinut şi instanţa care l-a condamnat la zece ani de închisoare, „pe parcursul cercetării judecătoreşti, inculpatul nu s-a prezentat deşi a fost citat de mai multe ori, la adresa cunoscută din dosarul de urmărire penală". Este de menţionat, însă, că potrivit celor arătate de Minea prin intermediul avocatului său, Apostol Armeanu, cu ocazia declarării recursului peste termen, acesta nu a fost citat în mod legal. Minea a susţinut că a fost citat la două din cele trei adrese pe care le-a indicat în cursul urmăririi penale şi că, de asemenea, nu a fost citat niciodată la locul de muncă, deşi legea permite acest lucru, iar adresa societăţii unde lucra era cunoscută. Paulin Minea a solicitat casarea hotărârilor de condamnare şi rejudecarea dosarului şi ţinând cont de faptul că „judecata în primă instanţă şi în apel a avut loc fără a fi citat în mod legal". Revenind la poveste, prin sentinţa penală nr. 262/4.06.1999, Tribunalul Constanţa l-a găsit vinovat pe Minea de acuzaţiile aduse de procurori şi l-a condamnat la zece ani de închisoare şi cinci ani de interzicere a drepturilor. Instanţa a avut în vedere şi faptul că Minea mai fusese condamnat, tot pentru înşelăciune, de Judecătoria Mangalia, fiindu-i aplicată o pedeapsă de un an de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei. Totodată, acesta a fost obligat să achite despăgubiri civile de 180.000.000 de lei vechi către SC Prod Ind Com SRL Năvodari.
Apel în virtutea inerţiei
Avocatul din oficiu care l-a reprezentat pe Paulin Minea a declarat apel, iar procesul s-a reluat la Curtea de Apel Constanţa, unde un alt avocat, tot din oficiu, a susţinut, mai degrabă în virtutea inerţiei, aplicarea unei pedepsei mai mici. Cu o asemenea strategie şubredă a avocatului din oficiu şi fără Paulin Minea, care să încerce măcar să se apere de acuzaţiile aduse, apelul a fost respins, ca nefondat. Împotriva acestei decizii nu s-a mai declarat recurs, astfel că a rămas definitivă. Toate bune şi frumoase, numai că, din motive neştiute şi neînţelese de nimeni, au trecut zece ani până ce Paulin Minea a fost încarcerat. Pe 2 septembrie 2009, la peste zece ani de când a fost condamnat, Minea a fost depistat şi încarcerat de către poliţiştii din Topraisar şi luptătorii DIAS. Abia atunci a aflat bărbatul că fusese judecat şi condamnat, în urmă cu zece ani. După ce a ajuns la penitenciar, Paulin Minea a descoperit întreaga desfăşurare a procesului său. Prin avocatul Apostol Armeanu, el a declarat recurs peste termen, care a fost admis de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar prin casarea hotărârilor atacate şi rejudecarea cauzei, încadrarea juridică a faptei a fost schimbată din înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în înşelăciune, ca urmare că a intervenit legea penală mai favorabilă, iar Minea a fost condamnat la opt ani de închisoare. Totuşi, şi la acest moment, Minea se află încarcerat tot în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Poarta Albă. Între timp, tot prin avocatul său, el a formulat contestaţie în anulare, dat fiind că a fost condamnat fără să fie audiat de nici una din instanţele care au analizat cazul său.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- minea valentin 24 Oct, 2010 20:04 si copii lui cum credeti ca se simt in acest caz maleat de niste personalitati distructive???
- FOSTA 15 Jun, 2010 16:46 Normal ca nu putea fi gasit,pentru ca se ascundea de autoritati! in aceste afaceri erau implicate si alte personalitati,DE SUS,pe care nu le-a precizat nimeni,dar s-au trecut cu vederea,ca de fiecare data,autoritatile inchizind ochii din ordinele unui personaj bine cunoscut,dar care a stiut sa se faca invizibil. Acum dupa 10 ani? hmmm,niciodata nu e prea tirziu! Minea,nu a pacalit autoritatile,ci si familia,fostele sotii,lasindu-le cu copiii fara nici un ajutor,ba mai mult,luindu-le casele si banii,la care,acesta,nu a participat nici macar cu o picatura din sudoarea lui! pe ele cine le-a ajutat? Nimeni,nici macar autoritatile,pentru ca erau mina-n mina! Eu am asteptat 27 ani ca sa mi-i se faca dreptate,iar voi va plingeti de cei 10? EXISTA UN DUMNEZEU!