Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:00 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Petardele se vand la negru

ro

20 Dec, 2002 00:00 2070 Marime text

Desi inainte de 27 decembrie, legea nu permite vanzarea petardelor, unii comercianti prospera, castigand bani frumosi * Piata cea mai buna e in cartierele marginase ale orasului * Filiera "petardistilor" dispune de suficienti spioni care colaboreaza si isi retrag imediat marfa cand simt pericolul

Legea 126/1995 interzice vanzarea de petarde inainte de 27 decembrie. Cu toate acestea, in fiecare an, comerciantii de petarde prospera, castigand bani frumosi. Afaceristii cu petarde vand la magazine mai mici, la tarabe sau chiar la supermarket. Cu toate acestea, piata cea mai buna e in cartierele marginase ale orasului. Am mers in cartierul "Kilometrul 4-5" si ne-am dat drept cumparatori, incercand sa vedem daca exista petarde de vanzare.Am descoperit, in acest cartier, un magazin gen boutique din anii 1990-1991. Cu alte cuvinte, chioscul amenajat in curte, in care patronul vinde biscuiti, vegeta si tigari. Vanzatoarea, o batrana, ne-a servit fara nici o problema. Nu parea a banui ca ca legea interzice vanzarea de petarde inainte de 27 decembrie. Petardele mai mici erau la cinci sute de lei si cele putin mai mari, la o mie. In piata din Kilometrul 4-5, am gasit un baiat de cartier, mult mai prevazator. El vindea la o taraba carioci, bomboane, guma de mestecat si petarde. Petardele nu erau pe taraba, la vedere, insa au aparut imediat, atunci cand a vazut omul ca sunt clienti doritori. Ne-a dat trei tipuri de petarde, privind ingrijorat in stanga si-n dreapta, ca sa nu-l vada cineva. Am inteles, daca mai era nevoie, ca vanzatorii de petarde castiga in continuare "un ban cinstit", ignorand legea, destul de aspra, de altfel.

OPC cauta vanzatorii de petarde

O echipa de inspectori din cadrul Oficiului pentru Protectia Consumatorului, a organizat, ieri o actiune pentru prinderea celor care vand ilegal dispozitive explozive. Activitatea a fost esuata din start, deoarece cei care manevreaza petardele sunt suficient de abili ca sa-si camufleze aparitiile discrete prin locurile evident alese cu grija. Eugen Voineagu, inspectorul-sef OPC, a declarat ziaristilor ca in baza unor informatii a scotocit pe la angrourile Doraly si Marvimex, dar n-a avut sorti de izbanda, intrucat filiera "petardistilor" dispune de suficienti spioni care colaboreaza si isi retrag imediat marfa cand simt pericolul. Lucratorii Biroului Arme Explozibil si Substante Toxice au declarat ca obiectele pirotehnice se comercializeaza numai de catre persoanele autorizate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, in spatii special amenajate, situate in afara constructiilor de locuinte. Pe ambalajul acestor obiecte trebuie sa fie inscriptionat in limba romana clasa si instructiunile de folosire a acestora. Categorisirea pe clase se face in functie de amestecul exploziv pe care il contin aceste materiale de distractie. La clasa intai, un exemplar cantareste pana la trei grame, iar cele din clasa a doua intre patru si doua sute grame. Lumanarile scanteietoare sau minipetardele cu confetti fac parte din clasa intai a obiectelor pirotehnice care se pot comercializa in tot timpul anului. Clasa a doua cuprinde baterii de artificii, rachete si pocnitori. Politistii au precizat ca cei care folosesc obiectele pirotehnice din clasa a doua, in alte zile decat cele prevazute in Legea privind regulamentul materialelor explozive, adica de pe 27 pana pe 31 decembrie, sunt pasibili de contraventie la Legea 61, referitoare la mentinerea ordinii publice si risca amenzi de pana la 100 milioane de lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii