Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:45 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Politia de Frontiera, la mana ajutoarelor umanitare

ro

16 Mar, 2004 00:00 773 Marime text

Afirmatiile reporterilor de la "ZIUA de Constanta", confirmate in instanta

Doi politisti de frontiera au fost audiati ieri de catre magistratii de la Curtea de Apel Constanta in calitate de martori in procesul pe care fostul sef al SPF Pardina l-a intentat institutiei * Acestia au confirmat ceea ce reporterii nostri au afirmat cu cateva luni in urma, legat de faptul ca, in general, dotarile institutiei se fac din banii angajatilor * Ba, mai mult, exista si persoane care, din mila pentru cei care lucreaza in conditii improprii, s-au oferit sa-i ajute # Unul dintre martori a declarat judecatorului ca anumite persoane le aduceau cereale pe care ulterior politistii le vindeau, iar banii erau investiti in modernizarea locului de munca

Procesul in care fostul sef al Sectorului Politiei de Frontiera Pardina, comisarul Viorel Ifrim, a actionat in judecata Inspectoratul General al Politiei de Frontiera s-a aflat ieri pe rolul Curtii de Apel Constanta. Conform actelor depuse la dosar, comisarul Ifrim a contestat dispozitia prin care i se aducea la cunostinta ca pe data de 23 mai 2003 s-a dispus sanctionarea cu retrogradarea din functie pana la cel mult nivelul de baza al gradului profesional detinut. Motivul invocat ar fi fost cel al comiterii unor abateri disciplinare ce au constat in neglijenta si lipsa de preocupare manifestate in indeplinirea indatoririlor de serviciu de catre comisarul Viorel Ifrim. In schimb, Ifrim considera ca a fost sanctionat pe nedrept, tocmai acesta fiind si motivul pentru care s-a hotarat sa-si caute dreptatea in justitie. El solicita magistratilor repunerea in functia indeplinita anterior, acordarea gradului profesional urmator, precum si plata unor despagubiri banesti. Dupa ce au luat cunostinta de pretentiile lui Ifrim, reprezentantii IGPF au depus la dosar o intampinare impotriva actiunii intreprinse de acesta, prin care, in opinia lor, se incearca a se demonstra judecatorilor ca masura luata impotriva comisarului este legala. Printre altele, reprezentantii IGPF sustin ca, in calitate de sef al Sectorului Politiei de Frontiera de la Pardina, comisarul Viorel Ifrim a constituit un fond de sector pe care l-a folosit in interes de serviciu, lucru care ar fi ilegal. De asemenea, referitor la activitatea lui Ifrim, in intampinare se mentioneaza ca rezultatele in munca pe linia combaterii infractionalitatii transfrontaliere ale acestuia au scazut datorita lipsei de fermitate in exercitarea actului de comanda, precum si controlului superficial al activitatilor personalului subordonat. In documentul cu pricina se mentioneaza ca, pe parcursul anului 2002, la Pardina au fost realizate 395 de misiuni, pe diferite linii de munca, insa supararea superiorilor vine de la faptul ca nu au fost inregistrate realizari pe linie de combatere a migratiei ilegale, a traficului cu carne vie, combaterea intrarii sau iesirii din tara cu pasapoarte false sau falsificate. Intr-un articol anterior, reporterii nostri aduceau la cunostinta cititorilor ca Pardina este un loc aproape, uitat de Dumnezeu, si unde principala activitate este combaterea braconajului si a traficului cu peste, iar pretentiile la combaterea infractionalitatii transfrontaliere sunt chiar exagerate. Afirmatiile reporterilor nostri au fost intarite ieri in instanta chiar de catre lucratorii Politiei de Frontiera.

Mai bine la sapa decat cu mapa

In cadrul sedintei de judecata de ieri, magistratii au audiat in calitate de martori doi lucratori ai Politiei de Frontiera. Primul dintre cei doi, Cristinel Ilisei, a spus ca o perioada de timp, respectiv din iulie 2002 si pana in luna mai 2003, i-a fost subordonat lui Ifrim. Intrebat de catre judecator daca stie despre constituirea fondului de sector si ce s-a facut cu acesti bani, el a mentionat ca initiativa a apartinut mai multor politisti de frontiera, avand drept scop imbunatatirea conditiilor de la locul de munca. "Nimeni nu era obligat sa participe cu sume de bani, fiecare contribuia benevol, lunar, cu o suma de bani. Banii stransi ajungeau la o persoana imputernicita din cadrul sectorului si erau folositi la dotarea institutiei", a specificat Ilisei. In alta ordine de idei, acesta a mai spus ca pe data de 11 decembrie 2002 politistii de frontiera au facut o importanta captura de sturioni, iar la scurt timp s-au facut o serie de verificari pentru a se stabili de unde au avut informatia (n.r. - Se pare ca destituirea lui Ifrim ar fi avut la baza descoperirea acestor sturioni, care ar fi trebuit sa ajunga la o importanta persoana din Ministerul de Interne). De asemenea, martorul a sustinut in fata instantei ca unul dintre consilierii locali de la Pardina a fost prins la braconat de catre Ifrim si i s-a intocmit dosar penal care a fost trimis la Parchet. Legat de faptul ca la Pardina nu au fost realizate inregistrari pe linie de combatere a migratiei ilegale sau a traficului cu carne vie, precum si a combaterii intrarii sau iesirii din tara cu pasapoarte false sau falsificate, Cristinel Ilisei a spus: "Tinand cont de particularitatile zonei, nu era cazul". Cel de-al doilea martor, Marcel Romanov, a declarat magistratilor ca l-a avut comandant pe Ifrim in perioada 2001-2003. Si acesta a mentionat ca fondul de sector a fost colectat la initiativa politistilor de frontiera pentru a se face anumite dotari, iar banii au fost folositi conform scopului propus. Mai mult, si in momentul de fata, bunurile se afla in gestiunea sectorului. La un moment dat, presedintele completului de judecata l-a intrebat in ce conditii munceau inainte de a se face imbunatatirile din acea colecta. "Lucram in conditii improprii. Unii oameni care veneau la Pardina si vedeau in ce hal ne desfasuram activitatea spuneau ca avem nevoie de niste ajutoare umanitare. Multi dintre ei s-au oferit sa ne ajute si ne dadeau cereale pe care noi le vindeam ulterior, iar banii ii investeam in dotarea institutiei", a declarat Romanov. Pentru continuarea cercetarilor judecatoresti, magistratii au acordat un nou termen de judecata pentru data de 5 aprilie, atunci cand va fi audiat un alt politist de frontiera.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii