Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:40 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Politicienii, portul, mita şi influenţa Anticorupţia a început să dezvăluie probele în ancheta Portul

ro

10 Nov, 2011 01:00 2742 Marime text
cap_6.jpgAvocatul politicianului Mircea Banias în dosarul care vizează corupţia din porturile constănţene a precizat că, până în prezent, senatorul nu a fost chemat la DNA pentru un astfel de demers

Ape tulburi în dosarul „Portul", în care nume grele din Senat, dar şi din Ministerul Administraţiei şi Internelor au fost puse sub acuzare, pentru fapte de corupţie. Cu Ziua „Z" bătându-le la uşă, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-au mobilizat şi au început să le prezinte suspecţilor materialul de urmărire penală, etapa finală înainte de trimiterea dosarului în instanţă. Surse apropiate anchetei au spus că, până la momentul de faţă, şase dintre acuzaţi au putut vedea ce probe a strâns împotriva lor Anticorupţia. Decanul Baroului Constanţa, avocatul Gabriel Grigore, avocatul omului politic Mircea Banias în dosarul care vizează corupţia din porturile constănţene, a precizat că, până în prezent, senatorul nu a fost chemat la DNA pentru un astfel de demers. La polul opus, fostul director portuar Eugen Bogatu, aflat în Arestul Inspectoratului General al Poliţiei Române, şi-a petrecut într-o zi opt ore la sediul Anticorupţiei, reuşind abia să parcurgă două dintre volumele de urmărire penală.

portul_-_Mircea_Banias_05.jpg

În altă ordine de idei, este de menţionat că surse apropiate cazului spun că nu exclud posibilitatea ca şi cei patru ofiţeri de poliţie faţă de care s-a extins urmărirea penală în ultima lună să fie de asemenea trimişi în judecată cu „restul trupei". Pe de altă parte, nu este de neglijat faptul că, în contextul în care în dosar sunt acuzate peste 50 de persoane, iar numărul volumelor de dovezi se apropie şi el de aceeaşi valoare, apropiaţii cazului se îndoiesc că procurorii ar putea finaliza procedura înainte de expirarea termenului legal pe care acuzaţii îl pot petrece în stare de arest preventiv. Mai exact, termenul respectiv ar expira pe data de 19 noiembrie, spun surse avizate, dat fiind că, deşi arestarea propriu-zisă a avut loc pe data de 24 mai, iar cele şase luni s-ar împlini calendaristic pe 24 noiembrie, cele 90 de zile de petrecute efectiv în arest preventiv, cum prevede legea, se împlinesc la data de 19 noiembrie. În prezent, la mai bine de cinci luni de la izbucnirea scandalului Portul în presă, 14 acuzaţi au rămas să-şi dispute celule Inspectoratului General al Poliţiei Române, după ce judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie le-au respins sistematic cererile de punere în libertate. Astfel, în lista celor 14 acuzaţi care speră într-o eventuală eliberare o dată cu trimiterea dosarului în instanţă figurează fostul director şi mahăr portuar Eugen Bogatu, alături de directorii vamali Liviu Adrian Durbac şi Cadîr Sunai, dar şi Sorin Budăi, Mihai Ciobanu, precum şi Marian Ionuţ Iordănescu. Totodată, printre arestaţi se mai numără Adrian Milea, Rouchdi Mohamad, Claudiu Constantin Olteanu, Lucian Păun, Aurelian Cătălin Pilcă, Valentin Roşculeţ, Dragoş Iulian Tudoran şi Valentin Ţiripan.

Portul_-_DNA_Bucuresti_sediu_05.jpg

Pilcă, liber pentru câteva ore

La rândul lor, alte peste 30 de persoane sunt cercetate în stare de libertate, lista lor fiind deschisă de însuşi senatorul Mircea Banias, faţă de care de la bun început procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au luat măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara fără încuviinţarea autorităţilor. Potrivit declaraţiilor avocatului său, şi la acest moment senatorul este obligat să obţină aprobarea autorităţilor înainte de a efectua deplasări în străinătate. Printre suspecţii cercetaţi în stare de libertate se mai află şi fostul secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Laurenţiu Mironescu, el petrecându-şi aproape o lună în arest, înainte ca judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să-i aprobe cererea de înlocuire a stării de detenţie cu interdicţia de a părăsi ţara. De un regim similar s-a bucurat şi adjunctul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Liviu Bratu, care a fost în cele din urmă eliberat, cu aceeaşi interdicţie de a părăsi ţara. De scurte momente de libertate s-a bucurat şi fostul mahăr portuar Cătălin Aurelian Pilcă, el primind încuviinţare de la procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de a participa pentru câteva ore la slujba de înmormântare a mamei sale, la începutul lunii septembrie. În dosar, procurorii DNA fac cercetări pentru destructurarea reţelei paralegale care s-ar fi ocupat în fapt cu vămuirea mărfurilor în porturile constănţene, în afara sistemului legal. Acuzaţiile aduse celor aproximativ 50 de suspecţi sunt de constituire de grup infracţional organizat sau aderare la o astfel de grupare, trafic de influenţă, dare de mită, instigare la delapidare şi la dare de mită, cumpărare de influenţă şi luare de mită.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii