Poveşti cu cămătari, înşelăciuni şi falsuri Viciul fostului campion Draica
Poveşti cu cămătari, înşelăciuni şi falsuri: Viciul fostului campion DraicaJudecat, condamnat şi graţiat de-a lungul timpului pentru diferite infracţiuni, pornind de la înşelăciune şi până la folosire cu rea-credinţă a bunurilor societăţii în detrimentul altor acţionari, fostul campion mondial Ion Draica a revenit recent în atenţia opiniei publice, în urma unui proces deschis împotriva cunoscutului Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru. Acesta a fost momentul în care Cutia Pandorei a fost deschisă, iar veştile despre sumele mari împrumutate de Draica de la diverse personaje au început să curgă cu nemiluita. Recent, instanţa de judecată a încuviinţat executarea sa silită de către unul dintre „creditori".
Potrivit informaţiilor existente în dosarul cu numărul 256/212/2001 al Judecătoriei Constanţa, de la Nuţu Cămătaru, Draica a luat bani cu împrumut la începutul anilor 2000, suma ridicându-se la 155.000 de dolari. Totuşi, se pare că Nuţu este doar unul dintre indivizii cu „dare de mână" la serviciile căruia luptătorul a apelat, printre creditorii săi numărându-se şi renumitul Ismail Iaşar, zis Săceanu, cu care sportivul a perfectat înţelegeri cam în aceeaşi perioadă în care trata cu Nuţu. Săceanu s-a judecat şi el cu Draica, pentru o datorie de 110.000 de dolari, contractată în 1999, bani pe care individul cu dare de mână a încercat în fel şi chip să-i scoată de la fostul campion mondial.
Executat silit de Boris Vladimir Lopez
În ciuda faptului că, la un moment dat, s-a ajuns la situaţia cel puţin ridicolă în care Nuţu Cămătaru şi Săceanu se luptau în instanţă pentru dreptul de a-i scoate la licitaţie apartamentul lui Draica, s-ar putea spune că obiceiul fostului campion la lupte greco-romane de a se împrumuta nu s-a diluat odată cu trecerea timpului. Dimpotrivă, recent, Judecătoria Constanţa a încuviinţat executarea sa silită, la cererea unuia dintre creditori. În urmă cu aproximativ două luni, pe rolul Secţiei civile a Judecătoriei Constanţa a luat fiinţă un nou dosar de executare pentru Draica. Înregistrat sub numărul 37851/212/2010, cazul a fost judecat pe data de 12 octombrie 2010, când magistraţii au aprobat cererea de executare silită a sportivului, formulată împotriva lui de Boris Vladimir Lopez Loaiza. Decizia de încuviinţare a executării silite a fost luată „în temeiul titlului executoriu reprezentat de contractul de împrumut autentificat sub nr. 391/2010 la BNP Stan Maria, creditor fiind Boris Vladimir Lopez Loaiza". Nume relativ puţin cunoscut constănţenilor, despre Vladimir Lopez se spune că s-ar şti destule „în anumite cercuri". Singura referinţă oficială la Boris Valdimir Loaiza apare în legătură cu firma SC Nicobor Comercial SRL Constanţa, societate aflată în lichidare judiciară, după ce ani la rând administratorii au „uitat" să achite impozitul pe profit.
Dat în judecată de Săceanu
Revenind însă la Draica şi la cunoştinţele sale mai vechi din lumea underground constănţeană (şi nu numai), este de menţionat că la doar trei zile după ce s-a închis procesul cu Nuţu Cămătaru, un alt litigiu s-a încheiat, tot la Judecătoria Constanţa: cel cu Săceanu. Concret, este vorba despre dosarul cu numărul 72/212/1999, înregistrat pe data de 21 septembrie 1999 pe rolul Secţiei civile a Judecătoriei, în care Daniela Draica, soţia sportivului, era contestator, Ismail Iaşar era intimat, iar Ion Draica însuşi era debitor. Litigiul era legat de scoaterea la licitaţie, în cadrul executării silite, a apartamentului soţilor Draica, imobil pe care luptătorul îl folosise pentru a garanta împrumutul obţinut de la Săceanu. Datoria se ridica la 110.000 de dolari. Pentru că acelaşi apartament era revendicat şi de Nuţu Cămătaru şi pentru că soţii se aflau în partaj, litigiul a fost suspendat. Iar pentru că anii s-au scurs şi nimeni nu a cerut repunerea pe rol a dosarului, Arhiva Civilă a Judecătoriei Constanţa a solicitat instanţei să constate perimarea cauzei. După ce procesul a fost amânat în luna octombrie 2010, pentru că nu s-a îndeplinit procedura de citare, în cele din urmă, la sfârşitul lunii trecute, magistraţii au constatat perimată judecata. Cazul a fost închis.
Apel împotriva achitării
Totuşi, aceasta nu înseamnă sfârşitul problemelor pentru Draica. În luna iunie 2010, înaintea lui Boris Vladimir Lopez Loaiza, SC Fair & Full Insolvency Consulting IPURL, fost lichidator judiciar al SC Beta Star SRL, a obţinut, de asemenea, executarea silită a fostului campion. Cazul fusese înregistrat cu numărul 21975/212/2010, tot la Judecătoria Constanţa, obiectul dosarului fiind „încuviinţare executare silită". Soţii Ion şi Daniela Draica au avut calitatea de debitori în proces, iar pe 9 iunie 2010, instanţa a decis să admită solicitarea Fair & Full de încuviinţare a executării silite a celor doi Draica. Dincolo de aceste aspecte, în ceea ce priveşte procesele penale deschise de anchetatori pe numele fostului campion mondial şi în care acesta a fost trimis în judecată pentru înşelarea statului, sub diverse forme, este de menţionat că, marţi, Curtea de Apel Constanţa va judeca apelul procurorilor împotriva uneia dintre soluţiile de achitare primite de Draica la prima instanţă.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- NU 06 Dec, 2010 14:28 Ha , haha de Victor nu il mai scapa nimeni ca si pe geo de altfel !
- justice 06 Dec, 2010 08:33 nu l mai scapa basescu?