Prins cu mită Procesele de la Constanţa ale lui Silviu Bian, fostul şef al ANOFM
Prins cu mită: Procesele de la Constanţa ale lui Silviu Bian, fostul şef al ANOFMSilviu Bian, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, arestat preventiv pentru 29 de zile la cererea procurorilor, sub acuzaţia de luare de mită, rămâne în arest. Decizia le aparţine magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, care au respins recursul declarat de secretarul de stat. Numele fostului şef al ANOFM nu se află pentru prima dată în atenţia judecătorilor, Silviu Bian având două dosare înregistrate şi pe rolul Curţii de Apel Constanţa. În ambele cauze, Silviu Bian a fost chemat la bară chiar de Dragoş Poteleanu, fostul director al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Constanţa.
Primul dosar de la Constanţa în care apare numele lui Silviu Bian, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel pe data de 15.12.2009, cu numărul unic 1727/36/2009 şi cu obiect „alte cereri Legea 554/2004", materia juridică fiind „Contencios administrativ şi fiscal". Potrivit datelor oficiale, Dragoş Poteleanu a avut calitatea de reclamant, în timp ce Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă şi Silviu Bian, preşedintele ANOFM, au fost pârâţi. În şedinţa din data de 11.01.2010 instanţa de judecată a amânat dosarul pentru ca „reclamanta să depună înscrisuri". La următorul termen fixat pentru data de 8.02.2010, Curtea de Apel Constanţa a respins „acţiunea ca nefondată". Cel de-al doilea dosar al lui Bian de la Constanţa a fost înregistrat, tot pe rolul Curţii de Apel, pe data de 22.03.2010 şi a primit numărul unic 395/36/2010. Această cauză a avut ca obiect „amendă pentru neexecutarea hotărârii judecătoreşti (art.24 din Legea nr.554/2004)" şi ca materie juridică: „Contencios administrativ şi fiscal". Precum în dosarul menţionat anterior, Dragoş Poteleanu a avut calitatea de reclamant, în timp ce Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi preşedintele ei, Silviu Bian, au fost pârâţi. Primul termen a fost fixat pentru data de 12.04.2010, când dosarul a fost amânat pentru ca pârâţii să formuleze în scris cererea de introducere în cauză a Agenţiei Funcţionarilor Publici. În şedinţa din data de 26.04.2010, Curtea de Apel Constanţa a respins acţiunea ca nefondată, cu posibilitatea de a face recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
Poteleanu spune că Bian nu i-a cerut şpagă
Contactat telefonic, Dragoş Poteleanu, fostul director al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Constanţa, ne-a declarat că, în timpul mandatului său de şef al agenţiei judeţene, nu a avut niciun contact cu Silviu Bian. „Nu am vorbit niciodată cu el (nr. cu Silviu Bian)", a mai spus Poteleanu. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au arătat că la data de 17 septembrie, „inculpatul Bian Silviu, în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, a primit suma de 22.000 de euro şi 19.000 de lei de la funcţionarii structurilor judeţene ale ANOFM". „Banii au fost pretinşi de către inculpatul Bian Silviu pentru ca, în calitate de ordonator principal de credite, să vireze 25% din costul proiectelor finanţate din fonduri ale Uniunii Europene şi destinate dezvoltării resurselor umane, reprezentând cofinanţarea acestora din fonduri proprii, în vederea bunei derulări a activităţii în cadrul proiectelor. De asemenea, această sumă, primită cu titlu de mită printr-un intermediar, reprezintă o parte din salariile funcţionarilor respectivi pe luna august 2011", a mai arătat DNA la vremea respectivă. Întrebat dacă Silviu Bian i-a cerut vreodată şpagă sau i-a lăsat să se înţeleagă prin diferite persoane că ar fi „mituibil", fostul director al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă de la malul mării a răspuns că „Nu!".
200 de lei, de la Bian pentru statul român
Curtea de Apel Bucureşti a decis, zilele trecute, să respingă recursul declarat de Silviu Bian împotriva arestării sale, iar fostul preşedinte al ANOFM a plătit 200 de lei cheltuieli judiciare către stat. Pe cale de consecinţă, Bian va fi cercetat în stare de arest. Potrivit anchetatorilor, Silviu Bian a primit 22.000 euro şi 19.000 lei de la funcţionarii structurilor judeţene ale ANOFM pentru a cofinanţa posturile şi a fost prins când primea alte 82.000 de lei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp