Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:52 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procuristul Francu viseaza sute de mii de dolari

ro

13 Jan, 2004 00:00 1011 Marime text

Dosarul "Anopolis I" a ajuns la Curtea de Apel

Dosarul privind tragedia de pe petrolierul maltez "Anopolis" este departe de a se finaliza, mai ales ca in fapt nu s-a ajuns la judecata pe fond din cauza ca a fost lipsa de procedura la toate termenele * La vremea respectiva, din exces de zel, procurorii s-au grabit sa-i aresteze pe cinci dintre inculpati * La baza deturnarii mersului normal al anchetei a stat, si inca mai sta, un simplu proces-verbal de protectia muncii, si nu legislatia in domeniu, asa cum ar fi fost normal * La toate necazurile dosarului intervine cu alte probleme si procuristul Vasile Francu, care efectiv a ajuns sa devina cosmarul vaduvelor celor decedati in accident

Accidentul de la bordul petrolierului "Anopolis", din data de 5 iunie 2001, in care si-au pierdut viata zece muncitori angajati ai SNC, face in prezent obiectul a doua dosare care se afla pe rolul instantelor constantene. La Judecatoria Constanta se judeca procesul "Anopolis II" in care sunt inculpati partea greaca, respectiv comandantul navei, secundul acestuia si reprezentantul armatorului. In fapt, in acest dosar nu s-a ajuns la judecata pe fond din cauza ca a fost lipsa de procedura la toate termenele. Cei citati in Grecia nu au fost gasiti si procesul treneaza. La Curtea de Apel din Constanta, procesul "Anopolis I" continua. In acest dosar sunt inculpati directorii de atunci ai SNC, inginerul sef, seful de productie, dispeceri, maistri, un inspector de la protectia muncii si un expert naval care nu era angajat al santierului.Acesta este unul dintre dosarele care au la origini accidente de munca in care au fost efectuate arestari. Intr-un exces de zel nefiresc, procurorii s-au grabit sa-i aresteze preventiv pe cinci dintre inculpati. Principalul motiv al acuzarii a fost ca petrolierul a fost acceptat in santier fara sa fie curatate tancurile de marfa. De aici s-a pornit pe baza unei expertize indelung contrazise de aparare. Instantele au luat in calcul concluziile considerate eronate. Expertiza specialistilor in gaze de mina din Petrosani i-a determinat pe judecatori sa-i condamne pe inculpati, cu toate ca, in replica, profesorii petrolisti au infirmat cauzele accidentului, demonstrand ca la originea exploziei stau cauze legate de scaparile de oxigen din aparatele de sudura. In 2003, concluziile tehnice ale profesorilor de la UPG au fost similare cu cele de la explozia de la bordul petrolierului "Anopolis" la stabilirea cauzei accidentului de la Oil Terminal. Cauza a fost aceeasi si in cazul Oil Terminal, expertiza petrolistilor fiind acceptata de organele de ancheta. Care sunt criteriile in baza carora se fac acuzarile si care sunt expertizele acceptate ca probe ce stau la baza inculparii nu stim. Analizand situatiile, se contureaza ideea ca procurorii cauta expertii ale caror concluzii sa conduca la rezultatele convenabile lor. Procesul-verbal de protectia muncii, la care in mod nefast si-au adus contributia persoane ce au deturnat ancheta, sta si acum la baza documentelor dubioase ce inculpau pe nedrept doar fosta conducere a SNC si pe un expert independent, atata vreme cat o norma a Legii 90/1996 arata clar cine se face vinovat de incalcarea legii. Mai mult, cei decedati au semnat pe documente care atesta ca in tancuri era atmosfera de lucru cu foc. Ei nu au semnalat conditii improprii.

Afacerea procuristului

La multele dintre erorile de fapt si de drept, carora cineva va trebui sa le gaseasca solutie, se mai adauga o povara neasteptata pentru familiile celor decedati. Este vorba despre procuristul Vasile Francu, cel care, plin de intentii bune declarate in fata instantei si a urmasilor victimelor accidentului, a ajuns sa devina cosmarul vaduvelor ramase fara soti sau al parintilor ramasi fara copii. Initial, Francu a cerut sa intervina parte in proces pentru a apara pe gratis interesele femeilor fara experienta si lovite de soarta. Acum, Francu vrea opt la suta din sumele pe care le vor obtine ca despagubiri si a ajuns sa ceara instantelor sa le execute silit pe vaduvele care au acceptat primirea a cate 30.000 de dolari de la SNC si armatorul navei. S-a demonstrat ca, in fond, substratul interventiei lui Francu il constituie sumele pe care le-ar putea obtine de la familiile celor decedati. Nicidecum pomana de care se prevala la debutul procesului prin instante.Astazi se judeca recursul. Judecatorii au de rezolvat o situatie intortocheata creata de procurori si instantele anterioare. Francu asteapta si el ca judecatorii sa acorde sute de mii de dolari, pentru a simti ceva din acest proces. Cele patru femei ramase in cauza sunt intre promisiunile si amenintarile lui Francu si decizia instantei. Dosarul "Anopolis I" a fost in mai multe faze. Judecatorul Nicolae Stanciu, presedinte al Judecatoriei Constanta, a sesizat gravele erori din rechizitoriu si a avut curajul sa trimita dosarul la Parchet, spre completarea urmaririi penale. Ramane ca experienta judecatorilor de la Curtea de Apel sa-si spuna cuvantul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii