Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:16 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PSD Constanta, ioc probe de fraudare

ro

16 Dec, 2009 01:32 1015 Marime text
colaj2.jpg Renumărarea voturilor nule a fost irelevantă pentru pesedişti. Ei perseverează în verificarea presupuselor dovezi privind vicierea scrutinului prezidenţial

Înfrângerea suferită de candidatul PSD în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale a pus în mişcare întreaga maşinărie social-democrată. Motivul: adunarea probelor din teritoriu, prin care să se demonstreze că rezultatul scrutinului a fost viciat ca urmare a fraudelor electorale petrecute în acea zi.

La scurt timp după scrutin, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, împreună cu senatorul Dan Şova, a mers la Curtea Constituţională a României pentru a depune contestaţiile privind derularea turului al II-lea al prezidenţialelor. Practic, pe baza probelor depuse la Curtea Constituţională, social-democraţii solicitau anularea alegerilor din 6 decembrie şi repetarea „duelului" Traian Băsescu - Mircea Geoană pentru obţinerea mandatului de şef al statului. Nu a fost să fie după cum au dorit, iar românii au scăpat de un alt spectacol grotesc - campania electorală - şi o nouă convocare la urne. Însă, pesediştii nu se lasă şi vor încerca să demonstreze, prin orice metode, că ultimul test electoral a fost fraudat. Responsabili de strângerea probelor din teritoriu au fost liderul Grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, şi deputatul Valeriu Ştefan Zgonea. Acesta din urmă ne-a declarat că procedura a demarat în data de 7 decembrie, în jurul orei 16.00 şi, pe parcursul a trei zile, s-a lucrat intens. „Am strâns toate documentele posibile, după care am chemat o casă de avocatură, a senatorului PSD Dan Şova. Aceasta a făcut o cerere de amânare cu 24 de ore a termenului de depunere, pentru a avea documentaţia aferentă celor opt capete de acuzare, elemente identificate în vicierea procesului electoral din 6 decembrie", a adăugat deputatul Zgonea.

probele_psd_cristinel_dragomir.jpgContribuţia PSD Constanţa - idei şi un soft

Potrivit secretarului executiv al organizaţiei judeţene PSD Constanţa, Cristinel Dragomir, filiala de la malul mării s-a numărat printre cele ce au procurat „materie primă" pentru demersul făcut la Centru. „Am trimis toate sesizările pe care le-am făcut pe parcursul scrutinului, contestaţiile şi plângerile înaintate Poliţiei, filmuleţe şi casete, poze care să dovedească fraudarea şi influenţarea votului exprimat la nivelul judeţului", a specificat Dragomir. Liderul PSD Constanţa a adăugat că o mare parte din probe a fost transmisă prin e-mail, „că suntem în era tehnicii avansate".

Informaţiile oferite de secretarul executiv al PSD Constanţa ne-au fost confirmate şi de deputatul Valeriu Zgonea.

Dar, cel mai important aport al PSD Constanţa la demersul conducerii centrale a constat în altceva: „ideea privind verificarea codurilor numerice personale ale alegătorilor, precum şi softul care să ne ajute la identificarea, după CNP, a persoanelor care au votat multiplu", după cum ne-a declarat Zgonea. El a specificat că soft-ul parvenit la Centru de la PSD Constanţa „permite, în timp real, să depistăm dacă o persoană a votat în mai multe locuri". De altfel, după verificarea de către pesedişti a câtorva zeci de mii de CNP-uri ale cetăţenilor care au votat în străinătate şi în secţiile de votare speciale, deputatul Valeriu Zgonea susţine că „peste 5.000 sunt false sau incorecte".

probele_psd_luminita_poenaru_02.jpgDosare multe, rezultate... niciunul

Comisarul-şef Adrian Rapotan, adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, a confirmat că, în ziua scrutinului, comandamentul ce a funcţionat la nivelul instituţiei a primit numeroase sesizări şi plângeri. Acestea au fost înaintate secţiilor de care aparţineau şi, în termen de cinci zile, trebuiau demarate cercetările. Ulterior, conform ordinului nr. 2312/2009 al Procurorului General al României, în cinci zile, toate dosarele trebuiau înaintate la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. „O parte dintre sesizări nu s-au confirmat, în alte cazuri cercetările continuă", a precizat adjunctul IPJ Constanţa, comisarul-şef Adrian Rapotan.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, procuror Luminiţa Poenaru, a confirmat afirmaţiile anterioare. „Abia au fost primite şi centralizate toate dosarele. Acestea au fost repartizate procurorilor de caz pentru efectuarea cercetărilor. Abia prin ianuarie, anul viitor, vom putea anunţa eventuale măsuri şi traseul pe care-l vor urma aceste dosare, în funcţie de concluziile procurorilor", a concluzionat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, procuror Luminiţa Poenaru.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii