Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:07 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Răgaz pentru primar Cum a scăpat Mazăre de executare silită

ro

30 Jul, 2011 00:36 2939 Marime text
06-Fincogero.jpgJudecătoria Constanţa a admis cererea primarului Radu Mazăre de suspendare a executării silite demarate faţă de el şi de Municipiul Constanţa de către italienii de la Fin.Co.Ge.Ro.SpA. În dosarul cu numărul 15177/212/2011, al cărui obiect este reprezentat de „contestaţie la executare", completul format din preşedintele Luminiţa Simona Motîrlichie a admis cererea de suspendare a executării silite.

În minuta instanţei, se arată că aceasta „dispune suspendarea executării până la soluţionarea irevocabilă a contestaţiei la executare ce face obiectul dosarului nr. 15177/212/2011". În proces, părţi sunt primarul Municipiului Constanţa, Municipiul Constanţa şi Radu Ştefan Mazăre, în calitate de contestatori, precum şi Fin.Co.Ge.Ro.SpA Catania, în calitate de intimat. În contextul în care următoarea înfăţişare în dosarul privind contestaţia propriu-zisă la executare a fost fixată pentru data de 19 septembrie, până atunci administraţia publică locală poate răsufla liniştită - pericolul executării silite a trecut. Momentan. Iar asta, pentru că decizia luată de Judecătoria Constanţa privind suspendarea executării poate fi atacată în recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Mazăre s-ar fi dezis de italieni

De menţionat că italienii de la Fin.Co.Ge.Ro.SpA au solicitat şi li s-a aprobat executarea silită a lui Mazăre şi a primăriei pentru daune ce s-ar putea ridica până la 64 de miliarde de lei vechi, în urma unei înţelegeri între cele două părţi, înţelegere pe care, în ochii italienilor, Mazăre nu ar fi respectat-o. Concret, totul a pornit de la dosarul pe care Radu Mazăre l-a pierdut cu italienii în decembrie 2007 şi în urma căruia acesta, împreună cu primăria, a fost obligat la plata unor daune către firma din Catania în sumă de circa 31 de miliarde de lei vechi. Dosarul a ajuns în recurs la Curtea de Apel Constanţa, numai că, între timp, primarul şi italienii au părut să cadă la înţelegere. O înţelegere pe care edilul s-a asumat s-o respecte, garanţie a bunelor sale intenţii fiind o sumă ce poate atinge 64 de miliarde de lei vechi. Tranzacţia încheiată în anul 2008 în dosarul cu numărul 17/118/2001 al Curţii de Apel Constanţa prevedea faptul că dacă Mazăre se va dezice de pact şi nu va respecta termenii înţelegerii, atunci acesta va trebui să achite daune. Concret, dacă obligaţiile asumate de Primarul Constanţei, separat, dar şi de Radu Mazăre nu sunt executate „la termen şi integral", atunci cei doi „se obligă în solidar faţă de SC Fin.Co.Ge.Ro.SpA la plata de daune interese în cuantum de 6.400.000 (şase milioane patru sute mii lei) RON".

„Cererea Fin.Co.Ge.Ro.SpA este întemeiată"

Iar în acest context, amintim că, pe data de 24 mai 2011, instanţa Judecătoriei Constanţa, în Cameră de consiliu în completul format din preşedintele Roxana Mihaela Duma a soluţionat cererea formulată de Biroul Executorilor Judecătoreşti Asociaţi Stoica Constantin Adrian şi Stoica Constantin Gabriela-Simona, prin executor judecătoresc Adrian Stoica Constantin, în dosarul cu numărul 12612/212/2011. Obiectul cererii era încuviinţarea executării silite „privind pe creditoarea Fin.Co.Ge.R.O.SpA şi debitorii Primarul Municipiului Constanţa şi Radu Ştefan Mazăre, în temeiul titlului executoriu reprezentat de sentinţa civilă nr. 1330 din 18.12.2007 pronunţată de Tribunalul Constanţa Secţia Comercială, Contencios Administrativ şi Fiscal, irevocabilă prin decizia civilă nr. 306/CA din 29.05.2008". „Analizând cererea formulată, prin prisma dispoziţiilor normative apreciate ca fiind incidente în cauză, instanţa constată că aceasta este întemeiată, urmând a fi admisă", au arătat judecătorii. Astfel, aceştia au spus că executorii judecătoreşti au solicitat încuviinţarea începerii executării silite faţă de debitor în temeiul titlului executoriu reprezentat de sentinţa civilă. „Constatând că înscrisul în temeiul căruia se solicită încuviinţarea executării reprezintă un titlu executoriu, iar potrivit disp. art. 372 Cod procedură civilă executarea silită se va efectua numai în temeiul unei hotărâri judecătoreşti ori altui înscris care, potrivit legii, constituie titlu executor, instanţa va admite cererea şi va dispune încuviinţarea executării silite". Rămâne de văzut dacă executarea silită a lui Mazăre şi a Primăriei Constanţa va rămâne în picioare şi la finalul procesului privind contestaţia la executare, care se va judeca în această toamnă, tot la Judecătoria Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii