Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:20 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ramificaţiile cazului „Bucur" Martor pentru propriul denunţător

ro

30 Aug, 2010 02:57 1156 Marime text
Răsturnări de situaţie în procesul lui Alexandru Ion, bărbatul care a reprezentat sfârşitul carierei de poliţist pentru comisarul Claudiu Bucur, din cadrul Secţiei Regionale Transporturi Constanţa. După ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins solicitarea lui Ion de a fi judecat în altă parte decât la Constanţa - unde a considerat că interesele locale ar putea afecta imparţialitatea judecătorilor - , Alexandru Ion va privi cum soarta lui depinde de unul din oamenii pe care i-a dat pe mâna poliţiei.

Mai exact, magistraţii constănţeni au dispus citarea lui Dănuţ Mitiş ca martor în procesul lui Ion, Mitiş fiind la rândul său condamnat ca şi Bucur pentru mită, în urma denunţului formulat de cel pentru care trebuie acum să depună mărturie. După demascarea lui Bucur, care i-ar fi cerut o şpagă de 15.000 de euro prin intermediul lui Mitiş, Alexandru Ion a fost trimis, la rândul lui, în judecată, sub acuzaţia de înşelăciune. El este judecat alături de Vasile Novac şi Iulian Florea, în urma dosarului instrumentat iniţial tocmai de comisarul Bucur.

Pe urma rolelor de tablă

Cazul a debutat la Poliţia Transporturi Constanţa pe 21 noiembrie 2008, când poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale au primit şi înregistrat plângerea SC Mittal SA Galaţi cu privire la furtul a două role de tablă de 40 de tone, pe care le expediaseră către o societate din Portul Constanţa Sud Agigea, dar care nu ajunseseră la destinaţie. Iar asta, în ciuda faptului că firma care s-a ocupat de transportul tablei prezentase documente potrivit cărora cele două role au fost predate societăţii din port. Cercetările au demarat în forţă şi, în urma activităţilor efectuate de poliţişti, a ieşit la iveală faptul că cele două role de tablă au fost încărcate în maşina unei societăţi de transport din Galaţi. La volanul maşinii se afla gălăţeanul Vasile Novac, de 37 de ani. Toate bune şi frumoase, numai că, odată ieşit pe poarta firmei la care lucra, poliţiştii spun că omul a transportat rolele la o adresă din Galaţi, în loc să plece cu ele spre Portul Constanţa Sud Agigea. Abia apoi, Novac a pornit spre Constanţa, unde s-a înţeles cu Iulian Florea, gestionar al firmei care trebuia să primească tabla, având funcţia de şef de tură. Cei doi au stabilit ca Novac să aducă documentele de însoţire a mărfii, iar Florea să pună ştampila, deşi, culmea, tabla rămăsese ascunsă în Galaţi. Conform anchetatorilor, documentele falsificate au fost prezentate atât societăţii expeditoare, cât şi celei de transport, iar prejudiciul astfel produs se ridică la 133.000 de lei. Din fericire, cele două role de tablă au fost descoperite în incinta unei societăţi din Galaţi, iar prejudiciul a fost recuperat.

Şpaga lui Bucur

Iniţial, dosarul a fost instrumentat de comisarul Claudiu Bucur, care lucra la momentul acela la Poliţia Transporturi Constanţa şi care ar fi descoperit traseul tablei. Numai că, pe parcursul cercetărilor, se pare că, prin intermediul lui Dănuţ Mitiş, Bucur i-ar fi solicitat 15.000 de euro lui Alexandru Ion, astfel încât acesta să nu aibă probleme cu poliţia. Bucur a fost prins în momentul în care primea banii şi încarcerat în aceeaşi zi. Ulterior, el a fost condamnat la un an şi zece luni de închisoare, pentru luare de mită. Totodată, Mitiş a fost cercetat în libertate, pentru complicitate la luare de mită, şi a fost condamnat în cele din urmă la un an de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii