Rapotan şi Colidiuc, fără „fraţi de nume" Burlacii şi Catanii Poliţiei Române
Rapotan şi Colidiuc, fără „fraţi de nume": Burlacii şi Catanii Poliţiei RomâneSe spune că haina îl face pe om, dar la fel de bine s-ar putea spune, cel puţin în cazul oamenilor legii, că numele îl face pe poliţist. Nu o dată, vorbe precum „Vine X-ulescu!", spuse repede şi şoptit , au făcut să îngheţe în vine sângele infractorilor. Sau, cel puţin, aşa ar fi trebuit. Pe de altă parte, la Constanţa s-au întâlnit şi cazuri în care diverşi indivizi, profitând de asemănarea de nume, s-au dat drept rude ale unor poliţişti, pentru a obţine anumite favoruri sau servicii. În contextul în care numele poliţistului pare să fie la fel de important ca funcţia (sau ca haina), ZIUA de Constanţa vă prezintă o listă a celor mai des întâlnite nume din Poliţie, după cum sunt prezentate în secţiunea destinată „declaraţiilor de avere". Iar cu titlul de exemplu, precizăm de la bun început faptul că Poliţia Constanţa „găzduieşte" nu mai puţin de trei ofiţeri Tomescu!
În ceea ce priveşte numele actului şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, comisarul-şef Valentin Burlacu, putem spune că, în 2008, în Poliţie existau, la nivel naţional, 15 lucrători care purtau acest de familie, însă niciunul nu era de la malul mării. În 2009, numărul poliţiştilor „Burlacu" a fost de 24, dintre care cinci lucrau la Constanţa, iar în 2010 au fost înregistraţi 26 de oameni ai legii care purtau numele de familie precum cel al actualului şef IPJ Constanţa, în timp ce în inspectoratul constănţean existau doar doi „Burlacu". Anul acesta, în Poliţia Română îşi desfăşoară activitatea 16 oameni ai legii care au numele „Burlacu", niciunul de la Constanţa. Cel mai probabil, declaraţia de avere a comisarului-şef Valentin Burlacu, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, nu a fost înregistrată pe site-ul oficial al IGPR. Comisarul-şef Adrian Rapotan face însă notă discordantă! Site-ul oficial al Inspectoratului General al Poliţiei Române informează că, la nivel naţional, există un singur Rapotan, şi anume Adrian Rapotan, adjunct al inspectorului şef IPJ Constanţa. Comisarul-şef Camil Manea, actualul adjunct al şefului Poliţiei Constanţa, a avut, în anul 2008, la nivel naţional 48 de colegi cu numele „Manea", în timp ce în 2009 numărul acestora a ajuns la 49. La Constanţa îşi desfăşurau activitatea şapte poliţişti „Manea". În anul 2010, Poliţia Română număra, la nivel naţional, 58 de „Manea", 0 la Constanţa, iar în 2011 numărul acestora, la nivel naţional, a fost de 20. Şi în acest caz, datele din declaraţia de avere a comisarului-şef Camil Manea nu au fost prelucrate şi postate pe site-ul oficial al IGPR.
„Marea familie a poliţiştilor Popa"
Un alt nume cunoscut în IPJ Constanţa pare să fie cel al fostului inspector şef Dumitru Catană. Astfel, potrivit datelor oficiale, în 2008, la nivel naţional, în Inspectoratul General al Poliţiei Române şi-au desfăşurat activitatea 17 poliţişti „Catană", dar niciunul la Constanţa. În 2009 situaţia se schimbă. Dacă la nivel naţional, poliţiştii „Catană" atingeau cifra de 24, la IPJ Constanţa apare primul om al legii cu acest nume, respectiv Lina Catană, personal contractual. În 2010, „Catanii" din Poliţia Română au fost 22 la număr, iar în 2011 numărul acestora a scăzut la 13. În 2008, potrivit datelor puse la dispoziţie de site-ul oficial al Poliţiei Române, îşi desfăşurau activitatea zece oameni ai legii care purtau numele de „Tomescu", unul dintre ei fiind Ioan Tomescu, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor. În 2009, „Tomeştii" au ajuns la 19, în timp ce la Constanţa cifra acestora a urcat până la trei. În 2010, la nivel naţional au fost înregistraţi 15 poliţişti „Tomescu", dintre care unul este Ioan Tomescu, iar în 2011 numărul acestora a ajuns la opt. Precum comisarul-şef Adrian Rapotan, nici Dorin Colidiuc, fostul adjunct al şefului IPJ Constanţa, nu a avut „fraţi" de nume în Poliţie. În schimb, „familia" comisarului-şef George Dorel Popa, fostul inspector şef al IPJ Constanţa dă clasă tuturor celor prezentaţi mai sus. Astfel, în 2008, Poliţia Română avea, la nivel naţional, 161 de oameni ai legii care purtau acest nume, însă niciunul nu activa la Constanţa. În 2009, poliţiştii „Popa" au îngroşat rândurile până la 247, dintre care 23 desfăşurau activităţi la Constanţa. În 2010, la nivel naţional, au fost înregistraţi 228 de „Popa", iar în 2011 numărul acestora a ajuns scăzut până la 149.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp