Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:51 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ratat „la milimetru" sau protejat? Teşeleanu rupe tăcerea în legătură cu dosarul Portul

ro

25 Apr, 2012 02:19 3357 Marime text
Teseleanu_Iulian_Teseleanu_06_.jpgÎnlăturat (aparent) definitiv de la Vama Agigea, unde părea că ar fi domnit veşnic, Iulian Teşeleanu, fostul şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, trezeşte un deosebit interes când vine vorba despre celebrul dosar Portul, care incriminează corupţia din porturile şi vămile constănţene. Cu un grup infracţional ce ar fi acţionat în perioada mai 2010 - martie 2011, procurorii DNA par să-l fi „sărit" la numărătoare pe Teşeleanu. Atât din numărătoarea persoanelor acuzate, cât şi cu privire la martori. În replică, fostul şef al Vămii Agigea spune că nu a fost chemat niciodată la DNA cu privire la controversatul dosar Portul.

Totodată, este foarte interesant faptul că perioada monitorizată de DNA în porturile şi vămile constănţene a început în aceeaşi lună în care s-a decis transferul disciplinar al lui Teşeleanu la Vama Galaţi. Ceea ce a părut iniţial o sancţiune disciplinară, anume mutarea lui Teşeleanu la Galaţi, ridică în prezent multe semne de întrebare apropiaţilor cazului Portul, iar mai multe voci se întreabă la acest moment dacă, nu cumva, veşnicul şef al Vămii Agigea ar fi fost protejat prin acest transfer. La rândul său, Iulian Teşeleanu precizează că nu s-a pus niciodată problema vreunei protecţii, el aflându-se în proces cu Administraţia Naţională a Finanţelor Publice. Singurele menţiuni care par să îl privească pe fostul şef al Vămii Agigea în legătură cu dosarul Portul sunt cele care apar în declaraţia intermediarului vamal Abed Ibrahim El Desouki Othman Ayoub, „insider" în Vama Agigea, care le-a relatat pe larg anchetatorilor DNA despre corupţia din porturile şi vămile constănţene, aşa cum a perceput-o el.

„Campioană la amenzi"

„Ştiu că urmare a unei asocieri între Pilcă Aurelian şi Marius Făinărea, iar ulterior prin cooptarea lui Bogatu Eugen şi Teşeleanu Iulian, au luat fiinţă o serie de societăţi, dar cea mai importantă era SC Container Clearances Services (societate de comisionariat vamal). Totodată, aceştia coordonau şi controlau operaţiunile de import din Vama Constanţa Sud Agigea, prin intermediul acestei societăţi". De menţionat că, în niciun moment, nici Făinărea şi nici Teşeleanu nu s-au aflat în vizorul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Acelaşi intermediar vamal care a fost de acord să le povestească procurorilor anticorupţie cum stătea treaba în porturile constănţene a mai precizat că „iniţial, acel control şi coordonare au fost realizate de Pilcă Alin şi Marius Făinărea ulterior fiind cooptaţi Bogatu Eugen şi Teşeleanu". Insider-ul le-a mai spus procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie că „afirm acest lucru pe baza relaţiilor întreţinute cu aceştia, însă nu cunosc cum erau consemnate în actele societăţii acest lucru". Cu privire la aceste declaraţii, Teşeleanu spune că, dovadă că nu este şi nu a fost un apropiat al Container Clearance Services este faptul că, în perioada în care era şef al Vămii Agigea, firma era „campioană la amenzi" acordate de Autoritatea Vamală. „Container Clearance Services era un comisionar vamal la fel ca 80 de alte firme de acest gen", spune Teşeleanu. Instalat pe post fără probleme, Teşeleanu a fost suveran al Vămii Constanţa Sud Agigea până în luna mai 2010, când a fost transferat disciplinar la Galaţi. Coincidenţă, ancheta DNA cu privire la porturile şi vămile constănţene a început în aceeaşi perioadă. De menţionat că Iulian Teşeleanu nu figurează pe lista martorilor DNA în dosarul Portul.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii