Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:54 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Religie furata

ro

25 Sep, 2002 00:00 1061 Marime text

La Scoala 16, obiectul "Religie" nu este considerat important

Conducerea de la Scoala generala nr. 16 din Constanta a hotarat ca elevii de la doua clase de a opta pot sa nu mai studieze religia * In locul acestei discipline s-a optat pentru limbi moderne * Directorul scolii pretinde ca parintii elevilor de la cele doua clase au fost de acord cu aceasta modificare * Cu toate acestea, directorul Lucia Dusu nu are nici un document care sa dovedeasca acest lucru * Ordinul 3638/11.04.2001 al Ministerului Educatiei si Cercetarii spune ca elevii pot alege o alta disciplina in locul religiei, daca parintele sau un tutore legal hotaraste acest lucru, insa printr-o cerere scrisa

La Scoala generala numarul 16 din Constanta, directorul Lucia Dusu a hotarat ca disciplina Religie nu este importanta pentru doua clase de a opta. Astfel, ea a decis ca aceasta materie sa fie scoasa din orar. Cativa dintre parintii elevilor din clasele a VIII-a D si a VIII-a H au telefonat la redactie si au reclamat faptul ca odraslele lor nu mai au posibilitatea sa studieze religia.Pentru a verifica informatiile, am mers la Scoala generala numarul 16. Directorul Lucia Dusu a parut surprinsa de problema ridicata de noi si a incercat sa ne explice. Adica sa se scuze. Cele doua clase vizate au profil de limbi moderne intensiv. Elevii de la cele doua clase studiaza engleza si franceza. Directorul scolii ne-a declarat ca, anul trecut, la clasele care studiau intensiv limbile straine, elevii erau impartiti in doua grupe de cate 15, pentru a se putea lucra mai usor. Din cauza lipsei de fonduri, s-a renuntat la aceasta formula si, anul acesta, orele de limbi straine se fac cu toti elevii din clasa. Directorul Dusu ne-a spus ca elevii pot avea mai mult de 30 de ore pe saptamana, doar cu acordul parintilor. De aceea, directoarea pretinde ca a organizat o sedinta cu parintii, in care s-a discutat tocmai aceasta problema. Tot la acea intrevedere, numai cu parintii clasei a VIII-a H, li s-a propus acestora ca elevii sa renunte la ora de religie, pentru a avea programul mai lejer. Directorul scolii s-a scuzat, spunand ca programul este aglomerat si se invata in doua schimburi. Elevii care studiaza dupa-amiaza ies tarziu de la ore si de aceea s-a gandit sa le faca un program accesibil.

Directorul nu are nici un act

Necazul este ca, in momentul in care noi am mers la Scoala 16, directorul nu a putut sa ne prezinte nici un act cu semnatura parintilor, care sa ateste ca acestia au decis sa se renunte la religie. Ca sa ne convinga, directorul Dusu ne-a explicat ca disciplina religie face parte din "trunchiul comun". Iar clasele care studiaza limbile moderne intensiv vor avea "o ora extindere si una optional", ore trecute in catalog cu specificatia "aparte". Pentru a fi si mai convingatoare, si ca noi sa intelegem cat de implicata este ea, directorul Lucia Dusu ne-a relatat ca, sambata, a mers la consfatuirea profesorilor de limba franceza si ca acolo s-a discutat programa pentru disciplina respectiva. Directorul Dusu ne-a declarat ca a convocat o sedinta cu una dintre clase, a VIII-a H, in care le-a explicat parintilor situatia si ca acestia au ales sa se renunte la religie, in favoarea unei ore de limba moderna, pentru a nu se aglomera programul copiilor lor. Crezand ca, in asa fel, isi poate argumenta nevinovatia, directorul Lucia Dusu s-a decis sa ne arate textul Ordinului 3638 al Ministerului Educatiei si Cercetarii, din 11.04.2001. Acolo scria ca, "la solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorilor legal instituiti, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie, in aceasta ultima situatie elevul isi va alege, in locul disciplinei religie, o disciplina optionala". Din pacate pentru directorul Scolii 16, acest ordin al ministerului nu ii da dreptate, ci dimpotriva. In actul normativ este vorba despre optiunea personala a elevului, pentru care ar trebui sa hotarasca parintele sau tutorele legal, in nici un caz despre vreun demers al directorului scolii, care i-ar sfatui pe elevi sa refuze religia in favoarea altei discipline, pe care ar considera-o mai importanta. In al doilea rand, chiar daca ar fi vorba despre optiunea parintelui, aceasta ar trebui manifestata in scris, caci "Vorba volant". Lucia Dusu nu are nici un act care sa arate ca elevii din clasa a VIII-a H, singura cu care a vorbit, nu doresc sa studieze religia si nici cereri individuale care sa ateste ca parintii elevilor nu doresc ca odraslele lor sa studieze religia. Cu toate ca nici una dintre aceste conditii nu fusese respectata, cele doua clase nu au in orar obiectul cu pricina.

Cine se scuza, uneori se acuza

Pusa la colt, Lucia Dusu a incercat sa gaseasca scuze. Neexistand documente care sa ateste ca parintii elevilor de la cele doua clase care studiaza limbi moderne intensiv au considerat ca este oportun sa se renunte la religie, directorul a recunoscut ca exista o vina a scolii. Ea a acceptat ca, pana sa se elaboreze un astfel de act, religia ar trebui inclusa in orar, dar ca acest lucru nu s-a intamplat pentru ca orarul nu este definitiv. "Trebuie sa ne intelegeti ca avem profesori cu putine ore, care mai predau si la alte scoli si vor sa aiba orele in anumite zile ale saptamanii si de aceea orarul nu este gata", a spus ea. "Dar poate ca au avut religia luni, atunci cand nu s-au facut ore, pentru ca a fost deschiderea anului scolar", a incercat directorul o alta varianta. Inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean, Paloma Petrescu, ne-a spus ca o astfel de hotarare este ilegala. "Parintii pot hotari pentru copii, daca acestia vor studia sau nu religia, insa acest lucru trebuie consemnat in scris. Religia ca obiect de studiu nu poate fi insa scoasa din orar", ne-a declarat inspectorul general Paloma Petrescu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii