Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:16 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revista de front in pas alergator

ro

14 Mar, 2003 00:00 1004 Marime text

Criza de sinceritate la Baza 57 de la Mihail Kogalniceanu

Conferinta de presa la care au fost chemati ziaristi de la mai toate publicatiile nationale a fost un mare bluf * Pentru numai 20 de minute petrecute pe pista aeroportului jurnalistii au fost obligati sa astepte nu mai putin de doua ore * Dialogul cu ofiterii americani a fost, ca de obicei, nespectaculos * Totul s-a petrecut in mare graba, creand impresia ca aceasta intalnire cu presa a fost organizata la repezeala * Ofiterii americani si-au dat totusi silinta sa acorde atentie intrebarilor puse de ziaristi * In numai 30 de zile au fost cheltuiti nu mai putin de 3 milioane de dolari pentru imbunatatirea infrastructurii aeroportului * Aceste investitii spun clar ca Baza 57 va deveni suta la suta americana

In spiritul transparentei fata de evenimentele legate de activitatile trupelor americane stationate la Baza Aeriana 57 de la Mihail Kogalniceanu, oficialii americani au crezut de cuviinta sa organizeze o conferinta de presa in incinta aeroportului amintit. Gestul acestora are doua aspecte, unul este legat de faptul ca, in ultimul timp, presa a facut foarte multe speculatii pe seama a tot ce este legat de actiunile americanilor pe teritoriul judetului Constanta, iar celalalt aspect este unul ce se vrea mai domestic si care sa scoata in evidenta faptul ca opinia publica trebuie sa stie, chipurile, ca autoritatile militare nu au nimic de ascuns in legatura cu activitatile din acest perimetru militar.

Aeroportul militar - teritoriu american

Dupa o lunga asteptare in holul hotelului "Iaki" din Mamaia, ziaristii au fost imbarcati in doua autocare cu care se efectueaza regulat transportul militarilor americani si au fost dusi in directia Mihail Kogalniceanu. Ajunsi in dreptul intrarii in aeroportul militar, ziaristii au fost obligati sa stea in autocare si sa nu coboare din acestea mai bine de 30 de minute, din cauza conditiilor de securitate. Accesul ziaristilor in incinta aeroportului a fost posibil, cum e si normal de altfel, doar dupa un control amanuntit al bagajelor de mana, al buzunarelor si al hainelor acestora, fiind trecuti unul cate unul prin cadrul de detectare a metalelor si explozibililor. Gentile cu aparate foto sau cu agende si caiete de notite au fost trecute printr-un tunel cu camera cu raze X. In sfarsit ajunsi dincolo de bariere, s-a aflat cu stupoare ca toti jurnalistii s-ar fi aflat pe teritoriu american. De aici, pe o distanta de numai 100 de metri au fost suiti in alte doua autobuze si dusi in dreptul unui avion Hercules C130, parcat in fata unui hangar cu usile inchise. In fata avionului se aflau asezate doua steaguri: unul american, iar celalalt romanesc. Aici, reprezentantii presei au fost asteptati de doi ofiteri americani, colonelul Steven Dreyer, seful contingentului american stationat la Kogalniceanu, si comandorul Nye Tim, seful biroului de relatii cu presa, desemnat la Constanta. Cei doi au fost secondati de Robert Edward, purtator de cuvant al biroului de presa american. Locul unde a fost sustinuta asa-zisa conferinta de presa a fost izolat de restul aeroportului prin blocarea cailor de acces cu militari romani inarmati. Pe pista aeroportului au decolat in acest rastimp doua avioane grele de transport de tipul C141 Starlifter si C17 Globemaster. Alte 12 avioane Hercules C130 se aflau pe pista de parcare. Elicopterele americane MH 46 sau CH 43 nu se mai observau pe pista, americanii afirmand ca acestea s-ar afla in localitatea bulgareasca Sarafovo. La bulgari se pare ca se executa activitati identice cu cele de la Kogalniceanu.

Peisaje top-secret

De vazut, ziaristii au vazut numai ceea ce trebuiau sa vada, deoarece undeva, in departare, se aflau aglomerari de utilaje si masini din care militarii americani ne observau cu oarecare agitatie, semn ca prezenta noastra acolo incurca multa lume si ca trebuia ca toata aceasta mascarada sa se termine cat mai repede. Singurii nederanjati de prezenta noastra au fost cei aproximativ 100 de caini. Masini militare de tipul Hummer patrulau zona de separatie aflata in spatele militarilor inarmati pusi sa blocheze accesul ziaristilor in alte parti. Cateva zeci de containere aduse in urma cu cateva zile pe cale maritima in Portul Constanta Sud-Agigea se puteau observa asezate de-a lungul pistei. Unii soldati americani veneau din zona interzisa ziaristilor, indreptandu-se catre poarta aeroportului. Acestia erau dirijati sa ocoleasca perimetrul in care se aflau ziaristi, probabil de teama ca ar putea fi luati la intrebari. Interpelarile la care au fost supusi cei trei ofiteri americani ce ne-au fost prezentati au avut ca rezultat aflarea unor informatii cat de cat multumitoare pentru acele momente frustrante. Astfel, am aflat ca americanii au cheltuit de cand au venit, adica de o luna de zile, nu mai putin de 3 milioane de dolari. Pe ce anume au cheltuit acesti bani nu au vrut sa spuna. Dar tot ei au afirmat ca se lucreaza intens la reabilitarea cladirilor din Baza Militara 57, precum si a infrastructurii acesteia. Lucrarile de largire a pistelor de aterizare si decolare nu ar fi inceput deoarece, deocamdata, americanii sunt multumiti de starea actuala a acestora. In schimb, au tinut sa precizeze faptul ca o noua echipa de specialisti a sosit zilele trecute, pentru inspectarea minutioasa a acestor piste, fapt ce ne duce cu gandul ca, oricum, modificarile de care stiam noi se vor produce totusi. Totodata, se lucreaza cu utilaje la modernizarea unor drumuri de acces intre unitatea militara din apropiere si baza aeriana. Toate aceste investitii, la care se vor mai adauga sigur si altele scot in evidenta faptul ca americanii se vor stabili cu siguranta pentru mult timp la Kogalniceanu. Aproximativ 1.000 de militari se afla in baza, iar altii sunt asteptati sa soseasca zilele urmatoare. In randul soldatilor americani se afla si mai multe zeci de militari romani care au emigrat in SUA in urma cu mai multi ani si care s-au inrolat in armata americana. Cativa dintre acesti romani sunt folositi in prezent ca interpreti si ca traducatori. Dupa cele 20 de minute petrecute in aer liber pe pista aeroportului, asa-zisa conferinta de presa a fost finalizata brusc, toti ziaristii fiind invitati sa urce in autobuzele care i-au condus in afara aeroportului. Bineinteles ca toata lumea era nedumerita si enervata de acest circ, mai ales ca toti au observat ca intreaga aceasta trambalare semana, de fapt, cu un gest fortat din partea autoritatilor militare romane care au intentionat, fara succes, sa mai schimbe ceva in relatiile cu reprezentantii presei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii