Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:05 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a rupt „lantul de iubire" Sozanski a dat in judecata primaria lui Mazare

ro

09 Apr, 2010 03:19 3213 Marime text

cap_1.jpgFostul consilier juridic al primăriei a precizat că la mijloc este o sumă destul de mare, primită pe parcursul anului 2008, când era angajat al instituţiei

După ce Andrei Sozanski, fost consilier juridic al Primăriei Constanţa, a părăsit barca edilului Radu Mazăre şi a intrat în avocatură, „lanţul de iubire" pare să se fi rupt de tot între cele două părţi. La momentul de faţă, Sozanski i-a dat în judecată pe foştii săi angajatori, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Constanţa. Culmea, la baza litigiului dintre Andrei Sozanski şi Primăria Constanţa stă o decizie a Curţii de Conturi, prin care primele şi tichetele de vacanţă acordate angajaţilor primăriei au fost declarate nelegale.

Cu alte cuvinte, motivul pentru care avocatul pare să se fi întors împotriva celor alături de care a fost trimis în judecată în dosarul „retrocedărilor" este legat de primele de care a beneficiat în calitate de angajat al primăriei şi pe care instituţia s-a decis să le ceară înapoi, ca urmare a deciziei Curţii de Conturi. Acţiunea depusă de Andrei Sozanski împotriva foştilor săi angajatori a fost înregistrată pe rolul Secţiei contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Constanţa pe 2 aprilie, sub numărul 4134/118/2010, iar prima înfăţişare a fost fixată pe data de 26 noiembrie. În dosar, Andrei Sozanski are calitatea de reclamant, în timp ce Municipiul Constanţa prin Primar, Consiliul Local Constanţa, Primarul Municipiului Constanţa şi Primăria Municipiului Constanţa sunt pârâţi.

„Banii au fost încasaţi legal"

Contactat telefonic, Sozanski a precizat că litigiul a pornit de la decizia Curţii de Conturi Constanţa prin care sporurile şi tichetele cadou primite de angajaţii primăriei în 2008 au fost considerate nelegale. „Nu mi se pare normal ca decizia să se aplice retroactiv, ar fi normal să se aplice pe viitor, după ce s-a luat respectiva decizie la nivelul Curţii de Conturi, nu să se îndrepte împotriva angajaţilor care au beneficiat de aceste drepturi", a spus Sozanski. De asemenea, el a declarat că este vorba despre o sumă relativ mare, dar care reprezintă tichetele cadou şi sporurile pentru anul 2008. „Banii au fost încasaţi în mod legal, sunt bani plătiţi în baza unor texte de lege, în baza unor dispoziţii de primar, care erau considerate perfect legale la momentul respectiv", a precizat fostul angajat al Primăriei Constanţa. Pe cale de consecinţă, actualul avocat a dat în judecată instituţia unde a lucrat.

andrei_sozanski_-_site_neogen_2.jpgTichete cadou de şase miliarde

Este însă de menţionat faptul că, la rândul său, şi Primăria Constanţa s-a arătat total nemulţumită de decizia Curţii de Conturi prin care s-a decis că tichetele cadou şi sporurile acordate angajaţilor sunt nelegale. Astfel, încă din 29 ianuarie 2010, Primăria Constanţa s-a adresat Curţii de Apel, contestând decizia Curţii de Conturi prin care a fost obligată să plătească impozit pentru suma de 603.600 de lei, reprezentând contravaloarea tichetelor cadou oferite angajaţilor în luna aprilie 2008, tichete asimilate veniturilor obţinute din salarii. De altfel, punctul 5 al deciziei Curţii de Conturi atacate de primărie este cel care a sporit nemulţumirea angajaţilor, dat fiind că se referă la stabilirea întinderii prejudiciului creat prin plata sporurilor şi a altor drepturi salariale nelegale, dar prevede şi recuperarea acestora. După câte se pare, după ce Curtea de Conturi s-a întors împotriva primăriei, instituţia s-a întors, la rândul său, împotriva angajaţilor săi, solicitându-le banii înapoi, ceea ce i-a făcut şi pe angajaţi să reacţioneze.

Legătura cu dosarul retrocedărilor

Revenind la Andrei Sozanski, trebuie precizat că acesta este unul dintre cei 37 de inculpaţi din dosarul în care Radu Mazăre este judecat pentru fapte de corupţie privind retrocedările în baza Legii 10/2001. Referitor la acuzaţiile ce i se aduc în dosarul respectiv, Sozanski le-a catalogat, în urmă cu ceva timp, drept „nişte aberaţii". „N-au niciun fundament acuzaţiile din dosar, nu există nicio argumentare juridică, este o anchetă total lipsită de profesionalism", a spus fostul consilier juridic. Totodată, acesta a mai spus că „nu s-a lămurit nimeni cum a ajuns să fie vorba despre infracţiuni, nu s-a lămurit nimeni despre modul în care, probabil pe căi oculte, procurorii au ajuns la sumele fantastice pe care le-au stabilit drept prejudiciu. Nu a existat nicio expertiză în dosar". Rămâne de văzut cine va ieşi victorios din confruntarea Sozanski - Primăria Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • zama 09 Apr, 2010 11:09 bravo x,y, vad ca nu stiti ce inseamna in matematica xy , XY = BANI INAPOI 800 ANGAJATI. XY = CONDAMNARE 37 INCULPATI . Rezultat Z = XY 100% REPTATE .
  • y 09 Apr, 2010 06:44 bravo x!
  • x 09 Apr, 2010 00:30 mai ai de scris inca 800 de articole pe aceasta tema. si asta pt ca toti cei 800 de angajati ai Primariei au dat in judecata Primaria. dar cand nu ai ce sa mai scrii.....