Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:04 14 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Safta versus IPJ

ro

26 Aug, 2004 00:00 1213 Marime text

Scandalul din politie continua

Ieri dimineata, plangerile depuse de comisarul sef Nicolae Safta au fost inregistrate pe rolul Tribunalului Constanta * Tot ieri, Corpul de Control al MAI a comunicat ca, in urma controlului efectuat, decizia IPJ constanta este intemeiata * Fostul adjunct al Politiei Medgidia este hotarat sa apeleze la forurile internationale * Nicolae Safta va contesta si decizia MAI, solicitand un nou control de fond #

Scandalul legat de numele comisarului sef Nicolae Safta versus IPJ constanta este departe de a se finaliza. In cursul zilei de ieri, fostul adjunct al Politiei Medgidia, destituit pentru "management defectuos" in cazul Serban Pretor - SPP, a depus la Tribunalul Constanta doua plangeri prin care da in judecata IPJ Constanta. Ca o ironie a sortii (sau nu), tot ieri Corpul de Control al Ministerului Administratiei si Internelor a concluzionat ca decizia conducerii IPJ este perfect intemeiata. Prin urmare, comisarul sef Safta, care a iesit din spital luni dimineata, se afla, pentru moment, "la dispozitie", cu alte cuvinte a fost pus pe liber. Fostul ofiter de politie este, insa, hotarat sa nu se opreasca aici. Intervievat asupra modului in care dumnealui considera ca s-a efectuat controlul Ministerului, comisarul sef Safta s-a aratat deosebit de virulent la adresa superiorilor sai. "Nu stiu ce au verificat si cand au verificat, pentru ca eu ma aflam internat in spital. Nu mi s-a comunicat absolut nimic. Cei trei inspectori au venit la mine, mi-au pus exact 22 de intrebari de genul daca eram de serviciu, daca stiam ca sunt de permanenta, la cat timp am ajuns, cui am raportat s.a.m.d. Cand am intrebat ce se va intampla in continuare, mi-au raspuns ca voi afla din comunicatul Ministerului". Fostul adjunct al Politiei Medgidia sustine, insa, ca inspectorii care au efectuat asa - zisul control, in realitate au venit cu dispozitia primita "de sus" de a mentine decizia luata de IPJ. "Nu ma refer aici la domnul ministru Marian Saniuta care, dimpotriva, mi-a aratat tot sprijinul, ci la alte interese care exista", precizeaza Nicolae Safta. Prima din cele doua plangeri depuse ieri la instanta solicita suspendarea dispozitiei chestorului de politie Traian Jipa, seful IPJ Constanta, prin care a fost dispusa demiterea sa. Prin cea de-a doua cerere adresata instantei, Mihail Safta solicita constatarea nulitatii aceleiasi dispozitii, pentru urmatoarele considerente. In primul rand, afirma reclamantul, dispozitia atacata nu i-a fost adusa la cunostinta, a fost luata cu incalcarea dispozitiilor Codului Muncii si a legii privind statutul politistului. Dupa cum sustine reclamantul, decizia putea fi luata numai dupa ce el ar fi fost pus in discutia Comisiei de Disciplina, respectandu-i-se dreptul la aparare.

Safta, invinuit de MAI de abateri repetate

Pe viitor, comisarul sef Safta se asteapta la represalii din partea conducerii IPJ si a Ministerului de Interne. "Imi dau seama de consecintele faptului ca am avut indrazneala sa ii actionez in instanta, dar sunt decis sa apelez si la organismele internationale. Pentru ca, din pacate, ca sa obtii dreptate in Romania trebuie sa te adresezi, mai intai, forurilor internationale de aparare a drepturilor omului. Dar exista o cazuistica, am trei colegi care s-au judecat cu Ministerul, iar unul dintre ei a si castigat", afirma comisarul sef Nicolae Safta. Termenul de judecata in cele doua dosare va fi stabilit abia in cursul zilei de vineri. Reclamantul este, insa, decis sa conteste si decizia inspectorilor Corpului de Control al MAI, motiv pentru care va solicita un control de fond riguros. Potrivit unui comunicat al MAI, decizia Corpului de Control se intemeiaza pe faptul ca "ofiterul a tratat cu usurinta aspectele esentiale care tineau de cercetarea evenimentului", nu a identificat si audiat toti martorii, a incalcat regulile de procedura privind constituirea grupurilor de persoane pentru recunoasterea, de catre partea vatamata si martori, a suspectilor. Ofiterul a facut afirmatii publice repetate si nefondate in privinta competentei de solutionare a cazului, aspecte care au fost de natura sa distorsioneze realitatea si sa induca suspiciuni privind existenta unor "interese si interventii" pentru o solutie favorabila agresorilor. Dispozitia a fost comunicata oficial Politiei Medgidia vineri, 13 august a.c., ora 15,30. Cu toate ca in aceeasi zi, la ora 8.00, ofiterul s-a internat intr-un spital si nu a luat la cunostinta in scris despre masura administrativa, acest aparent viciu de forma nu modifica ratiunile de fond care au fundamentat decizia de eliberare din functie. Dupa cum sustine conducerea MAI, ofiterul de politie nu se afla la prima abatere de acest gen. In anul 1992, acesta a fost destituit, tot pentru "deficiente in actul managerial", din functia de sef al Politiei Municipiului Medgidia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii