Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:47 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SEEBRIG investeste in Constanta

ro

14 May, 2003 00:00 1025 Marime text

Drumuri si scoli reparate din fonduri internationale

Exercitiul international "Cornerstone-2003" va debuta, astazi, pe teritoriul Dobrogei * SEEBRIG, care organizeaza exercitiul, va contribui si la repararea unor drumuri si a altor utilitati publice * Desi nu se cunoaste valoarea tuturor lucrarilor care vor fi efectuate pe parcursul aplicatiei, numai armata americana va contribui cu peste 500.000 de dolari, iar cea romana cu aproape 250.000 de dolari * Pe parcursul exercitiului, care va dura doua luni, vor fi reparate scoli, drumuri, va fi construit un hangar si vor fi efectuate lucrari de modernizare a aeroportului

Incepand de astazi, odata cu sosirea tuturor fortelor participante, in mai multe localitati dobrogene se va desfasura aplicatia multinationala "Cornerstone-2003", care va dura, pe etape, pana pe data de 15 iulie, avand drept locatii Baza Aeriana 57 din Mihail Kogalniceanu, precum si Corbu, Capul Midia si Babadag. Exercitiul, care, in traducere libera, inseamna "Piatra de temelie", va avea loc sub egida Fortei Multinationale de Pace din Sud-Estul Europei (MPFESEE - Multinational Peace Force South-Eastern Europe) si este organizat de Brigada Sud-Est Europeana (SEEBRIG), Fortele de Geniu din Europa ale Corpului Infanteriei Marine Americane si Ministerul roman al Apararii Nationale. In aceasta aplicatie sunt antrenati aproape cinci sute de militari din statele membre ale NATO si partenere (Albania, Bulgaria, Grecia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Romania, Statele Unite ale Americii si Turcia), jumatate din efective fiind puse la dispozitie de tara noastra. Acesta este cel de-al treilea exercitiu de acest gen desfasurat de Forta de Geniu a Coalitiei (CETFOR - Coalition Engineer Task Force), care include subunitatea de geniu a SEEBRIG, precum si subunitati genistice ale Fortelor Armate ale SUA si Romaniei, primul desfasurandu-se in Albania acum doi ani, iar penultimul in Bulgaria, anul trecut. Intreaga aplicatie din Dobrogea va fi condusa de un Comandament avand in frunte trei co-directori, respectiv locotenent-comandorul David Budak, comandant al exercitiului, colonelul Vasile Mihai si Georgios Mihai.

Calamitati imaginare

Potrivit scenariului, in Europa de Sud-Est au avut loc o serie de cutremure cu epicentrul in Vrancea, la 200 de kilometri de Bucuresti. Undele seismice au traversat sud-estul tarii, afectand mai multe judete, printre care si Tulcea si Constanta. Cutremurele au produs pagube importante infrastructurii de transport, sistemelor de telecomunicatii si de aprovizionare, utilitatilor publice si proprietatilor private din zona. Cea mai grava situatie se inregistreaza in judetele Dobrogei, unde efectele cutremurelor au fost coroborate cu o furtuna pe mare, porturile suferind pagube importante, ca si Aeroportul Mihail Kogalniceanu. Din cauza seismului a mai fost afectat si Combinatul chimic de la Navodari, iar substantele chimice, deosebit de periculoase, s-au deversat si infiltrat in pamant. Populatia locala nu poate folosi resursele de apa, o parte a fortelor din SEEBRIG incepand deja sa lucreze pentru anihilarea dezastrului. Comitetul Politico-Militar de Coordonare (PMSC) a autorizat SEEBRIG sa activeze si sa detaseze Forta de Geniu pentru a oferi ajutor umanitar si pentru a sprijini organizatiile internationale care lucreaza in zonele afectate. SUA au fost de acord sa trimita forte de geniu apartinand Comandamentului American din Europa pentru a contribui la repararea obiectivelor afectate, construirea unora noi si acordarea de ajutor umanitar. Este constituita o Forta Multinationala de Geniu (CETFOR), compusa din trupe de geniu ale Comandamentului American din Europa si Forta de Geniu a SEEBRIG.

Fortele de Geniu repara tot

Trupele celor sapte natiuni participante la aplicatia multinationala "Cornerstorne-2003" vor fi dislocate la Brigada 34 Mecanizata Mihail Kogalniceanu, unde este stabilit si comandamentul, precum si la Vadu si Poligonul Babadag, judetul Tulcea. CETFOR face o analiza a infrastructurii si a celor necesare in urma calamitatilor abatute asupra localitatilor Mihail Kogalniceanu, Capul Midia, Corbu si Babadag. Daca segmentul cu dezastrul natural este pur si simplu fictiune, problemele celelalte devin deja reale. Aceasta inseamna ca trupele de geniu apartinand SEEBRIG incep sa refaca infrastructura de la aeroport, respectiv efectuarea drumurilor de acces, extinderea pistelor de decolare-aterizare, precum si construirea unui hangar de tip american, in vederea depozitarii ajutoarelor pentru populatia civila. La Poligonul de la Babadag se va face un put de mare adancime, iar la Vadu va fi reparata o scoala, se va repara drumul de acces catre scoala in comuna Corbu. Totodata, vor fi identificate cateva constructii pentru o eventuala demolare la Capul Midia, precum si diverse drumuri, poduri si utilitati publice care necesita reparatii imediate. Potrivit declaratiei colonelului Vasile Mihai, unul dintre cei trei co-directori ai exercitiului, "armata americana va investi, numai partea ei, peste cinci sute de mii de dolari in lucrarile pe care le va efectua, armata romana - peste 250.000 de dolari, suma totala urmand sa fie cunoscuta abia la terminarea aplicatiei".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii