Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:40 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sergent major cercetat in libertate pentru trafic de droguri

ro

13 Mar, 2010 03:53 2493 Marime text
cap_8.jpgGabriel Ichimuţă, sergentul major din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean depistat având asupra sa o cantitate de 50 de grame de haşiş, a fost pus în libertate, cu interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu.

În faţa judecătorilor Curţii de Apel Constanţa, Cătălin Filişan, avocatul jandarmului, a pledat pentru eliberarea clientului său, dat fiind că nu reprezintă un pericol pentru ordinea publică, aşa cum au apreciat procurorii DIICOT, dar şi instanţa care a admis iniţial propunerea de arestare. „Clientul meu beneficiază, indubitabil, de prevederile articolului 16 din Legea 143/2000 privind combaterea traficului de droguri. Instanţa va observa că Gabriel Ichimuţă a avut o atitudine sinceră şi a cooperat cu organele de anchetă, el fiind cel care a sunat-o pe persoana de la care avea drogurile, stabilind o întâlnire cu aceasta, ceea ce a dus la prinderea sa", a argumentat avocatul. Astfel, dacă s-ar face aplicarea articolului 16 în cazul jandarmului, limitele de pedeapsă prevăzute în cazul infracţiunii de care este acuzat ar scădea la jumătate, ceea ce ar însemna pedepse cuprinse între un an şi jumătate şi şapte ani de detenţie. Dat fiind că arestarea se poate cere de către procurori când fapta este prevăzută cu o pedeapsă cu închisoarea mai mare de patru ani, iar pedeapsa în cazul concret al lui Ichimuţă ar fi redusă la jumătate faţă de limitele normale prin aplicarea articolului 16, acesta nu mai poate reprezenta un argument determinant pentru arestare, fiind aproape de pragul limită. De asemenea, avocatul, dar şi jandarmul au subliniat faptul că drogurile nu reprezentau o afacere pentru Ichimuţă, el nefiind cel care primea banii pentru haşişul comercializat de prietenul său şi neavând vreun câştig sau beneficiu material din aceasta. În plus, apărătorul a argumentat că jandarmul ar trebui să beneficieze de egalitate de tratament cu ceilalţi suspecţi în cauză, pentru care nu s-a făcut propunere de arestare, dar faţă de care nici nu a fost luată vreo altă măsură preventivă, respectiv interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu sau ţara. „Simpla calitate de jandarm a clientului meu nu poate atrage cu sine o implicită stare de pericol social concret pe care acesta l-ar reprezenta pentru ordinea publică", a pledat avocatul. De asemenea, acesta a mai spus că Ichimuţă doar şi-a ajutat un prieten din Spania, acesta din urmă fiind adevăratul deţinător al narcoticelor, sergentul major neavând în niciun moment posesia drogurilor. În replică, procurorul DIICOT a precizat: „ajuţi un prieten să care mobila, nu să încalce legea". În urma deliberărilor, judecătorii Curţii de Apel Constanţa au admis recursul declarat de Ichimuţă şi au dispus cercetarea sa în stare de libertate, înlocuind măsura arestului preventiv cu obligarea de a nu părăsi localitatea de domiciliu. Decizia este definitivă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • un oarecare cetatean 13 Mar, 2010 17:10 Nu este normal,si eu sunt jandarm, dar consider ca nu se justifica judecarea sa in stare de libertate.Noi, ceilalti, ne sacrificam si viata de familie si timpul liber pentru ca cetateanul sa vada ca este aparat de infractori si el, care a avut un loc de munca bun, ne face de rusine institutia!Cum adica nu a fost posesor de droguri,nu au fost gasite asupra lui? Rusine, inca o data justitiei romane ca procedeaza astfel! La puscarie cu el! Oare cati adolescenti au cumparat droguri de la el? Si el nu este un pericol public...? Ha,ha,ha...