Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:05 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Serghei Gorbunov in varianta... canadiana

ro

06 Feb, 2009 02:37 12475 Marime text

iusein.jpgTribunalul Constanţa a eliberat un deţinut condamnat la 18 ani pentru omor

Cazul Serghei Gorbunov are corespondent şi la Constanţa. Şocant sau nu, în anul 1995, Tribunalul Constanţa a eliberat un deţinut condamnat la 18 ani pentru omor şi i-a permis să plece în... Canada.

În anul 1992, doi indivizi s-au luat la bătaie undeva în faţa barului Melody din Mamaia. Unul era Mihai Tudoraşcu, un tânăr practicant de lupte greco-romane, în vârstă de numai 22 de ani, iar celălalt un oarecare Valentin Caravană. Cei doi s-au îmbrâncit, şi-au cărat reciproc pumni şi picioare şi, la un moment dat, Tudoraşcu l-a împins pe celălalt. Adversarul a căzut în apa de sub podeţul situat în faţa clubului. Luptătorul l-a lăsat să zacă acolo şi a plecat liniştit în treburile lui. Nu ştia că, o jumătate de oră mai târziu, avea să fie mort. Furios, Caravană a ieşit din apă şi şi-a chemat în ajutor doi prieteni. Unul era Givan Iusein, născut în 1969, despre care existau informaţii că făcea parte dintr-o reţea de traficanţi de droguri, un individ cu mulţi bani, iar celălalt, un turc. Auzind că tovarăşul lor a suferit o atare umilinţă, cei doi s-au înarmat cu bâte şi cuţite, au urcat într-un taxi şi au pornit prin staţiune, în căutarea lui Mihai Tudoraşcu. L-au găsit la intrarea în Castel, care, pe vremea aceea, era doar restaurant. L-au tăiat cu cuţitele şi l-au lovit cu bâtele până l-au lăsat fără suflare. S-au potolit numai când au văzut că tânărul este o masă însângerată de carne. Nimeni nu a îndrăznit să intervină, deşi era iunie şi staţiunea forfotea de turişti. Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au pornit în căutarea făptaşilor. I-au prins repede. Inclusiv taximetristul care îi transportase la locul faptei a fost identificat şi reţinut. Autorii au fost judecaţi şi condamnaţi la câte 18 ani de închisoare pentru omor, iar taximetristul a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare. Singurul care şi-a ispăşit pedeapsa, până la momentul de faţă, a fost taximetristul. Individul de etnie turcă participant la faptă a beneficiat de mai multe întreruperi, astfel că, la această oră, se află încă în penitenciar.

Via Canada

De-a dreptul hilară este situaţia lui Givan Iusein. În vârstă de 23 de ani la data comiterii omorului, acesta avea dublă cetăţenie, română şi canadiană, părinţii săi fiind demult stabiliţi peste ocean. Individul a formulat cereri peste cereri de întrerupere a executării pedepsei şi, la un moment dat, a reuşit. În anul 1995 a fost pus în libertate de Tribunalul Constanţa. Potrivit lui Gheorghe Giuliano, directorul adjunct al Penitenciarului de Maximă Siguranţă Poarta Albă, Iusein, asemeni lui Serghei Gorbunov, a fost eliberat pe motive medicale, în urma unei expertize întocmite de Institutul de Medicină Legală Mina Minovici din Bucureşti. Contactat telefonic, adjunctul penitenciarului a refuzat să precizeze diagnosticul în baza căruia a fost eliberat Givan Iusein, menţionând sec că nu dispune de motivarea sentinţei judecătoreşti (?) şi, chiar dacă ar avea o astfel de motivare, nu o poate face publică fără acceptul pacientului. Condamnatul a fost iniţial eliberat pentru trei luni. Pe motive medicale, întreruperea executării pedepsei a fost amânată de încă două ori, de fiecare dată câtre trei luni. Ultima sentinţă de prelungire, are numărul 36, din 12 martie 1996. La expirarea ultimei prelungiri, Iusein a dispărut. A plecat în Canada şi dus a fost. Nu s-a mai întors niciodată la penitenciar şi nu a mai pus piciorul în România. De atunci, poliţiştii din cadrul Compartimentului Urmăriţi încearcă în zadar să-l readucă în ţară. Greu de crezut însă că statul canadian îşi va extrăda propriul cetăţean. Givan Iusein, acum în vârstă de 40 de ani, a fost dat iniţial în urmărire generală, apoi internaţională. A fost localizat în Canada. De-a lungul anilor, autorităţile canadiene au evitat însă să dea un răspuns direct, cerând tot felul de informaţii, ba cu privire la faptă, ba cu privire la autor. Ultimul răspuns a fost primit, prin Interpol, în luna ianuarie 2009. Statul canadian explica autorităţilor române că încă nu s-a luat nicio decizie cu privire la extrădare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii