Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:16 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Serviciul Secret al Ambasadei SUA, în sprijinul anchetatorilor români Cine a fost dus la arestare la finele percheziţiilor DIICOT derulate şi în Constanţa

ro

19 Nov, 2012 03:34 5194 Marime text
Instanţa a respins ca nefondată propunerea de arestare preventivă faţă de Mihai Iordache şi de Cristinel Nicolae zis „Cristi Satana"

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au desfăşurat, în dimineaţa zilei de 14 noiembrie, 32 de percheziţii domiciliare. Concomitent, s-a desfăşurat câte o percheziţie în Italia şi Germania. În România, ofiţerii de la Crimă Organizată au „vizitat" câteva case din Bucureşti, Braşov, Prahova, Olt şi, bineînţeles, Constanţa. Câteva ore mai târziu, procurorii DIICOT au propus spre arestare preventivă 14 persoane, însă instanţa de judecată a decis încătuşarea doar a unora dintre cei luaţi în colimator. Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că ancheta în acest dosar a început în luna februarie a anului 2010 şi că presupusul grup infracţional era specializat în fraude cu carduri bancare şi infracţiuni informatice tip phishing şi înşelăciuni prin intermediul Internetului. Astfel, mai susţin anchetatorii, s-a creat un prejudiciu în valoare de aproximativ 1.000.000 de euro.

În dimineaţa zilei de 14 noiembrie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti au anunţat destructurarea unui grup infracţional organizat transfrontalier, constituit din 29 de persoane, specializat în săvârşirea de infracţiuni prin intermediul sistemelor şi reţelelor informatice. În acest sens, procurorii DIICOT, împreună cu autorităţile judiciare germane şi italiene, efectuează în cauză, simultan şi coordonat, un număr de 32 de percheziţii domiciliare în municipiile Bucureşti, Constanţa şi Ploieşti, precum şi pe teritoriile Germaniei şi Italiei. „În fapt, se reţine că membrii grupării au acţionat în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale din activitatea de confecţionare/deţinere de echipamente artizanale destinate falsificării instrumentelor de plată electronică. Dispozitivele erau confecţionate pe teritoriul României, transportate prin intermediul unor firme de curierat pe teritoriile Germaniei şi Italiei şi comercializate către alte persoane, în vederea desfăşurării de activităţi de skimming.

Datele cardurilor astfel obţinute erau utilizate pentru inscripţionarea de carduri blank şi ulterior pentru efectuarea de retrageri frauduloase de numerar de la ATM-uri sau efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase la POS-uri, în state ale Uniunii Europene. (...) Învinuiţii au lansat atacuri de tip «phishing», vizând clienţii şi utilizatorii legitimi ai serviciului de plată on-line Paypal, în vederea obţinerii frauduloase atât a datelor de autentificare/login (respectiv conturi de utilizatori şi parolele aferente) la nivelul platformei on-line cât şi a datelor confidenţiale privind cardurile bancare ataşate conturilor. O altă componentă a activităţii infracţionale a vizat inducerea în eroare a mai multor părţi vătămate, cu ocazia unor licitaţii fictive organizate pe site-uri de profil", conform Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Mai mult decât atât, presupuşii membri ai grupării ar fi fost sprijiniţi de către un agent de poliţie în cadrul Serviciul de Investigaţii Criminale - Sector 6 Bucureşti.

Acesta ar fi pus la dispoziţia grupării datele de stare civilă aparţinând unui număr de 55 de cetăţeni români, obţinute prin interogarea bazei de date informatice privind evidenţa persoanelor, în scopul utilizării acestor date în cadrul activităţii infracţionale, pentru falsificarea de cărţi de identitate şi deschiderea frauduloasă de conturi bancare/conturi de paypal. La câteva ore după percheziţii, DIICOT a formulat 14 propunerii de arestare preventivă, pe care le-a înaintat Tribunalului Bucureşti. Ulterior, instanţa de judecată a decis încătuşarea doar a unora dintre cei luaţi în colimator. Concret, spre arestare au fost propuşi următorii: Daniel Ionel Băluţă, Andrei Dumitrescu, Virgil Dumitrescu, Mihai Iordache, Florentina Nicoleta Trandafir şi Cristinel Nicolae. Ulterior, Tribunalul Bucureşti a admis, în parte, propunerea de arestare formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României - DIICOT, dispunând arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpaţilor Daniel Ionel Băluţă zis „Biloi", Andrei Dumitrescu, Virgil Dumitrescu zis „Cunta" şi Florentina Nicoleta Trandafir. Totodată, instanţa a respins ca nefondată propunerea de arestare preventivă faţă de Mihai Iordache şi faţă de Cristinel Nicolae zis „Cristi Satana".

Lotul II

În cel de-al doilea dosar, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală i-au propus spre arestare pe George Octavian Poroineanu, Cristian Smeu, Marian Grigorescu, Costin Filip Bijutescu, Nicu Marius Tararache, Vasile Daniel Pohor, Ionuţ Enciu şi pe Adrian Florin Munteanu. Faţă de cei mai sus precizaţi, judecătorii bucureşteni au admis propunerea organelor de anchetă şi au dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru 29 de zile. De menţionat că deciziile luate de Tribunalul Bucureşti au fost deja atacate cu recurs, la Curtea de Apel. Nu este de trecut cu vederea faptul că procurorii DIICOT au beneficiat, în această cauză, de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale - IGPR, al Serviciului Secret din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, al autorităţilor din Ungaria, Bulgaria, Germania, Italia, Olanda şi Franţa şi de colaborarea Companiei Ebay.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii