Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:53 14 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Slujba pentru PSD

ro

07 Jan, 2005 00:00 1182 Marime text

Boboteaza pe caldura

Pe un timp anormal de cald si de insorit, ieri, de Boboteaza, aproximativ sapte mii de persoane au fost prezente in Portul turistic Tomis, la slujba de sfintire a apei marii * Pentru a treia oara in ultimii trei ani, preotii Arhiepiscopiei au sustinut slujba de sfintire a apei marii cu spatele la apa * Intregul ritual s-a facut parca pentru cele cateva personalitati din cadrul administratiei locale, din noul PSD, printre care primarul Radu Mazare, prefectul Gheorghe Martin si viceprimarul Gabriel Stan * Pentru recuperarea celor trei cruci de lemn din apa s-au aruncat in valuri 37 de persoane, majoritatea scafandri de profesie si trei inotatori din public * Pentru prima oara lumea a protestat vizavi de faptul ca cei care s-au aruncat in ape dupa cruci nu au respectat traditia * Cei prezenti au comentat faptul ca o mare parte a temerarilor poarta costume de neopren si labe de scafandru si uita de traditie * Adevaratii castigatori au fost considerati trei tineri care s-au aruncat dezbracati in apele reci ale Portului Tomis * Tot pentru prima oara in ultimii trei ani carele de procesiune trase de boi, magari si cai au adus in Portul Tomis butoaiele de apa care erau goale * Instalatia de sonorizare adusa de Casa de Cultura apartinand CNSLR Fratia a compromis audierea slujbei * Ca niciodata la astfel de evenimente a fost un deficit de autoritati locale, singurii prezenti fiind doar primarul, vicele si prefectul * Pentru siguranta procesiunii au fost mobilizati peste trei sute de jandarmi alaturi de care au mai fost dislocati si politisti si gardieni publici

Pe o vreme insorita si cu peste opt grade Celsius in atmosfera, constantenii au participat la slujba de Boboteaza si la sfintirea apelor marii. Aproximativ sapte mii de credinciosi, ceva mai putini ca anul trecut, au participat, ieri, la procesiunea sarbatorii Botezului Domnului in Portul turistic Tomis. Ceremonia de praznuire a Bobotezei a inceput la Catedrala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel", unde, inca de la primele ore ale diminetii, s-au strans o multime de credinciosi care venisera sa participe la slujba religioasa. Dupa Utrenie a avut loc, intr-o atmosfera solemna, incarcata de duhovnicie, Sfanta Liturghie. Pe parcursul solemnitatii, strada Arhiepiscopiei a devenit neincapatoare, multi dintre enoriasi asezandu-se, pentru a astepta alaiul, de-a lungul falezei. Dupa definitivarea slujbei din Catedrala, un alai format din opt care trase cu boi, cai si magari, avand in fata o impresionanta garda militara si fanfara, au transportat catre Portul Tomis cele 16 budane din lemn de brad, care pentru prima oara in ultimii ani au fost golite de apa de catre enoriasi chiar din timpul stationarii lor in fata catedralei. Unii au interpretat acest semn ca o prevestire sumbra pentru noul an 2005. Pentru ca butoaiele au fost plimbate goale, superstitiosii au interpretat ca acest an va fi cumplit de secetos si sarac in recolte. Pentru ca in judetul Constanta nu mai exista boi de tractiune, animalele si carele au fost aduse de la Nifon, judetul Tulcea, iar magarii si caii din Valu lui Traian. Animalele erau impodobite cu ciucuri mari de culoare rosie, banderole tricolore, ramuri de brad, colaci si covrigi, iar stapanii, imbracati in costume populare. Cele opt budane erau insotite de calugari si tineri studenti ai Facultatii de Teologie imbracati in costume populare, fiecare reprezentand zona geografica din care provine viitorul preot.

Slujba compromisa de instalatiile CNSLR Fratia

Dupa slujba, credinciosii au parcurs in procesiune traseul de la Catedrala, pe faleza, pana in portul turistic. Alaiul avea in componenta fanfara marinei militare si un detasament de parada, care au adus onorurile cuvenite raclelor cu moastele martirilor Epictet si Astion de la Halmyris, dand in felul acesta si mai multa solemnitate evenimentului. Slujba de sfintire a apelor s-a desfasurat de pe o estrada in fata careia se afla amplasata o cruce din gheata. Pentru a putea fi auzita de toti credinciosii adunati in Portul Tomis, organizatorii procesiunii au apelat la serviciile angajatilor de la Casa de Cultura care este administrata de CNSLR Fratia filiala Constanta. Daca instalatiile audio au functionat bine in primele cinci minute ale slujbei, doi operatori aflati in fata pupitrului de comanda a statiei s-au apucat sa faca experimente cu microfoanele si cu liniile audio, fapt care a generat intreruperea repetata a amplificarii si sonorizarii. Nervozitatea in randul preotilor si al credinciosilor a atins niveluri maxime. Poate ca de fapt incidentul a fost provocat chiar de Providenta care, in opinia majoritatii credinciosilor, a pedepsit faptul ca slujba de sfintire a apei a fost sustinuta de preoti cu spatele la apa. La slujba de pe malul marii au fost, in comparatie cu anii trecuti, foarte putine oficialitati. Prezenti au fost doar cativa membri ai noului PSD, printre care primarul Radu Mazare, prefectul Gheorghe Martin si viceprimarul Gabriel Stan. Restul protipendadei a preferat sa se ascunda prin multime sau sa nu participe.

Multimea, impotriva neoprenului scafandrilor

Pentru enoriasii care au participat la slujba din port au fost pregatite peste 60.000 de sticle cu aghiazma mare, pe care le-a daruit acestora. Ca in fiecare an, si de aceasta data, in finalul slujbei, in apele sfintite ale marii au fost aruncate trei cruci din lemn. Pentru recuperarea crucilor s-au aruncat in apa 37 de persoane, majoritatea fiind scafandri profesionisti. Doar trei tineri, din randul credinciosilor au avut curajul si barbatia sa se arunce in apa marii dezbracati. Lumea a dezaprobat faptul ca organizatorii au permis concurentilor sa foloseasca costume de neopren si labele de scafandru pe o vreme atat de calduroasa. Insemnele crestinatatii au fost scoase din apa, asa cum era si de asteptat, de trei scafandri dotati pentru inot rapid. Toti participantii la competitie au fost premiati cu obiecte bisericesti, cei mai apreciati de public fiind insa cei trei inotatori care au sarit in apa doar in costum de baie. Odata cu scoaterea crucilor din apa s-au incheiat si sarbatorile religioase de iarna incepute la Sfantul Nicolae. Ordinea pentru intreaga procesiune a fost asigurata de peste trei sute de jandarmi ai Comandamentului Teritorial.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii