Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:07 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şpagă de 65.000 de lei pentru datorii? Cine este afaceristul cu mita pentru despăgubirile de la bulgari

ro

09 Apr, 2011 01:28 2335 Marime text
Ţinut în spatele gratiilor de mai bine de o lună, Victor Ciocoiu, suspectul şpăgii de sute de milioane de lei vechi vehiculate pentru despăgubirile de la bulgari, pare a fi un afacerist de seamă. Bucureşteanul figurează în actele oficiale, potrivit www.vrajitorul.eu, drept afacerist de seamă. Totuşi, se pare că în ultima vreme afacerile ar fi mers mai degrabă prost pentru bărbatul acuzat că s-a lăudat că ar putea interveni pentru urgentarea procedurii de despăgubire.

Conform aceleiaşi surse, pe numele bărbatului ţinut după gratii de magistraţii Curţii de Apel Constanţa ar fi înscrisă o garanţie reală mobiliară pentru suma de 20.000 de euro. Foarte interesant, garanţia urmează să expire în mai puţin de-o săptămână, mai precis pe 14 aprilie. Surse apropiate cazului spun că nu este exclus ca motivul pentru care individul să fi solicitat mita de sute de milioane de lei vechi ar fi fost acela de a-şi lichida datoria. Victor Ciocoiu a fost arestat pe data de 1 martie 2011, după ce reprezentanţii Serviciului Anticorupţie Constanţa al Direcţiei Generale Anticorupţie au anunţat prinderea sa în flagrant, în timp ce individul primea suma de 65.000 de lei de la o femeie căreia îi promisese, în schimbul banilor, să urgenteze procedura de acordare a despăgubirilor pentru persoanele strămutate din statul bulgar.

Are firmă de imobiliare

Prins cu mâţa în sac, Ciocoiu a căzut. Dar nu singur. Alături de bucureştean au fost trimişi în judecată pentru a răspunde penal pentru faptele lor şeful Postului de Poliţie Oltina, agentul şef Adrian Dragomir, un avocat din Baroul Dolj, Stelian Duţă, şi un „civil", Nicolae Anton. Foarte interesant, potrivit site-ului www.vrajitorul.eu, numele lui Victor Ciocoiu apare în firma Vic Imob SRL Bucureşti, înfiinţată în anul 2003. În prezent, domeniul principal de activitate al societăţii este reprezentat de „agenţii imobiliare". Potrivit Monitorului Oficial nr. 1775/2003, bucureşteanul închis la Constanţa pentru şpagă era asociat în firma cu pricina cu Elena Ciocoiu. La momentul respectiv, cei doi Ciocoiu au decis schimbarea sediului social al firmei din Bucureşti, strada Mureşană nr. 4 tot în Bucureşti, pe şoseaua Mihai Bravu, la numărul 450. De asemenea, s-a decis înfiinţarea unui punct de lucru în Bucureşti, pe strada Burebista nr. 1, unde firma urma să desfăşoare activităţile legate de agenţii imobiliare. Câteva luni mai târziu, dar tot în 2003, cei doi Ciocoiu, în calitate de asociaţi în cadrul SC Vic Imob SRL, au decis, potrivit Monitorului Oficial nr. 3294, să înfiinţeze un nou punct de lucru al societăţii, în Bucureşti, pe şoseaua Iancului, la numărul 39, unde de asemenea urmau să se desfăşoare activităţi legate de agenţiile imobiliare. În ceea ce priveşte garanţia reală mobiliară înscrisă pe numele lui Ciocoiu, aceasta datează din 14 aprilie 2006, creditor fiind Banca Transilvania, Sucursala Bucur Obor. Potrivit sursei citate, în baza documentului respectiv s-a constituit un gaj asupra sumei lunare de 2.570,4 lei, pentru a fi achitat un credit de 20.000 de euro acordat lui Victor Ciocoiu, pe data de 5 aprilie 2006.

Mită de 129.000 de lei

Revenind la firma Vic Imob SRL, este de menţionat că societatea nu are bilanţul anual depus la Registrul Comerţului pentru anii 2006, 2007 şi 2008, în 2009 raportând cifre mai degrabă înspăimântătoare pentru o afacere. Astfel, conform sursei citate, în anul 2009 societatea a avut o cifră de afaceri de 9.705 lei, un angajat, profit net 0, datorii totale de 173.345 de lei şi o pierdere netă de 33.883 de lei. În ceea ce priveşte acuzaţiile care i se aduc bucureşteanului de către procurorii DNA Constanţa, acestea sunt de trafic de influenţă. Conform DNA, în luna octombrie 2010, acesta i-ar fi pretins denunţătoarei Toader Boniţa procente (reprezentând în total circa 129.000 de lei) din despăgubirile pe care aceasta urma să le obţină de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. Banii urmau să fie acordaţi în baza Legii 9/1998, iar Ciocoiu ar fi cerut suma respectivă „în schimbul exercitării influenţei pe care a pretins că o avea pe lângă funcţionarii din cadrul acestei instituţii, pentru a obţine urgentarea soluţionării dosarului şi virarea în contul denunţătoarei a sumei de bani". Din cei 129.000 de lei solicitaţi, Victor Ciocoiu a primit efectiv, pe 15 noiembrie 2010, 39.400 de lei, şi suma de 65.000 de lei, pe 28 februarie 2011. În urmă cu două zile, magistraţii Curţii de Apel Constanţa au decis menţinerea stării de arest dispusă în cazul afaceristului bucureştean, respingând ca nefondată solicitarea sa de eliberare provizorie sub control judiciar. Procesul lui Ciocoiu se va desfăşura pe data de 21 aprilie la Curtea de Apel Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii