Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:13 27 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Supravegheat de IPJ Constanţa Afaceristul Ferţu, „tovarăşul" poliţiştilor, eliberat de judecători

ro

27 Sep, 2010 00:47 1627 Marime text
cap_2.jpgLuat pe sus - la propriu şi la figurat - de procurorii anticorupţie, sub acuzaţia că ar fi prejudiciat statul român cu circa 4,6 milioane de euro, afaceristul Alexandru Ferţu, de la care oamenii legii aşteptau să tragă după el nume grele din Poliţia Transporturi Constanţa şi Garda Financiară Constanţa, a avut parte de o surpriză plăcută, la Tribunalul Bucureşti. Încarcerat pentru mai puţin de-o săptămână, Ferţu a fost pus în libertate de judecătorii Tribunalului Bucureşti, aceştia respingând propunerea de arestare preventivă formulată pe numele lui de procurorii Structurii centrale a DNA.

În schimb, instanţa din Capitală a considerat că Ferţu nu reprezintă un pericol public, astfel încât ar putea fi cercetat în stare de libertate. Totuşi, pentru a garanta buna desfăşurare a urmăririi penale şi a se asigura că afaceristul nu se va sustrage anchetei, judecătorii Tribunalului au luat faţă de Alexandru Ferţu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara. Concret, Tribunalul Bucureşti a admis recursul declarat de Alexandru Ferţu împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 1, prin care a fost admisă propunerea de arestare preventivă formulată împotriva sa de Direcţia Naţională Anticorupţie. Instanţa de recurs a casat hotărârea Judecătoriei Sectorului 1 şi, în urma rejudecării, a dispus respingerea propunerii de arestare. În acelaşi timp, dat fiind că există anumite suspiciuni care planează asupra afaceristului constănţean, Ferţu are interdicţia de a părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile.

Nu are voie să poarte arme

În acest interval, „particularul" Ferţu trebuie „să se prezinte la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată de câte ori este chemat, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, conform programului stabilit, de câte ori este chemat, dar şi să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei". Totodată, instanţa i-a interzis şi să deţină, să folosească şi să poarte vreo categorie de arme. Organul de poliţie desemnat cu supravegherea lui Ferţu este Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa. În acest context, Alexandru Ferţu a fost pus în libertate. În propunerea de arestare formulată pe numele său de procurorii anticorupţie, aceştia au arătat că în perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2009, afaceristul, în calitate de administrator al SC Miga Trans SRL, „a evidenţiat în documentele contabile operaţiuni fictive sau cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, având ca urmare decontarea, în mod ilegal, a taxei pe valoarea adăugată în valoare totală de 19.424.062 de lei, echivalentul a aproximativ 4.600.000 de euro". Pentru a recupera sumele pe care se presupune că le-ar fi subtilizat Ferţu, anchetatorii i-au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile, imobile şi a conturilor bancare, în vederea recuperării prejudiciului. Pe de altă parte, potrivit datelor oficiale, SC Miga Trans SRL se află în insolvenţă şi este sub incidenţa Legii 85/2006. Societatea se ocupa cu transporturile rutiere de mărfuri, iar asociat unic şi administrator este Ferţu. Firma a fost înfiinţată în 2004, de Mihail Mihai şi de Stelian Dan Garofil, pentru ca în 2008 cei doi să se retragă şi să îi cesioneze acţiunile lui Alexandru Ferţu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii