Surprize peste surprize Fost şef al Serviciului Operaţiuni Speciale, martor în dosarul Portul
Surprize peste surprize:Fost şef al Serviciului Operaţiuni Speciale, martor în dosarul PortulTrimis în instanţă după mai bine de un an de anchetă, dosarul „Portul" nu încetează să uimească prin ramificaţiile care mai de care mai surprinzătoare pe care procurorii DNA le-ar fi constatat în urma investigaţiilor. În contextul în care comisari-şefi de poliţie - din structuri oarecum renumite pentru o aşa-zisă tradiţie portuară precum Poliţia Transporturi sau Poliţia de Frontieră - au fost suspectaţi că ar fi făcut parte dintr-un presupus palier de protecţie „anti-law enforcement", nici Operaţiunile Speciale de la Constanţa par să fi scăpat de briciul DNA. Mai exact, în rechizitoriul procurorilor de la Anticorupţie este menţionat chiar fostul şef al structurii, urmând chiar ca acesta să fie audiat în proces. În timp ce, aşa cum arătam în ediţiile anterioare, respectivii comisari-şefi au fost scoşi de sub urmărirea penală, şeful cu pricina are calitatea de martor în cauză.
Potrivit rechizitoriului DNA, la data de 15 iulie 2010, „învinuitul Iordănescu Marian-Ionuţ a negociat cu numitul Cornel Ionescu reducerea comisioanelor percepute de cel dintâi, precum şi a sumelor date cu titlu de mită lucrătorilor vamali de la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea, de către un client al SC Marinco SRL, pentru introducerea în ţară a unor mărfuri". La data de 16 iulie 2010, mai arată organele de anchetă, învinuitul Marian-Ionuţ Iordănescu i-ar fi sugerat lui Cornel Ionescu faptul că ar fi bine ca operaţiunile vamale pentru care a intervenit cu o zi înainte să se desfăşoare în regim de tranzit vamal". Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie mai arată că la insistenţele învinuitului Cornel Ionescu, fost ofiţer de poliţie, Marian-Ionuţ Iordănescu, ca şi comisionar vamal, ar fi preluat un client. „(...) În final, clientul a fost preluat, iar operaţiunile vamale au decurs în sistem de tranzit, dar prin darea de mită (...). (...) Învinuitul Cornel Ionescu îi dă inculpatului Iordănescu Marian-Ionuţ numărul de telefon al inculpatului Pătraşcu Adrian Sorin, ofiţer de poliţie, adjunct şef Grup de Nave în cadrul IGPF, în scopul ca acest să îi asigure protecţia necesară desfăşurării activităţii sale ilicite în legătură cu clientul respectiv", conform rechizitoriului DNA.
Protecţie de nivel înalt, ori vorbe goale?
Organele de anchetă mai susţin că „în protejarea intereselor ilicite legate de clientul recomandat de învinuitul Cornel Ionescu urma să fie angrenat şi un alt lucrător de poliţie: Cucoş Aristidi (zis Didi), la data respectivă şef Operaţiuni Speciale". Un alt om al legii care apare în cercetarea DNA este Cornel Roşu, învinuit. Despre acesta, procurorii spun că, pe când era şef al Serviciului de Combatere a Infracţionalităţii Transfrontaliere din cadrul Poliţiei de Frontieră Constanţa, s-ar fi informat de la Marian-Ionuţ Iordănescu care este valoarea unei mite. În rechizitoriul procurorilor de la DNA se mai arată că Iordănescu a avut o convorbire telefonică, la data de 2 august 2010, cu Didi, însă din conţinutul ei nu rezultă existenţa elementelor constitutive ale unei infracţiuni de dare de mită faţă de Marian-Ionuţ Iordănescu, astfel încât s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a acestuia sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită. Revenind la Cucoş Aristidi, fostul şef al Operaţiunilor Speciale nu a fost pus sub acuzare în dosar, are doar calitatea de martor şi apare în tabelul cu porecle (Didi) întocmit de DNA.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp