Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:05 13 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teapa de 30 de milioane la casa de schimb valutar a firmei Euro Finance

ro

20 Jan, 2005 00:00 9592 Marime text

Pagubitii cred ca politistii isi iau lunar tainul de la teparii bulgari

Familia Narla a fost inselata cu 30 de milioane de lei de o casa de schimb valutar din plin centrul municipiului Constanta * Euro Finance a aplicat un comision mascat de 8%, afisand o rubrica suplimentara pentru cumpararea cecurilor * Acestea insa nu pot fi vandute, in Romania, la amaratele case de schimb valutar, intrucat nu exista un cadru legal care sa reglementeze tranzactiile de gen * Casiera de la Euro Finance le-a comunicat verbal sotilor Narla un curs de schimb, iar dupa ce i-a tepuit, le-a aratat panoul publicitar mare cat casa * In geamul biroului de schimb valutar figura insa un anunt cu privire la comisionul 0 practicat de firma * Politistii si OPC-ul au incercat timp de trei ore sa-i convinga pe sotii Narla sa ridice suma in lei, insa acestia au refuzat * OPC-ul a lasat o invitatie pentru administratorul firmei de a se prezenta la sediul institutiei in vederea discutarii diferendului * Zeci de persoane au asistat la acest scandal, unele din acestea fiind pagubite in trecut de teparii din buricul targului * In spatele Euro Finance se ascund doi bulgari aciuati prin partile locului * Pagubitii spun ca politistii au privit cu ingaduinta inselaciunile repetate reclamate de-a lungul timpului, pentru ca un personaj din IPJ si-ar incasa tainul lunar de la bulgari # Patru malaci care isi fac veacul in fata oficiului de schimb valutar cu etichete de bodyguarzi ii determina pe pagubiti sa renunte la orice tentativa de a reclama inselaciunea la care au fost supusi #

Sotii Narla au schimbat 7.000 de euro, dupa ce au negociat cursul de schimb la 37.180 de lei, insa casiera le-a aplicat un comision

Un exchange office tepuieste clientii in plin centrul municipiului Constanta sub privirile ingaduitoare ale politistilor. Desi reclamatiile in privinta acestuia au curs gramada, institutia condusa cu onoare de chestorul Traian Jipa nu a luat nici o masura impotriva teparilor. Mai mult, acestia se ascund in spatele unei titulaturi aparent europene, desi surse din mediul de afaceri local confirma faptul ca taxarea clientilor pe baza de afisaj vicios este gestionata cu grija de doi bulgari aciuati prin partile locului. Ieri, in plasa teparilor a cazut o familie care a incercat sa schimbe 7.000 de euro. Dintr-o singura miscare, casa de schimb valutar a incasat 30 de milioane de lei in dauna clientilor inselati cu buna stiinta.Sotii Marian si Florica Narla s-au prezentat, ieri, la casa de schimb valutar a firmei Euro Finance SRL din strada Stefan cel Mare nr. 35-37, cu intentia de a schimba 7.000 de euro in vederea unei investitii. Ademeniti de pozitia centrala a punctului de lucru al societatii citate si de cursul de schimb avantajos, afisat ambiguu, dar confirmat de casiera, cei doi nici nu si-au imaginat ce avea sa se intample. Florica Narla povesteste ca a incercat sa negocieze un curs mai bun decat cel de 37.050 de lei afisat, avand in vedere ca suma era de-a dreptul consistenta. In aceste conditii, casiera l-a contactat telefonic pe unul din patronii bulgari ai firmei, iar acesta a confirmat ca poate oferi doar 100 de lei peste cursul afisat. Casiera i-a stabilit rata de schimb la 37.150 de lei pentru un euro, iar femeia i-a inmanat banii si cartea de identitate, solicitand bon fiscal. In acel moment, Marian Narla, care se afla in fata casei de schimb valutar a fost impins in interior de unul din cei patru bodyguarzi care misunau in zona. Usa s-a inchis in urma sa, astfel ca a inteles pe moment ca in spatele amabilitatii angajatilor casei de schimb se ascund intentii necurate. In consecinta, cei doi au numarat cu atentie suma de lei primita la schimb pentru cei 7.000 de euro, ba mai mult au refacut socotelile pe un calculator pe care il aveau asupra lor. Pe discutia prealabila cu angajata firmei, sotii Narla ar fi trebuit sa incaseze 260 de milioane de lei, insa au primit doar 229 de milioane de lei. Casiera uitase subit de discutiile anterioare, aratandu-le celor doi ca pe un afis imens figura un curs de schimb, la cumparare, de numai 34.086 de lei pentru un euro. Mai mult, casiera a insistat asupra faptului ca le-a acordat cate 100 de lei in plus la fiecare euro, asa cum agrease telefonic si patronul bulgar. Pagubitii nu s-au lasat impresionati nici macar de cei patru mardeiasi care isi aratau ostentativ muschii, asa ca au refuzat sa ridice suma si au sunat de pe telefoanele lor mobile la Politie si la OPC. Intre timp, atrasi de scandalul in plina desfasurare, zeci de trecatori s-au oprit in loc. Printre acestia se aflau alti pagubiti, care au reclamat inselaciunea la Politie, fara sa li se faca in vreun fel dreptate.

OPC-ul si Politia Economica au incercat timp de trei ore sa-i convinga pe sotii Narla sa renunte la reclamatie

La scurt timp de la declansarea scandalului, la fata locului a aparut reprezentanta OPC-ului, Gheorghita Mocanu, si un echipaj de la politia economica, format dintr-un inspector si doi agenti care au refuzat sa-si decline identitatea. Timp de trei ore, acestia au purtat discutii in interiorul casei de schimb valutar cu sotii Narla si casiera Euro Finance, fara a ajunge la o impacare a partilor. Pagubitii au declarat ulterior ca inspectorul de politie a incercat sa ii convinga sa ridice suma de lei oferita in schimbul celor 7.000 de euro. Printre asa-zisele argumente invocate de politist a fost si acela ca firma Euro Finance a afisat in interiorul punctului de lucru cursul de schimb pe care l-a practicat. In fapt, pe un panou publicitar din incinta biroului era expusa la vedere lista cursurilor valutare. Insa, pentru fiecare moneda convertibila erau afisate trei rubrici, respectiv "cumparam cecuri", "noi vindem", "noi cumparam". Primele doua rubrici prezentau o variatie de pret de cateva sute de lei, asa cum se intampla la orice casa de schimb valutar. In a treia rubrica figura insa un pret mai mic cu aproximativ opt procente. Prin aceasta practica, patronii bulgari de la exchange office-ul cu nume european percep de fapt un comision mascat de opt procente la fiecare tranzactie, mai ales ca sintagma "cumparam cecuri" nu are nici o acoperire reala. Cecurile in monede convertibile nu se tranzactioneaza la o amarata casa de schimb valutar, cel putin nu in Romania. Sotii Narla au declarat ca vor face plangere penala pentru inselaciune impotriva firmei Euro Finance, dar si reclamatii administrative pentru inspectorul politiei economice, in cazul in care nu vor primi suma cuvenita pentru cei 7.000 de euro.

Institutiile statului ii protejeaza pe teparii bulgari

Reprezentanta OPC, Gheorghita Mocanu, a declarat presei ca a lasat o invitatie la punctul de lucru al Euro Finance pentru administratul firmei Rodica Balan de a se prezenta la sediul institutiei in vederea solutionarii diferendului. Mocanu a refuzat sa faca orice alte comentarii, mai ales ca la fata locului se gaseau si alti pagubiti, care au formulat degeaba plangeri, atat la OPC, cat si la Politie. Printre tepuiti se numara Violeta Sandu, Gheorghe Ciobanescu si Rodica Dragusin. Aceasta din urma a schimbat 200 de euro la casa de schimb valutar de pe strada Stefan cel Mare, in data de 22 decembrie 2004. Femeia declara ca a calcat pragul acesteia, dupa ce a vazut ca pe geamul biroului era afisat un comision 0%. In realitate, prin aceeasi publicitate inselatoare, a suportat comisionul mascat de 8%, ca toti ceilalti clienti. Politia si OPC au mai primit reclamatii cu privire la inselaciunea practicata de teparii bulgari, insa au lasat lucrurile in coada de peste. Pagubitii sustin ca Euro Finance este protejata de personaje importante din IPJ Constanta, care isi incaseaza tainul lunar pentru a inchide ochii la jecmanirea celor neatenti. Aceiasi politisti au declansat, in urma cu doi ani, o campanie fara precedent impotriva caselor de schimb valutar care nu afisau la vedere comisionul practicat pentru fiecare tranzactie. Euro Finance a scapat basma curata atunci, desi existau reclamatii si in privinta ei. Cu timpul, bulgarii au inventat rubrica referitoare la cumpararea cecurilor, reusind astfel sa perceapa comisionul de 8%, mascat, prin reclama falsa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii