Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:01 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teodosie canta prohodul rezervatiei Histria

ro

02 Mar, 2005 00:00 2509 Marime text

Arhiepiscopul Tomisului, mana-n mana cu baronul Iacubov

Trecutul fascinant al istoriei colonistilor greci care au construit cetatea Histria si imprejurimile pitoresti, cu lacuri si canale, s-au dovedit a fi o ispita de nerefuzat pentru potentati ai fostului partid de guvernamant, ba chiar si pentru o inalta fata bisericeasca precum IPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului * Acestia si-au taiat, dupa bunul plac, felii din aceasta zona binecuvantata, in functie de propriul interes, fara sa le pese ca zona din jurul cetatii este rezervatie arheologica si face parte din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii * Unul dintre "baronii de Histria" este Corneliu Iacubov care a construit pe o suprafata de mai multe hectare o statiune de vacanta cu circuit inchis, pentru mai-marii PSD * Oamenii locului povestesc ca l-au vazut in zona chiar si pe fostul premier, Adrian Nastase, un amator de vanatoare si pescuit * In anul 2004, Arhiepiscopul Tomisului a demarat lucrarile pentru construirea unei manastiri intr-o arie strict protejata, probabil pentru a canta prohodul la finalul crimei ecologice savarsite de Iacobov

Surse din zona Istria au confirmat pentru reporterii ZIUA de Constanta ca planurile arhiepiscopului tomitan de a ridica o manastire in zona strict protejata din punct de vedere ecologic si arheologic nu au fost abandonate, in pofida sanctiunilor primite de la oficialitati. Lucrarile au fost abandonate in luna decembrie 2004, insa chiar si dupa somatia remisa pe adresa Arhiepiscopiei de catre Administratia Rezervatiei Biosfera Deltei Dunarii, lucratorii in constructii tocmiti de inalta fata bisericeasca au continuat intr-o discretie exemplara sa edifice mareata ctitorie. Mai mult, incalzirea vremii este asteptata, conform surselor noastre, pentru ca lucrarile sa fie reluate, mai ales ca au ramas de efectuat doar finisajele. Singurul aspect diferit in planul lui Teodosie este acela de a gasi canalele potrivite pentru a atrage atentia si bunavointa presedintelui Traian Basescu si a premierului Calin Popescu Tariceanu. Aceasta incercare disperata de apropiere de actuala putere nu sterge insa cu nimic scopul social-democrat al proiectului de construire a manastirii. La numai cativa kilometri de arealul ocupat ilegal de manastirea lui Teodosie mai exista inca un lacas de cult de aceeasi valoare, insa distanta era prea mare fata de complexul turistic construit de Corneliu Iacobov la Histria.

Manastirea ilegala

Eventualitatea acestei vecinatati ar putea fi, de altfel, veritabilul motiv pentru care Teodosie a riscat dezacordul flagrant cu legea. Pur si simplu, prezenta unei manastiri in zona crestea valoarea turistica a proprietatii lui Iacobov, chiar daca pana la declansarea scandalului indisponibilizarii in cadrul dosarului RAFO, locatia era folosita exclusiv pentru greii social-democratiei. Intr-un viitor nu prea indepartat, pe care nici macar pronia divina nu l-a agreat, Aqua Land-ul lui Iacobov urma sa fie deschis pentru consumatorii de rand, fascinati printre altele de pescuit, arheologie si religie. In realitate, prin aceasta alaturare hazardata au rezultat doar pierderi imense: mediul inconjurator a fost supus unui veritabil atentat, vestigiile arheologice au fost puse in pericol, iar pestii lui Iacobov au ramas fara stapan, fiind momentan sub sechestrul Parchetului General.Teodosie Tomitanul nu a inteles ca traim intr-un stat secular, in care chiar si Biserica trebuie sa respecte litera legii. In toamna anului trecut, arhiepiscopul a demarat constructia manastirii de langa cetatea Histria in baza unei deprinderi medievale. Specialistii Rezervatiei Delta Dunarii au descoperit, in luna noiembrie 2004, ca institutia bisericeasca a deschis santierul fara a avea avizele necesare, dar si ca Arhiepiscopia a inceput lucrarea si abia dupa aceea a pornit dupa stampile. Pe terenul in suprafata de cateva mii de metri patrati era un adevarat santier, unde lucrau mai multi localnici din Istria. In baza verificarilor, agentii au intocmit actul de constatare numarul 09058, din 3 noiembrie 2004, in care se arata ca pe un teren care are statut de zona ecologica strict protejata din apropierea cetatii antice Histria se inalta o biserica si opt chilii, iar lucrarile erau comandate de Arhiepiscopia Tomisului. "In baza documentului constatator, Arhiepiscopia a fost amendata cu suma de 75 de milioane de lei, pentru ca nu are autorizatie de mediu de la ARBDD si are obligatia sa sisteze orice lucrare, sa desfiinteze constructiile ridicate si sa readuca terenul la starea initiala", ne-a mai spus Munteanu. Inspectorii Rezervatiei au solicitat la vremea respectiva Primariei Istria, in raza careia se afla santierul, sa anuleze autorizatia de constructie acordata in mod ilegal, fara avizele prealabile de la ARBDD.

Crima ecologica marca Iacobov

Pe de cealalta parte, pentru a-si construi parcul de agrement de la Histria, Corneliu Iacobov a declansat o veritabila crima ecologica, ce a destabilizat considerabil biosfera. In plus, aceeasi meteahna de a incepe lucrarile si abia apoi de a obtine avizele si autorizatiile necesare si-a pus putenic amprenta si in privinta acestui Aqua Land. Constructia complexului turistic a fost demarata in anul 2000, dupa ce firma Duty Free SRL a controversatului om de afaceri si politician Corneliu Iacobov a semnat un contract de asociere cu Institutul de Dezvoltare Marina Grigore Antipa. Duty Free a preluat atunci o statiune de cercetare in domeniul piscicol infiintata de institut in anii 70, obligandu-se prin contract sa vireze anual suma de 2500 de dolari. Statiunea continea sase bazine piscicole, un dig si un canal de legatura cu lacul Sinoe. Concomitent, societatea lui Iacobov a obtinut si doua suprafete imense de teren din partea Primariei Istria, unul in intravilan si altul in extravilan, in baza unui contract de concesiune semnat ilegal de primarul Enache Perifan. La scurt timp, societatea a demarat lucrari ample de constructii pentru mai multe spatii de cazare, pentru decolmatarea unor canale, amenajarea unor iazuri, a unor drumuri de acces si a unui heliport. Dupa doi ani de zile, Iacobov a obtinut si autorizatiile necesare, desi lucrarile erau deja finalizate. Iar specialistii de mediu au semnat toate hartiile solicitate, fara sa bage de seama ca proiectul provocase un dezechilibru total al biosferei si distrugerea a noua tumuli (morminte antice) din vecinatatea cetatii Histria. Locatia Aqua Landului face parte din grindul Saele, unul din cele mai interesante din toata Delta Dunarii. Zona are o deosebita importanta ca loc de cuibarire, hranire, pasaj sau de iernare pentru numeroase specii de pasari. Potrivit scriptelor din domeniu, aici exista o mare varietate de specii de flora si fauna, o parte dintre acestea fiind protejate prin Conventia de la Berna: mamifere, 298 specii de pasari, reptile, amfibieni. Specialistii spun insa, ca ultimii patru ani au condus datorita complexului lui Iacobov la o situatie de criza, care a afectat patru specii unice aflate pe Lista Rosie a ARBDD, ce-si avea locurile de cuibarit pe acest grind. Organizatia Internationala Bird Life a adresat, inca din urma cu doi ani, scrisori de protest autoritatilor romane, in care atragea atentia ca evolutia negativa ar putea constitui sfarsitul celor patru specii unice. Desi a fost indisponibilizat prin masura sechestrului asigurator, complexul lui Iacobov a creat mult prea multe probleme in zona. La o aruncatura de bat, manastirea lui Teodosie isi va arata utilitatea, atunci cand se va canta prohodul grindului Saele.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii