Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:37 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Terenuri predestinate Dosarul retrocedărilor - un an de la trecerea în „nefiinţă"?

ro

14 Dec, 2011 02:55 1963 Marime text
retrocedari_Radu_Mazare_dosare_DNA_39.jpgÎn rechizitoriul prin care suspecţii au fost deferiţi instanţei, procurorii au atras atenţia asupra faptului că „persoanele îndreptăţite la restituire au fost determinate, după trecerea unor perioade de timp îndelungate, de doi până la trei ani, ori să-şi vândă drepturile succesorale ori să vândă terenurile în cauză"

Faimosul proces al retrocedărilor Constanţei, în care primarul Radu Mazăre şi mai mulţi directori din administraţia publică locală sunt judecaţi pentru infracţiuni de corupţie, bate pasul pe loc cu graţie, de peste un an de zile. În acest context, este de menţionat că nici măcar portalul instanţelor de judecată nu mai este actualizat de mai bine de un an, ultima actualizare a informaţiilor privind dosarul cauzei, înregistrat sub numărul 6536/2/2008, fiind făcută la data de 8 decembrie 2010. Până la închiderea ediţiei, primarul nu răspunsese solicitărilor noastre privind acordarea unui punct de vedere cu privire la acest subiect.

Revenind la Portalul instanţelor de judecată, pe 8 decembrie 2010, instanţa a constatat că procesul este în continuare suspendat, ca urmare a trimiterii dosarului la Curtea Constituţională, în luna septembrie 2010. Totuşi, de atunci şi până în prezent, judecătorii constituţionali nu au găsit probabil timpul necesar să analizeze excepţiile de neconstituţionalitate ridicate de avocaţii acuzaţilor, dosarul retrocedărilor nefigurând în mai mult sau mai puţin încărcatele liste de şedinţă ale Curţii. În procesul retrocedărilor, procurorii DNA au acuzat faptul că începând cu luna noiembrie 2002 şi până în luna iulie 2005 „membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri". Scopul, spuneau procurorii, ar fi fost cel al „obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul". În aceste condiţii, conform rechizitoriului DNA, „patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafeţe de teren intravilan în valoare de 114 milioane de euro dintre care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa".

Sechestrul din februarie 2008

Dincolo de acuzaţiile DNA potrivit cărora suprafaţa de teren retrocedată în fapt ar fi fost mai mare decât suprafeţele solicitate, procurorii au mai atras atenţia asupra faptului că „persoanele îndreptăţite la restituire au fost determinate, după trecerea unor perioade de timp îndelungate, de doi până la trei ani, ori să-şi vândă drepturile succesorale ori să vândă terenurile în cauză". Sumele primite în schimb ar fi reprezentat, conform DNA, „mai puţin de 1% din valoarea terenurilor la care au fost obligate să renunţe". Totodată, „aceste terenuri aveau să ajungă în proprietatea persoanelor cărora le-au fost predestinate, cu mult înainte de soluţionarea cererilor de restituire". „În vederea asigurării măsurii confiscării speciale, prin ordonanţa din 15.02.2008 a fost instituit sechestru asupra terenurilor provenite din săvârşirea infracţiunilor analizate, care au fost identificate în proprietatea unora dintre inculpaţi şi în proprietatea firmelor controlate de aceştia", au mai spus procurorii DNA. Conform comunicatului DNA, Radu Mazăre fusese acuzat alături de mai mulţi lucrători ai primăriei de „abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată; fals intelectual în formă continuată; asociere pentru săvârşirea de infracţiuni". De partea cealaltă, primarul Mazăre a acuzat tot timpul faptul că dosarul retrocedărilor ar fi unul politic, declarându-se nevinovat de acuzaţiile aduse. De asemenea, facem precizarea că i-am transmis un mesaj text pe telefon primarului, solicitându-i un punct de vedere cu privire la dosarul retrocedărilor, însă până la închiderea ediţiei, acesta nu ne-a răspuns. Menţionăm că dacă edilul va răspunde întrebărilor noastre, vom publica răspunsul său în ediţia viitoare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii